Zeka Çeşitleri Nelerdir

Zeka Çeşitleri Nelerdir

Gardner araştırmaları sırasında zekânın 8 alanı olduğunu buluyor ve şu şekilde sıralıyor;

1. Sözel-Dilsel Zekâ;
Bu zekâ alanında kişilerin kelime hazineleri oldukça geniştir, dilleri kolay öğrenirler, cümleler arasındaki kelimeler arasındaki benzerlikleri kolayca seçip ifade edebilirler.

2. Matematiksel-Mantıksal Zekâ;
Bu zekâ alanında kişilerin analiz yeteneği oldukça yüksektir, somutu soyuta çevirmede yeteneklidir, analitik düşünme ve uygulama konusunda başarılıdırlar.

3. Görsel-Mekansal Zekâ;
Bu zekâ alanında kişilerin 3 boyut kavramı algısı oldukça gelişmiştir. Renkleri ayırt etmede gayet iyidir.Çizmekten boyamaktan oluşturmaktan zevkalırlar.

4. Kinestetik-Bedensel Zekâ;
Bu zekâ alanında kişilerin organizasyon yapma yeteneği odukça gelişmiştir. Nesnelere dokunarak bilgi edinirler.

5. Kişilerarası-Sosyal Zekâ;
Bu zekâ alanında kişilerin duyguları algılamakta, liderlik yapmak da yetenekleri vardır.

6. Kişisel-İçsel Zekâ;
Bu zekâ alanında kişiler bireysel çalışmaktan zevk alan özgüven sahibi insanlardır.

7. Müziksel-Ritmik Zekâ;
Bu zekâ alanında kişiler sese karşı duyarlıdırlar, ritim tutma konusunda başarılıdırlar.

8. Doğacı Zekâ;
Bu zekâ alanında kişiler canlıları tanıma, araştırma ve canlıların yaratılışlarını sorgularlar.

Bu zekâ alanları birbirinden tamamen bağımsızdır. Bir insan müziksel zekâya sahipse diğerlerinden biri yoktur gibi bir düşünce olamaz. Bir insan hepsinde de başarılı olabilir, hiçbirinde de başarılı olmayabilir.

Zeka Nedir Ne İşe Yarar

Kavramlar ve algılar yardımıyla soyut ya da somut nesneler arasındaki ilişkiyi kavrayabilme, soyut düşünme, muhakeme etme ve bu zihinsel işlevleri uyumlu şekilde bir amaca yönelik olarak kullanabilme yetenekleri zeka olarak adlandırılmaktadır.

Zekanın farklı tanımlarının olmasına karşılık zekaya ilişkin kuramların tümü zekanın geliştirilebilecek bir kapasite ya da potansiyel olduğu ve biyolojik temellerinin bulunduğu noktalarında birleşir. Buna göre zeka, bireyin doğuştan sahip olduğu, kalıtımla kuşaktan kuşağa geçen ve merkez sinir sisteminin işlevlerini kapsayan; deneyim, öğrenme ve çevreden kaynaklanan etkenlerle biçimlenen bir bileşimdir.

Zeka bir çok zihinsel yeteneğin değişik durum ve koşullarda kullanılmasını içerir. Bu yetenekler arasında başlıcaları:

Sözel Anlayış: sözcükleri tanıma ve anlama,

Sözel Akıcılık: sözel ve yazılı olarak sözcük ve ifadeleri çabucak bulabilme,

Sayısal Yetenek: aritmetiksel işlemleri çabuk ve doğru olarak yapabilme,

Alansal ve Uzay ilişkileri: iki ve üç boyutlu görsel algılamayı yapabilme,

Bellek: işitsel ve görsel olarak belleme gücü,

Algısal Hız: karmaşık bir nesnenin ayrıntılarını görebilme, zemin şekil ilişkisini ayırt edebilme, benzerlik ve farklılıkları doğru olarak algılayabilme,

Mantıklı düşünme: muhakeme yürütebilme,

olarak sayılabilir.

Bir kişinin zeka seviyesi diğer koşullar eşit tutulduğunda ne kadar zor işler başardığı, veya aynı güçlükteki işlerden ne kadar çoğunu başarabildiği, veya ne kadar kısa sürede doğru sonuca ulaşabildiği ile belli olur.

Zeka ve Başarı

Üstün zekalı bir bireyin toplumda bununla orantılı olarak başarılı olacağı varsayılırsa da, kimi zaman denetlenemeyen dış etkenler nedeniyle uzun vadeli tahminler geçersiz çıkabilir. Zekanın toplumsal başarıya dönüştürülebilmesini sağlayan mekanizma henüz yeterince anlaşılamamıştır. Çocukluk döneminde yapılan başarı testlerinin aynı dönemde yapılan IQ testleri ile benzer sonuçlar verdiği görülürse de, yaşamın ileri ki yıllarında ortaya çıkacak davranış kalıplarının tamamen bu sonuçlarla belirlenmesi mümkün değildir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp