Vidalı Diş Yapımı

Vidalı Diş Yapımı

Vidalı Diş Yapımı Kimlere Uygulanır

Vidalı diş yapımı, yemek yeme,gülme ve konuşma zorlukları çeken hastaları ağızlarında dişin düşmesi yada kırılması sonucu tedavi olarak vidalı diş takılabilir. Vidalı Diş Yapımı Tek Diş Kayıplarında Dişsiz Ağızlarda Azı Diş Kayıplarında Kullanılır.

Vidalı Diş Yapımı

Ağız ve diş sağlığı ihmal edildiğinde diş kayıpları kaçınılmazdır.Kaybedilen dişlerin tedavisinde yakın zamana kadar kullanılan klasik tedavi yöntemleri sağlam komşu dişlerin küçültülmesi ile köprü yapımı veya takıp çıkarılan hareketli protezlerin yapımıydı.Bunlara alternatif olarak geliştirilen implant teknolojisi ile kaybedilen dişlerin yerine doğal dişlere en yakın şekilde sabit dişler yapılmaktadır.İmplant insanların daha rahat yemek yemelerini ve konuşmalarını sağlayarak hayat kalitelerini yükseltir.

İnsan vücuduna yerleştirilen herhangibir yapay nesneye implant diyoruz.Diş implantları kaybedilen dişlerin yerine çene kemiği içine yerleştirilen ve kemik ile kaynaşarak doğal diş kökü görevi gören metal elemanlardır.Bu elemanlar doku dostu olan titanyum metalinden üretilirve vücut tarafından kolaylıkla kabul edilirler.Hiçbir yan etkisi yoktur.

İnsan ağzında implant uygulanabilen durumlar:


•Azı dişi kayıplarında
Tüm arka azı dişleri kaybedilmişse ,takıp çıkarılan bölümlü protezler yerine arka bölgeye implant yerleştirilerek sabit köprüyle dişler geri kazandırılır.

•Tek diş kayıplarında
Bu durumda boşluğun doldurulması için,iki yandaki dişler küçültülüp üç üyeli köprü yerine ,yandaki sağlıklı dişlere dokunmadan implant yerleştirilir ve üzerine bir üye kuron (porselen kaplama) yapılır.

•Dişsiz ağızlarda
Alt protezi yerinde durmayan kişiler yemek yeme,gülme ve konuşma zorlukları çekerler.Bu durum fiziksel ve psikolojik rahatsızlık yaratır.Bu durumda iki çözüm önerilebilir.Protez tamamıyla alınıp yeterli sayıda(6-8) implant yerleştirilerek sabit köprü yapılabilir veya çenenin ön bölgesine 2 implant yerleştirilerek mevcut protez daha da stabil hale getirilebilir.


Uygulanması:


Hastanın tüm çene filmi çekilir.Dikey ve yatay yönde implant uygulanması için yeterli kemik olup olmadığı incelenir.Uygun implant seçimi yapılır.Lokal anestezi altında,implant kemik içine yerleştirilir ve dişeti ile örtülür.Bu işlem esnasında ağrı duyulmaz.İşlem sonrası,ağrı kesici ve buz tatbik edilir.

Operasyon sonrası ağrı duyulmaz ancak 2-3 gün boyunca hafif şişlik görülebilir.İşlem,yerleştirilen implantın tipine ve sayısına göre 30-90 dk.kadar sürer çoğu zaman bir diş çekiminden daha zor değildir.

Üç-beş ay süresince ,implantın kemikle kaynaşması beklenir (osteointegrasyon dönemi).Bu süre sonunda,implantın üst yapısı (köprü) hazırlanır.

İmplantın ömrü:

Uygun koşullarda implantın ömrü belirli yıllarla ifade edilemez.Doğru planlanmış bir implant iyi bir teknik ile çene kemiğine yerleştirilmiş ve üzerine uygun bir protez yapılmış ise ayrıca hasta bakımı ve hekim kontrolleri düzenli ise implantın ömrü yaşam boyudur denebilir.

İmplantta yaş faktörü:

İmplant yetişkin her insana uygulanabilir.Ayrıca yaşın ileri olması kemik yapısının daha sert Ve stabil zemin oluşturması nedeni ile implant uygulaması için avantajdır.

İmplantta başarı oranı:

Klinik istatistikler implantolojideki başarı oranını %90'ın üzerinde olduğunu göstermektedir. Düşük bir olasılıkla çıkartılmasına kararverilen bir implant diş çeker gibi çıkartılmakta ve boşluğu zamanla vücut tarafından kemik ile doldurulmaktadır.

Sonuç olarak ;
teknolojinin diş hekimliği alanında bizlere sunduğu en yeni tedavi alternatifi olarak karşımıza çıkıyor diş implantları.Bu sayede pekçok insan hayatlarının sonuna kadar kullanmak zorunda oldukları hareketli protezlerden veyasağlıklı dişlerin kesilerek yapılan köprü protezlerinin yapımından kurtuldular, kullanımı çok daha rahat ve çok daha estetik dişlere sahip oldular.Bugün aynı durumdaki pek çok insanında en azından böyle bir tedavi alternatifi hakkında bilgilendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp