Zencefil Öksürük

Zencefil Öksürük

" Zencefil bitkisinin öksürüğe faydaları hakkında bilgiler. "

Zencefil bitkisinin öksürüğe faydaları hakkında bilgiler bu makalede yer almaktadır. Zencefil bitkisini öksürüğe faydaları ile ilgili tüm açıklamaları bu makalede inceleyebilirsiniz...

Anavatanı Güneydoğu Asya olan zencefilin yararları uzun süreden beri bilinmekte ve de ‘ısıtıcı‘ bitki olarak adlandırılmaktadır. Zencefil baharat olarak uzakdoğu mutfaklarının vazgeçilmez bitkisidir. Zencefil aynı zamanda Ayurvedik tıbbın da en önemli bitkilerinden biridir. Geleneksel kullanımının yanı sıra son zamanlarda da zencefille ilgili araştırmalar artmaya başlamıştır.
İklim koşulları uygun olmadığı için ülkemizde zencefil yetişmemektedir.

Zencefilin Faydaları

Zencefilin faydaları romatizmadan kalp sağlığına kadar geniş bir alanda etkilerini gösterir. Eski dönemlerden itibaren bilinen yararlarına bugünde yapılan bilimsel araştırmalarla yeni bilgiler eklenmektedir.

• Zencefilin yararları arasında en çok bilineni bulantılara karşı olan etkisidir. Hamilelikte görülen bulantı ve kusmalara karşı yararlıdır. Sadece gebeliğin ilk 2 ayında kullanılabilir. Rahim hareketlerini artırıcı etkisiyle düşüğe yol açabileceğinden doktor onayı olmadan kullanılmamalıdır.

Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu yeterli kanıt olmadığı için zencefilin hamilelikte kullanımını sakıncalı bulmuştur.

•Seyahatler sırasında yaşanan taşıt tutmasına karşı etkilidir. Yine ameliyat sonrasında görülen bulantılara karşı da kullanılmaktadır.

•Kemoterapi görenlerin mide bulantılarının azalmasında da kullanılmaktadır. Radyoterapi ve kemoterapi alan kişilerde, gıda ile birlikte alınan zencefil mide tahrişini azaltmaya yardımcı olur.

• Mide rahatsızlığı ve mide kramplarına karşı rahatlatıcıdır. Hazmı kolaylaştırır. Safra akışını geliştirmesi zencefilin bir diğer faydasıdır.

• Kan şekerinin dengede tutulmasını sağlaması nedeniyle diabet hastaları içinde yararlıdır.

• Amerika da yapılan bir araştırmada zencefilin kanserli hücreyi öldürdüğü saptanmıştır. Bu konudaki araştırmaların artmasıyla ilerde zencefilin kanser ilaçlarında kullanılabileceği belirtilmiştir.

• Cinsel soğukluğun giderilmesine yardımcı olması da bir diğer zencefil faydası olarak belirtilmektedir.

• Zencefil aynı zamanda romatizma rahatsızlığı içinde doğal bir ilaçtır. Masaj için kullanılan zencefil yağı anti-enflamatuar özellikleri ile ağrılı artriti hafifletmeye yöneliktir.

• Bu bitkiyle ilgili yapılan araştırmalarda standardize zencefil ekstresinin osteroartritte görülen diz ağrısını ciddi oranda azalttığı tespit edilmiştir.

• Dejeneratif eklem hastalıkları için zencefilden yapılan bir ilaç yurt dışında bu tür rahatsızlıklar için kullanılmaktadır.

• Soğuk algınlığı ve solunum yolu hastalıklarında rahatlatıcı ve ateş düşürücü etkiye sahiptir. Zencefil öksürük gibi durumlarda da balla karıştırılıp yenmektedir.

• İltihaplanmayı ve ödemi giderici etkisi zencefil yararları arasındadır.

• Bronşitte kullanılabilir. Çayınıza az miktarda ekleyip ve yavaşça yudumlarsanız, bu boğazdaki ağrıyı yatıştırmaya ve öksürüğün engellenmeisine yardımcı olabilir.

• Kanın pıhtılaşmasını önleyici ve kanı inceltici yönü vardır. Trombositleri daha az yapışkanlaştırarak kardiyovasküler sistemi destekler bu da dolaşım problemlerinin azalmasına neden olur. Kolesterolün düşürülmesinde yardımcıdır.

•Bazı araştırmalarda zencefil ekstresinin plazma ve LDL kolesterol düzeyini azalttığı saptanmıştır.

•Zencefilin içeriğindeki gingerollerin helikobakter gibi mikroorganizmalar üzerinde etkinliği olduğu araştırmalarda görülmüştür.

•Yapılan bir deneyde zencefildeki 6-gingerol adlı bileşiğin tümör hücrelerine doğrudan uygulanması sonucunda tümör hücresinin kanla beslenmesini engellediği ve tümörün ölmesini sağladığı tespit edilmiştir.

•2009 yılında Journal and Agriculture and Food Chemistry dergisinde yayınlanaa hücre deneyinde zencefildeki ‘6-Shogaol‘ adlı madde büyük hücreli akciğer kanseri hücreleri üzerindeki otofajiyi aktive edici etkisiyle hücre üremesini yavaşlattığı tespit edilmiştir (Otofaji, doku ve hücrelerin fizyolojik stres altında kaldıklarında kullandıkları bir savunma mekanizması)

•Michigan Üniversitesince yapılan araştırmalarda zencefilin yumurtalık kanserinin tedavisinde yararlı olabileceğine dair sonuçlara ulaşılmıştır. Toz zencefil suda eritilerek kanserli hücreye uygulanmış ve zencefilin kanserli hücreyi öldürdüğü ve kanserli hücrelerin kemoterapiye karşı direnç kazanmasını önlediği tespit edilmiştir. Ancak bilim adamları zencefilin tedavide kullanılabilmesi için daha çok araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar.

•2010 yılında Journal of Medicinal Food‘da yayınlanan bir hücre deneyinde zencefil ekstresinin akciğer kanseri hücrelerinde kanser oluşumunda etkisi olan iki kilit molekülün sentezlenmesini engellediği saptanmıştır.

• Diğer zencefil faydaları: Beynin çalışması üzerinde etkilidir. Ağrı kesici, sindirimi rahatlatıcı, iştah açıcı etkisi vardır.

Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu zencefil rizomunun bulantı, kusma, araç tutması ve hazımsızlık proplemlerinde kullanılmasına onay vermiştir.

Karaciğer iltihabı, mide iltihabı, mide ve duodenum ülseri olan kişilerin zencefili kullanmaması gerekir.

Zencefilin Yan Etkileri Var mı?


Fazla miktarda alınması mide ekşimesi, midede tahriş ve kalp ritim bozukluklarına yol açabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp