Üretra Hastalıkları

Üretra Hastalıkları : Üretra (penisin içindeki idrar ve meniyi taşıyan ince boru) idrarın geçmesine engel olacak kadar daralabilir.Nadir görülen bir olaydır. Üretra daralması iltihaplar(üretrit), yaralanma sonrası ve enstrümental girişimlerden sonra gelişebilir. Çok ender olarak idrar yolu tamamen kapanabilir. Üretra daralması, akut bir belsoğukluğu olayından yıllar sonra ortaya çıkabilir.

İdrara çıkma zorluğu, idrar akımında zayıflama, rezidüel idrar hissi, hidroüreteronefroz gibi problemler gelişir.İdrar yaparken ağrı veya zorluk varsa bir ürologa görünmek gereklidir. Üretrayı değerlendirerek, çeşitli testler ve sistoskopi uygulanabilir.(Sistoskopi de, kamera sayesinde işeme yolu ve mesane içerisinin direkt olarak görüntülenmesini sağlanır, üretra içerisindeki darlığın derecesi kolaylıkla tanımlanabilir).Üroflowmetri ile idrar akım hızı değerlendirilir.Akım hızı 10 ml/sn nin altında ise bu üzerinde durulması gereken bir durumdur.

Normal idrar yapabilmeyi sağlayabilmek için, üretra daralmasının tedavi edilmesi gereklidir,ameliyat uygulandığında, bu işlem sistoskopa bazı özel aletler takarak gerçekleştirilir. Üretrotomi interni yöntemi üretra darlığı tedavisinde kolay uygulanan, güvenilir ve ilk başvurulan yöntemlerden biridir, darlık içerisinden geçirilen klavuz tel üzerinden üretrotomi interni ile açılarak geçilebilir.Günümüzde tedavide dilatasyonun ve holmium YAG lazer uygulamasının yeri vardır. Lazer ile darlığı oluşturan doku temizlemekte ve idrar yolu açılmaktadır. Duruma göre açık cerrahi yöntemde gerekli olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp