Diş Hastalıkları

Diş Hastalıkları :

Ağýz Kanseri Nedir?

Ağýz kanseri, dudaklarýn (genellikle alt dudak) üstünde, ağzýn içinde, gýrtlak, bademcikler veya tükürük bezlerinin arkasýnda meydana gelen kanserdir. Kadýnlardan ziyade erkeklerde daha sýk görülmekle birlikte 40 yaşýn üzerindeki bireylerde daha çok karşýlaşýlabilen bir durumdur. Yoğun alkol kullanýmý ile birlikte sigara, en önemli risk faktörüdür.

Erken teşhis edilmezse, ağýz kanseri ameliyat, radyasyon terapisi ve/veya kemoterapiyi gerektirebilir. Toplam beş yýl boyunca hayatta kalma oraný yüzde 50 olmakla birlikte, ölümcül de olabilir.* Bu zayýf tahminin sebebi, erken belirtilerin fark edilememesidir. Bu yüzden ağýz kanserinin erken teşhis edilmesi başarýlý bir tedavi için çok önemlidir.

Ağýz Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Her zaman ağýz kanserinin en erken uyarý işaretlerini fark edemeyebilirsiniz, bu yüzden hem diş hekiminiz hem de doktorunuzun yaptýğý düzenli muayeneler çok önemlidir. Diş hekiminiz, ağýz kanserin erken uyarý işaretlerini teşhis edecek şekilde eğitilmiştir. Ancak diş muayenesine ek olarak aşağýdakilerden herhangi birini fark ederseniz, diş hekiminize başvurmalýsýnýz:

Dudaklarda, diş etlerinde veya ağzýnýzýn içinde kolaylýkla kanayan ve iyileşmeyen bir yara
Yanakta dilinizle hissedebileceğiniz bir şişkinlik veya kalýnlaşma
Ağzýnýzýn herhangi bir bölümünde his kaybý veya uyuşukluk
Diş etlerinde, dilde veya ağýz içindeki beyaz veya kýrmýzý benekler
Çiğneme veya yutma güçlüğü
Ağzýnýzda acý veya tarifsiz bir ağrý veya bilinen bir sebep olmaksýzýn boğazýnýza bir şey takýlma hissi
Takma dişlerin kötü bir şekilde yerleşmesine neden olan çene şişkinliği
Ses değişikliği

Ağýz Kanseri Nasýl Önlenebilir?

Tütün içmiyor veya çiğnemiyorsanýz - başlamayýnýz. Tütün kullanýmý, yüzde 80 - 90 oranýnda ağýz kanserine neden olmaktadýr. **

Sigara içme - Sigara, akciğer kanseri ve kalp hastalýğý arasýndaki ilişki, iyice tespit edilmiştir.1 Sigara genel sağlýğýnýzý da etkiler; enfeksiyonlarla mücadele etmeyi ve yaralarýn veya ameliyatlarýn iyileşmesini de güçleştirir. Sigara, genç yetişkinlerde büyümenin durmasýna ve gelişim ile ilgili diğer güçlüklere neden olabilir. Çoğu sigara içicisi, önceden olduğu gibi koku veya tat alamadýklarýný, kötü kokan soluk ve lekeli diş riskinin oluştuğunu görürler.

Her sigara yakýşýnýzda, ağýz sağlýğýnýz da risk altýndadýr. Sigara, pipo veya puro içimi, boğaz, ağýz, gýrtlak ve yemek borusu kanserinin görülme ihtimalini arttýrýr. Çoğu insan erken belirtilerin farkýnda değildir veya onlarý göz ardý eder, bunun sonucunda da ağýz kanseri sýklýkla teşhis edilmeden yayýlýr.

Tütün Çiğneme - Kronik dumansýz tütün kullanýcýlarý, kullanmayanlara nazaran 50 kat daha fazla ağýz kanserine yakalanma ihtimaline sahiptir. En iyisi, sigara, puro veya pipo içilmesinden, tütün çiğnenmesinden veya burna çekilmesinden kaçýnýlmalýdýr. Birçok yýl kullandýktan sonra bile, tütün kullanýmýný býrakan insanlar, büyük ölçüde ağýz kanser riskini azaltýrlar. Kronik ve/veya yoğun alkol kullanýmý da kanser riskinizi arttýrýr ve tütünle birlikte alkol, özellikle yüksek bir risk oluşturur.

En iyisi, sigara, puro veya pipo içmekten, tütün çiğnemekten veya enfiye çekmekten kaçýnmaktýr. Uzun yýllar kullanýmýn ardýndan bile tütün kullanýmýný kesen insanlar ağýz kanseri riskini büyük ölçüde azaltýrlar. Kronik ve/veya ağýr alkol kullanýmý, kanser riskini artýrýr, alkol ve tütün bir arada kullanýldýğýnda risk son derece yüksektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp