Yanık Kaşıntısı

Yanık Kaşıntısı : Yanık Kaşıntısı ve tedavi yöntemleri

Yanık Kaşıntısı ,tedavisi,bitkisel,yanık tedavisi,yanık tedavisi bitkisel,bitkisel yanık tedavisi,yanık tedavisi bitkisel çözüm,yanık bitkisel çözüm yolları,Yanık tedavisi bitkisel,yanıkların tedavisinde kullanılan bitkisel yöntemler hakkında bilgiler aşağıdaki makalemizde yer almatadır.Yanık tedavisinde kullanılan bitkisel yöntemler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için aşağıdaki makalemizi okumanız yeterli olacaktır.

Yaz artık tamamen geldi sayılır ve onunla beraber umarız bir çok güneşli günler de gelir. Ama güneşin gölgeli tarafları da var. Rahatlatıcı bir zaman geçirebilme imkanının yanı sıra güneşin bir rizikosu da güneş yanığıdır, belki bunu siz de bu yıl kendi vücutunuzda acılarla hissetmişsinizdir. Bazı insanlar güneş yanığını yazın ve tatilin bir parçası olarak görürler. Fakat bunun bir hastalık olduğunu düşünmezler.

Güneş yanığı bir akut cilt iltihabıdır ve güneş ışığının ultraviyole ışınları tarafından ve uzun süre güneşe maruz kalındığında meydana gelmektedir. İltihap ciltte kızarıklıklara ve şişmelere yol açar ve sadece güneş ışınlarının vurduğu bölgede bu belirtiler görülür. 6 ila 8 saat sonra güneşin vurduğu bölgede ağrılar ve kaşıntı meydana gelir. Aşırı yanıklarda kabarcıklar ve ateşlenme görülür, bu da ikinci derece bir yanık anlamına gelir. Hastalığın doruk noktasına 24 ila 36 saat sonra ulaşılır. 1-2 hafta sonra güneş yanığı geçer. Geriye cildin sertleşmesi ve bronzlaşmış olması kalır.

Güneş yanığı en çok şu nedenlerden dolayı meydana gelir: uzun süre güneşlenmekten sonra, güneş ışınlarının etkisini azımsayınca, mesela bulutlu günlerde veya gölgede, refleksiyon sayesinde güneş ışınlarının etkisi güçlenince, mesela suda veya güneşten koruma faktörü düşük olan güneş yağı kullanıldığında.

Her güneş yanığı cilde zarar verir. Genellikle vücutunuz güneşin meydana getirdiği hasarları düzeltebilir. Ama bu mekanizma aşırı şekilde kullanılmamalı. Cildin “hafızası” bütün güneş yanıklarını ve aşırı güneşlenmeleri akılda tutar. Güneş ışınları görünülür yanık olmadan da cilde zarar verebilirler. Cildin esnekliği yok olabilir ve kırışıklar meydana gelebilir. Ayrıca güneş yanığı, özellikle çocuk yaşlarda meydana geldiyse, cilt kanserine yol açabilir.

Cildin ne kadar güneşe dayanabileceği kişiden kişiye değişir. Bu dayanıklık cilt tipine, rengine ve vücutun çeşitli kısımlarına bağlıdır. Cildin güneşe alışık olduğu bölümler daha az hassasdır, mesela yüz veya kollar, sırt veya uyluklar daha fazla tehlikededir. Ayrıca çeşitli ilaçlar, mesela antibiyotikalar, vücuttan su atan maddeler ve müshiller cildin hassas olmasına neden olurlar. Bu yüzden ilaçların içinde bulunan bilgileri dikkatle okuyunuz.

Kendinizi güneş yanığından en iyi korumanın yöntemi fazla güneşe çıkmamaktır. Saat 10 ila 16 arası güneş ışınalarının etkisi en yüksektir. Dolayısıyla bu saatlerde fazla güneşe maruz kalmamak gerekir. Ayrıca güneş ışınlarından korunmak için yeterli koruyucu losyonlar kullanmalısınız. Bu tür losyonlar cilt tipine uygun olmalı ve cilt tarafindan kolay emilebilmeleri için yeterince yağ icermelidirler. Güneş yağını güneşe çıkmadan 20 dakika önce cildinize sürmelisiniz, bu zaman içerisinde cildiniz yağı emmiş olur. Ancak bu şekilde güneş yağı koruyucu olabilir. Ayrıca güneş yanığından sonraki bakım da önemlidir. Özellikle Vitamin D içeren losyonlar yararlıdır.

Güneş yanığı meydana geldikten sonra uygulayabileceğiniz bir kaç öneri:
En önemlisi artık kesinlikle güneşten uzak durmak Hafif yanıklara apres-losyonları kullanabilirsiniz. Bunlar serinletici ve rahatlatıcı etki taşır
Serin duş almak (25 derece) veya soğuk nemli sargılar kullanmak
Buzdolabından çıkardığınız yoğurt veya çökelekle sargılar yapabilirsiniz
Çok su içiniz!
Kaşıntı veya kabarıklar allerji belirtileridir. Antiallerjik kremler faydalı olur
Dışarıya çıkarken yanık bölgeler tamamen uygun elbiselerle kapatılmalıdır
Aşırı sancılanma, ateşlenme, kabarcıklar, baş ağrısı, ense sertleşmesi, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler meydana geldiğinde, özellikle bebekler ve küçük çocuklar rahatsızlandığında hemen doktora gitmelisiniz

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp