Vücuttaki Akupunktur Noktaları

Vücuttaki Akupunktur Noktaları :

İnsan vücudundaki bazı 'belirli noktalar' ile iç organların fonksiyonları arasında bir ilişki vardır. Bunlar, vücut üzerinde belirli bir hat üzerine dizilmiş 'Meridyenleridir. Meridyenler, simetrik olarak dizilmişlerdir. Yani vücudun her iki yarısında eşit sayıda Akupunktur noktaları vardır.

İnsan vücudunda toplam olarak: - 12 Merkez Meridyen - 12 Yan Meridyen - 8 Ozel Meridyen bulunmaktadır. Bu meridyenlerin tümü, aynı öneme haiz değildirler. Bunlar önemli, daha az önemli ve önemsiz olarak kendi aralarında ayrılırlar.Böylece, bunlar değişik derecede önem taşıdığından, doktorlarca tümünün bilinmesi ve tedavilerde kullanılması da söz konusu.Böyle olunca mütehassıslarca da tüm noktaların bilinmesi gereksiz olmaktadır. Sadece önemli ve pratikte sonuç alınmış olan noktaların iyi bilinmesi, tedavilerde yeterli olmaktadır.

Bu güne değin bilinen Akupunktur noktalarının sayısı 1054'ü bulmaktadır. Fakat bu sayı, onun maximum değeri değildir. Tüm bilimlerde olduğu gibi, gelişim süreci, Akupunktur için de geçerli olduğundan, bu sayının artması ve yeni yöntemlerin bulunması söz konusudur. Fakat bunlar, Akupunktur'un temel kurallarını değiştirmemekte, yalnızca uygulamada kolaylık, çabukluk ve rahatlık sağlamaktadır. Buna en iyi örnek, son yıllarda Akupunktur'un cerrahi operasyonlarda ağrı ve acı duymayı ön le yici olduğunun bulunması ve pratikte geniş olarak kullanılmaya başlanmasıdır. Yirmi yıldan beri kullanılan bu yöntemde de, gelişme olmuş, ağrı ve acıyı dindirmek için 30 kadar iğne kullanılırken, bu gün bu sayı 2-4'e kadar düşürülebilmiştir.Yine eskiden, vücudun sayısız noktalarına ve meridyenlerine iğneler batınlırdı, oysa bu gün kulakta saptanan çok hassas ve etkin bölgeler (Akupunktur noktaları) sayesinde, bu saplama sayısı çok azalmıştır. Bu yol ile narkoz sistemi artık tarihe karışmış sayılmaktadır. Bu gün Akupunktur, tüm cerrahi operasyonlarda narkoz yerine kullanılmaktadır. Ve tüm yan etkilerden uzak olarak.

Yin ve Yang Enerjilerinin Yeni Yorumları

Vücut organları, sadece bir Akupunktur noktasından etki altına alınmamaktadır. Fakat yine bir çok Akupunktur noktası bir organı etki altına almak için kullanılmamaktadır. Karşılıklı tesir, meridyenler aracılığı ile tüm organ ,grupları üzerinde ortaya çıkmaktadır. Çalışmalar ve uygulamalar göstermiştir ki; organ grupları, belirli ortak özellikler göstermektedir. Bu ortak özellikler Eski Çin'de 'Yin've 'Yang' büyük enerjileri.olarak belirtilmiştir.

Bu düzenlemeden bu gün vazgeçilmiştir. Fakat bu teorinin, bu günkü bilimsel bulguların ışığı altında belli bir amaca yönelik bir şeyler anlatma durumunda olduğu da ortaya çıkmıştır.

Oniki Merkez Meridyen

Çağdaş tıp, insan vücudunda iki ana yönetim grubunu kabul etmektedir.

Her organ, vegetative sinir sistemi tarafından sevk ve idare edilmektedir. Bu sevk ve idare, aynı anda iki görevi de yüklenmiştir. Sempatik sinir sistemi, iç güdü, iş, enerji ve güç. İkinci olarak, sinir sistemi ile sakinlik, dinlenme ve uyku sağlanmaktadır.

Sinir sistemleri hakkında Akupunktur buluşlartnı incelemekle çok geniş bilgilere sahip olunacaktır. Oyle görünmektedir ki; meridyenler bu iki sevk ve idare edici sinir sistemi ile bu türlü ilişkidedir.

Merkez meridyenler iki büyük grupta toplanmıştır:

- Aktif olanlar: Yang Organları

- Pasif olanlar: Yin Organları

Aktif Meridyenlere ait olanlar:

- Kalınbağırsak Meridyeni.

- Miğde Meridyeni.

- İncebağırsak Meridyeni.

- Mesane Meridyeni.

- Safrakesesi Meridyeni.

- Üç Bölümlü lsıtıcı Meridyeni.

Pasif Meridyenlere ait olanlar:

- Akciğer Meridyeni.

- Dalak Meridyeni.

- Kalp Meridyeni.

- Böbrek Meridyeni.

- Karaciğer Meridyeni.

- Kalp Uzmanı Meridyeni.

Bu meridyenler, birbirleriyle karşılıklı ilişkidedirler ve bu ilişki, enerji alışverişi ile açıklanmaktadır.

Aktif organlara ait meridyenler, vücudun (uzuvlann) dış kısımlarında bulunmaktadır. Kollarda; İncebağırsak ve Üç Bölümlü Isıtıcı Meridyenleri, bacaklarda; Mesane, Safra ve Miğde Meridyenleri.

Pasif organlara ait meridyenler ise;" genellikle vücudun - (uzuvların) iç kısımlarında bulunmaktadır. Orneğin; kolun iç kısmında, Kalp, Akciğer ve Kalp Uzmanı Meridyenleri; bacakların iç kısımlarında da diğer üç pasif meridyen bulunmaktadır.

Bu sistemin bilinmesi ile tedavinin büyük bir bölümü kolaylaşmaktadır.

Meridyenler Üzerindeki Beş Temel Uyarı Noktası

Akupunktur tedavi yöntemini öğrenmeye geçmeden evvel, bu nokta çeşitleri hakkında yeterli bilgiye sahip olunmalıdır. Çünkü bunların her biri, değişik işlevlere sahiptir.

Bu noktalar beş bölümde toplanmaktadır:

1- Harmoni Noktası:

Bu nokta kısaitıimış olarak "H-N" şeklinde gösterilmiştir. Bu noktalar bir meridyenin başlangıç ve bitiş yerlerinde bulunurlar. Bu noktanın akımı, tüm organlar için bir harmoni, ahenk ve uyum sağlar. "H-N" hastalık teşhis edildikten sonra, çeşitli organların bozulan fonksiyonlarının yeniden normale dönmesinde kullanılır. Bu noktanın kullanımında en yüksek başarı çelik iğneler ve parmakla masajda (Akupressör) elde edilmiştir.

2- Uyarıcı Nokta:

Bu nokta kısaitılmış olarak "U-N" şeklinde gösterilmiştir. Her meridyende bu noktadan bir tane bulunur. Bu noktanın akımı, organların enerji ve aktivitesini arttırmaktadır. Bu yönden bazen karşıkoyma noktası olarak da adlandırılır. "U-N" organların fonksiyonlan'hı tam anlamıyla yapamadıklan, başka bir deyişle zayıfladıklan, kuvvetten düştükleri zamanlarda, onları güçlendirmek ve yeniden aktif düzeye çıkarmak için kullanılır. Bu noktanın kullanımında en yüksek başarı, altın Akupunktur iğneleri ile elde edilmektedir.

3- Sakinleştirici Nokta:

Bu nokta kısaltılmış olarak "S-N' şeklinde gösterilmiştir. Her meridyende bu noktalardan bir tane bulunur. Bu noktanın akımı, organlar için teskin edici ve dinlendiricidir. Bu açıdan 'rahatlatıcı-nokta' olarak da isimlendirilir. Organların aşırı çalışmalarında şarj edici, fazla çalışmalarında kuvvet verici, iş ve dinlenme konusunda dengeye qetinci olarak "SN"kullanılmaktadır. Bu noktanın kullanımında en yüksek başarı, gümüş Akupunktur iğneleri ile elde edilmiştir.

4- Alarm veya MU-Noktası:

Bu nokta kısaltıimış olarak "MU-N" şeklinde gösterilmiştir. Her organ sistemi en az bir Alarm noktasına sahiptir. "MU" noktaları çift fonksiyon göstermektedir.

Birincisi, "MU" noktalannın 'parmak ile masalda çok etkin olduğu saptanmıştır.

İkincisi, bu noktanın akımı vücudun her türlü ağrı ve sızısını dindirmektedir. "MU" noktalarının kullarumında en yüksek başarı 'parmak ile masaj'da elde edilmiştir.

5- Özel Nokta:

Bu nokta kısaltılmış olarak "O-N" şeklinde qösterilmiştir. Bu bölümde bir çok Akupunktur noktaları toplanmıştır. "O-N" bir çok Çinli ve Avrupalı Akupunkturistlerce de belirtilmiştir. Bu kitapta da bu noktaların önemlilerine değinilmiştir.

Merkez Meridyenlerin Akımları

Bu farklı etki çizgileri, şemalar üzerinde gösterilmiştir. Merkez meridyenleri simetriktirler. Yani vücudun her iki yarısında karşılıklı olarak bulunurlar.

Önemli Not: (Noktaların yerlerini kesin olarak saptamak için çizimleri dikkatlice inceleyiniz.)

1-) Kalp Meridyeni:

Bu meridyen 9 noktadan meydana gelmiştir. Göğüs adalesinin dış kısmından başlar, sonra üst ve ön kolun iç kısımları boyunca aşağı doğru iner ve baş parmağın ucunda sonlanır.(bkz. Şekil-1)

Önemli noktaları şunlardır:

Harmoni (H-N/ır Göğüs kafesinin üçüncü aralığında omuz hizasında. Ve ayrıca baş parmağın üzerinde, tunaöm yaklaşık 2 mm. yan tarafındadır. Bu noktadan başarılı sonuç, genellikle Akupressör'de elde edilmiştir.

Uyan (U-N/I): Meridyenin 7. noktasıdır. Elin iç kısmında bilek kemiğinin bittiği yerde yandadır.

Sakinlik (S-N/I): Kolun üst kısmının ortalarına tekabül eder. Alarm (MU-NU): Kalp meridyeninde üç MU noktası vardır.

Fakat bunların kalp meridyeni alarmı ile direkt ilişkileri yoktur. Birinci MU-N, burun kökünün üç parmak üstünde, alında ve ortadadır. ikincisi, elmacık kemiği ile göz arasında. Üçüncüsü göğüs kemiğin üç parmak altında lokalize olmuş durumdadır.

Özel (O-N/I): Kalp meridyeninde (O-Nil) yoktur.

2-) İncebağırsak Meridyeni:

Bu meridyenin 19 noktası vardır. (Vücudun her iki yarısında .38 nokta).

Meridyen, işaret parmağının uç kısmına yakın olarak başlar. Kolun dış kısmından yukarıya çıkarak, sırtı yanlamasına geçer ve yukarıya doğru dönerek, çeneye ulaşır ve kulak memesinin tam ortasında son bulur. (Bkz. Şekil-2)

Onemli noktaları şunlardır:

Harmoni (H-N/It): Işaret parmağının ucunda, dış kısmında ve 2 mm. yanda; ve kulak memesinin ortasında.

Sakinlik (S-N/lı):Uyan (U-N/Ii): işaret parmağının üzerinden yukarıya doğru çıkan hat üzerinde, bilek ile işaret parmağının bitim noktası arasında, ortadadır.

Uyan (U-N/Ii): Işaret parmağı hareket ettirildiği zaman, hareket eden mafsal üzerinde, bu mafsal el açılıp, kapatıldığı zaman da gözle görülebilecek biçimde hareket eder.

Alarm (MU-N/Ii): Kasık kemiğinin bir el genişliği kadar üstünde, vücudun ortasından geçen bir hat, orta çizgi üzerinde.

Özel (O-N/Ii:Ozel noktası yoktur.

3-) Mesane Meridyeni:

Mesane meridyeni en uzun meridyendir. Burnun yan kısmında, göz çukurunun kenanndan başlar, kafatası üzerinden qeçer, sırtta iki bölüm şeklindedir.

Içteki kısım, sırtın alt kısmında son bulur.

Dıştaki kısım ise; bacaktan aşağı iner, ayağın üst dış kısmına geçer ve ayak küçük parmağının tırnağının başladığı yerde sontanır. (Bkz. Şekil-3)

Her mesane meridyeninde 67 nokta vardır.

Önemli noktaları şunlardır:

Harmoni (H-N/III): Ayak küçük parmağı tımaötrun 2 mm. kadar yanındadır. Mesane meridyeninin başladığı yerdeki Harmoni noktasının fazla bir önemi ve geçerliliği yoktur.

Uyan (U-N/Iii): Harmoni noktasının (III) iki parmak arasında, topuk yönünde, ayağın dış kısmında bulunur.

Sakinlik (S-N/lif): Harmoni noktasının (III) bir el genişliği arkasında, ayağın dış kısmında.

A/arm (MU-N/III): Kasık kemiğinin bir parmak genişliğinde

üstünde, orta çizgi üzerinde.

Özel (O-N/III): Ozel noktası yoktur.Akupunktur'u Çin'de ilk defa öğrenen Avrupalı, Hollandalı doktor Ten Rhyne'dir. Rhyne, geri döndüğünde bu şaşırtıcı tedavi yöntemi hakkında "pek bir şeyanlayamadım" diye yazmıştı. Bu yazı 1681'de yazılmıştı ve bu anlaşılmazlık hali, yüzlerce yıl sürdü. Fakat, artık günümüzde bu böyle değildir. Akupunktur bir sır olmaktan çıkmıştır. 'Akupunktur' sözcüğü, Avrupalı doktorlarca oluşturulmuştur. Latince de nokta anlamına gelen 'ecus' ile batırmak anlamına gelen 'punqere' sözcüklerinin birleştirilmesiyle elde edilmiştir. Çin de ise; bu tedavi yönteminin adı 'Tsctıen Techtu'cs», Anlam bakımından ikisi de aynıdır.

Akım Noktaları ve Meridyenler

İnsan vücudundaki bazı 'belirli noktalar' ile iç organların fonksiyonları arasında bir ilişki vardır. Bunlar, vücut üzerinde belirli bir hat üzerine dizilmiş 'Meridyenleridir. Meridyenler, simetrik olarak dizilmişlerdir. Yani vücudun her iki yarısında eşit sayıda Akupunktur noktaları vardır.

İnsan vücudunda toplam olarak: - 12 Merkez Meridyen - 12 Yan Meridyen - 8 Ozel Meridyen bulunmaktadır. Bu meridyenlerin tümü, aynı öneme haiz değildirler. Bunlar önemli, daha az önemli ve önemsiz olarak kendi aralarında ayrılırlar.

Böylece, bunlar değişik derecede önem taşıdığından, doktorlarca tümünün bilinmesi ve tedavilerde kullanılması da söz konusu.

Böyle olunca mütehassıslarca da tüm noktaların bilinmesi gereksiz olmaktadır. Sadece önemli ve pratikte sonuç alınmış olan noktaların iyi bilinmesi, tedavilerde yeterli olmaktadır.

Bu güne değin bilinen Akupunktur noktalarının sayısı 1054'ü bulmaktadır. Fakat bu sayı, onun maximum değeri değildir. Tüm bilimlerde olduğu gibi, gelişim süreci, Akupunktur için de geçerli olduğundan, bu sayının artması ve yeni yöntemlerin bulunması söz konusudur. Fakat bunlar, Akupunktur'un temel kurallarını değiştirmemekte, yalnızca uygulamada kolaylık, çabukluk ve rahatlık sağlamaktadır. Buna en iyi örnek, son yıllarda Akupunktur'un cerrahi operasyonlarda ağrı ve acı duymayı ön le yici olduğunun bulunması ve pratikte geniş olarak kullanılmaya başlanmasıdır. Yirmi yıldan beri kullanılan bu yöntemde de, gelişme olmuş, ağrı ve acıyı dindirmek için 30 kadar iğne kullanılırken, bu gün bu sayı 2-4'e kadar düşürülebilmiştir.

Yine eskiden, vücudun sayısız noktalarına ve meridyenlerine iğneler batınlırdı, oysa bu gün kulakta saptanan çok hassas ve etkin bölgeler (Akupunktur noktaları) sayesinde, bu saplama sayısı çok azalmıştır. Bu yol ile narkoz sistemi artık tarihe karışmış sayılmaktadır. Bu gün Akupunktur, tüm cerrahi operasyonlarda narkoz yerine kullanılmaktadır. Ve tüm yan etkilerden uzak olarak.

Yin ve Yang Enerjilerinin Yeni Yorumları

Vücut organları, sadece bir Akupunktur noktasından etki altına alınmamaktadır. Fakat yine bir çok Akupunktur noktası bir organı etki altına almak için kullanılmamaktadır. Karşılıklı tesir, meridyenler aracılığı ile tüm organ ,grupları üzerinde ortaya çıkmaktadır. Çalışmalar ve uygulamalar göstermiştir ki; organ grupları, belirli ortak özellikler göstermektedir. Bu ortak özellikler Eski Çin'de 'Yin've 'Yang' büyük enerjileri.olarak belirtilmiştir.Bu düzenlemeden bu gün vazgeçilmiştir. Fakat bu teorinin, bu günkü bilimsel bulguların ışığı altında belli bir amaca yönelik bir şeyler anlatma durumunda olduğu da ortaya çıkmıştır.

Oniki Merkez Meridyen

Çağdaş tıp, insan vücudunda iki ana yönetim grubunu kabul etmektedir.Her organ, vegetative sinir sistemi tarafından sevk ve idare edilmektedir. Bu sevk ve idare, aynı anda iki görevi de yüklenmiştir. Sempatik sinir sistemi, iç güdü, iş, enerji ve güç. İkinci olarak, sinir sistemi ile sakinlik, dinlenme ve uyku sağlanmaktadır.Sinir sistemleri hakkında Akupunktur buluşlartnı incelemekle çok geniş bilgilere sahip olunacaktır. Oyle görünmektedir ki; meridyenler bu iki sevk ve idare edici sinir sistemi ile bu türlü ilişkidedir.Merkez meridyenler iki büyük grupta toplanmıştır:

- Aktif olanlar: Yang Organları

- Pasif olanlar: Yin Organları

Aktif Meridyenlere ait olanlar:

- Kalınbağırsak Meridyeni.

- Miğde Meridyeni.

- İncebağırsak Meridyeni.

- Mesane Meridyeni.

- Safrakesesi Meridyeni.

- Üç Bölümlü lsıtıcı Meridyeni.

Pasif Meridyenlere ait olanlar:

- Akciğer Meridyeni.

- Dalak Meridyeni.

- Kalp Meridyeni.

- Böbrek Meridyeni.

- Karaciğer Meridyeni.

- Kalp Uzmanı Meridyeni.

Bu meridyenler, birbirleriyle karşılıklı ilişkidedirler ve bu ilişki, enerji alışverişi ile açıklanmaktadır.

Aktif organlara ait meridyenler, vücudun (uzuvlann) dış kısımlarında bulunmaktadır. Kollarda; İncebağırsak ve Üç Bölümlü Isıtıcı Meridyenleri, bacaklarda; Mesane, Safra ve Miğde Meridyenleri.

Pasif organlara ait meridyenler ise;" genellikle vücudun - (uzuvların) iç kısımlarında bulunmaktadır. Orneğin; kolun iç kısmında, Kalp, Akciğer ve Kalp Uzmanı Meridyenleri; bacakların iç kısımlarında da diğer üç pasif meridyen bulunmaktadır.

Bu sistemin bilinmesi ile tedavinin büyük bir bölümü kolaylaşmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp