Yumuşak Doku Kanseri

Yumuşak Doku Kanseri ; sitemizde paylaşımda bulunduğumuz kanser çeşitlerinin bir diğer konusu yumuşak doku kanserleri ile alakalı olacak. Bu kanseri türünün oluşma sebepleri, riskleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgiler veriyoruz.

Sebepleri ve tehdit faktörleri :

1- Genetik ile alakalı bozukluklar

2- Eskiden ışın tedavisi görenler

3- Göğüs kanseri hastası olanlar da aksiller lenf bezleri oluşanlar da kolda şişme(lenf ödem) olanlarda lenfanjiosarkom gelişebilir.

4-Çocukluk çağda Kemoterapi alanlarda sarkom gelişebilir.

5- Kimyasal Maddelere maruz kalma ;

Yumuşak Doku Kanseri Belirtileri

Yumuşak doku sarkomları ) sıklıkla ağrısız şişlik olarak görülür. Komşu sinir, kasa baskı olursa ağrı olabilir. Karın zarı arkası yerleşimde böbrek ve idrar yollarında şişme, barsak tıkanmaları, kasık fıtığı, bacaklarda tek veya iki taraflı şişme görülebilir. Bazı hastalarda hastalığa bağlı iştahsızlık, kilo kaybı, hafif ateş bulunabilir. Bazen asıl tümörün etkisinden bağımsız tümör Hormon benzeri bazı maddelerle insüline benzer salgı ile kan şekerinde düşme, kan kalsiyumunda düşme, parmak uçlarında kalınlaşma, kemiklerde erime görülebilir. En çok kan yoluyla akciğerlere yayılabilir. Karaciğer, kemik ve diğer organlara da daha az sıklıkta yayılabilir.

Doku Kanseri Tanısı

Vücudunuzda inatçı, büyümeğe devam eden bir şişlik gördüğünüzde doktorunuza danışın. Doktorunuz sarkomdan şüphelendiğinde sizin Sağlık geçiminizi öğrenecek, fizik muayenenizi yapacak, röntgen, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi, manyetik rezonans, kemik taraması gibi tetkiklerden uygun olanı yapacak. Gerekli kan tetkiklerini isteyecektir. Tümörün iyi veya kötü huylu olduğunu anlamak için tümörden doku örneği aldırarak (biyopsi ) bunu mikroskop altında inceletecektir. Eğer yumuşak doku sarkomu varsa bunun ne kadar saldırgan olduğunu gösteren derecelendirme, tümörün büyüklüğü ve yeri, lenf bezlerine yayılması, diğer organlara yayılmasını araştıracak ve hangi evrede olduğunu tespit edecektir. Hastalık ne kadar erken evrede ise yaşam süresi o kadar uzun olacaktır.

Yumuşak doku sarkomlarını en sık görülenleri sırası ile;

· Malign fibröz histiositom:%25.9

· Liposarkom, %17.7

· Leiyomyosarkom %14.8

· Fibrosarkom %6.6

· Neurofibrosarkom % 6

· Snovial sarkom %3,6

· Angiosarkom %2,9

· Diğerleri %12.2

Yumuşak Doku Kanseri Tedavisi

Tedavide yumuşak doku sarkomlarının cerrahi olarak oldukça geniş bir normal dokuyla çıkarılması gerekir. Geniş çıkarılamayan ve cerrahi sınırda tümör hücresi varsa bunlara ışın tedavisi vermek gerekir. Yüksek dereceli ve büyük tümörlerde kemoterapide verilmesi gerekir. Tümör büyük ve cerrahi olarak çıkarılması güçse bunlara cerrahi öncesi ışın ve /veya kemoterapi verilerek tümörün küçülmesi sağlanarak cerrahisi yapılır.

Tümör diğer dokulara yayılmışsa bunlara kemoterapi vermek gerekir. Tek organa yayılmışsa buda çıkarabilirse cerrahi olarak veya Radyo dalgaları kullanılarak tümör ısı ile yakılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp