Parmak Kırığı

Parmak Kırığı

Parmak kırıkları elin işlevini doğrudan engellediğinden önemli yaralanmalardır. Elimiz dış dünya ile bağlantımızda en önemli uzvumuzdur. Beslenmek, iletişim kurmak ve çalışmak için elimizi kullandığımızdan sporda yaralanmanın önlenmesi ve kısa sürede tedavi edilmesi çok önemlidir. Omuz ve dirsek ekleminin asıl görevi elimizin uzayda, üç boyutta istediğimizyükseklikte konumlanmasını sağlamaktır. Parmak kırığı sonrasında kemik tam olarak eski şeklini almazsa kalem tutma veya anahtarla kapıyı açma gibi basit işleri bile yapmakta zorluk çekebiliriz. Ağrı, şişme, şekil bozukluğu, sızlama ve parmağı hareket ettirememe kırığın en önemli bulgularıdır. Parmak kırığı oluştuğunda ilk yapılması gereken kemiklerin konumunu anlamak ve yaralanmanın düzeyini belirlemek için röntgen çekilmesidir. Gerekli görülürse kırılan kemikler cerrahi girişim ile düzeltilir ve sabitlenir.

Parmak kırığı nasıl anlaşılır?

Parmaklar insan vücudun en hareketli organlarıdır. Parmak kırıkları ağrılı kırıklardır. El parmağında ufak kırık ya da çatlama olduğu zaman el fonksiyonları ciddi oranda etkilenir.

Elde parmağın üzerini örten deri ince olduğu için o bölgede şişlik meydana gelir. Oluşan şişlik kırılan kemiğin iki ucunu sabitlemeye çalışan bir iç kanamadır. Şişlik de sizin hareketlerinizi kısıtlar.

El ve ayak parmak kırıkları birbirinden farklılık gösterebilir. Ayak parmakları fazla kullanılmadığı ve yük ayak kemiklerinde taşındığı için ayak parmaklarında olan kırklar gözden kaçabilir. Ancak el parmak kırıkları elin fonksiyonlarını kısıtladığı için kısa sürede anlaşılır.

Parmak kırığı kaç günde iyileşir?

Parmak kırıkları yaşa göre iyileşme gösterir. Çocuklarda parmak kırıkları kısa sürede iyileşir. Çocuklarda parmak kırığının tespitiyle çocuğun bu tespiti farketmemesinin sağlanması gerekir. Parmak kırığı tespit edildikten sonra çocuğun parmağını hareket ettirmemesi için konan atellerin de düzenli olarak parmak kalması gerekir. Bu konuda başarı sağlandığı zaman çocuğun parmağı 7 – 10 günde iyileşir.Yetişkinlerde parmak kırıkları 4 – 6 hafta arasında iyileşir.

Daha ileri yaşlarda bu aralık artabilir.
-Kırıklarda geç iyileşme nedenleri.
- Kırık kemik uçlarının birbirine az temas etmesi
- Açık kırık olması
- Kırık bölgenin başarılı bir şekilde yerine oturtulmaması
- Ameliyat sonrasında kırık kemiklerin arasında boşluk olması

Parmak kırığı tedavisi nasıl yapılır?

Parmak kırığı tedavisi ciddi bir tedavi gerektirir. Ancak el ve parmak kırıkları iki ayrı şekilde ele alınır.Ayak parmak kırıklarında tedavi toleranslı olabilir. Parmağın düz olmaması ya da kırık uçlarının birbirinden açılanmaması durumunda ayak parmak kırıkları tolere edilebilir. Çünkü vücut, yükü ayak parmaklarıyla değil atak kemikleriyle taşır.Ayak parmağında ciddi bir eğrilik varsa ayakkabı giymeye engel olacağı için düzeltilmelidir.El parmak kırıkları ufak açılanmalarda bile el fonksiyonlarını etkiler. Parmakların hareketleri kısıtlanır ve kavrama fonksiyonları etkilenir. Parmak kırıklarında kaymanın önlenmesi gerekir. Bu yapılmadığı takdirde elde kalıcı sakatlıklar oluşabilir.

Parmak kırığı nasıl anlaşılır?

Parmaklar insan vücudun en hareketli organlarıdır. Parmak kırıkları ağrılı kırıklardır. El parmağında ufak kırık ya da çatlama olduğu zaman el fonksiyonları ciddi oranda etkilenir.Elde parmağın üzerini örten deri ince olduğu için o bölgede şişlik meydana gelir. Oluşan şişlik kırılan kemiğin iki ucunu sabitlemeye çalışan bir iç kanamadır. Şişlik de sizin hareketlerinizi kısıtlar.El ve ayak parmak kırıkları birbirinden farklılık gösterebilir. Ayak parmakları fazla kullanılmadığı ve yük ayak kemiklerinde taşındığı için ayak parmaklarında olan kırklar gözden kaçabilir. Ancak el parmak kırıkları elin fonksiyonlarını kısıtladığı için kısa sürede anlaşılır.

Parmak kırıklarına nasıl müdahale etmek gerekir?

Parmak kırıkları el ve ayak parmakları olarak ikiye ayrılır. Parmak kırıkları tedavisi el ve ayak kırıklarında farklılık gösterebilir. Ayak parmağı kırığı olduğu zaman röntgen çekilip kırık tespit edildikten sonra gereken tedavi uygulanır.El parmağı kırıkları durumunda kırılan parmak oluşan açılanmadan dolayı ağrılı, şeklinin bozulması ve renk değişikliği sebebiyle kendini gösterir. Parmak kırığında röntgen çekilip kırığın açısına göre tedavi uygulanır.El ve ayak parmak kırıkları iyileştikten sonraki dönemde de farklılık gösterir. Ayak parmağı kırıkları iyileştikten sonra fazla sorun yaratmazlar. Ancak el parmağı kırıklarında ufak bir sorun beraberinde büyük bir fonksiyonel problem getirebilir.El parmağı kırıklarında kaybolan parmak hareketlerini yeniden kazanmak için fizik tedavi uygulanmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp