Vertigo Hastalığı Nedir

Vertigo Hastalığı Nedir

Vertigo Hastalığı Hakkında Genel Bilgiler

Vertigo Baş Dönmesi Anlamına Gelmektedir.Vertigo Latince Bir Kelime Olup Sözlük Anlamı Kendi Etrafında Dönmektir.Vertigo Hastalığı Nedir,Vertigonun Tedavisi,Vertigo Belirtileri,Vertigo Tanısı Ve Vertigoya Dair Öğrenmek İstediğiniz Her Şeyi Aşağıda Sizin İçin Hazırlamış Olduğumuz Yazıda Okuyabilirsiniz.

Vertigo Hastalığı Nedir

Baş dönmesi anlamına gelen vertigo latince bir kelime olup sözlük anlamı kendi etrafında dönmedir.
Baş dönmeleri dünyada acilen doktora başvurmayı gerektiren başlıca nedenler arasında. Her yaşta görülebilen baş dönmeleri, tansiyon değişiklikleri hatta felçlerle dahi karıştırılabilir. Baş dönmesi atakları olarak adlandırılan kriz sırasında ortaya çıkan bulantı ve kusma durumu beyin kanaması olasılığını bile akla getirmelidir.
Hastalığın kalıtsal olduğuna ait epey deliller vardır. Özellikle 30-50 yaş arası doğurganlık çağındaki kadınlarda görülen bu sorunda tanının kolaylıkla konulamaması nedeniyle hastaların bir çoğunda depresyona neden olur.
Aslında bu nedenle hastalık hastası olup devamlı hekimlere taşınan bu hastalar o anda hissettikleri berbat duyguyu tarif etmenin çok zor olduğunu söylüyorlar. Bu durumda olan kişilerin kendi vücuduyla etrafındaki dünya arasındaki algılama o an altüst olmakta.

Baş dönmesi, nöroloji kliniklerinde sık karşılaşılan şikayetlerden birini oluşturuyor. Çoğu zaman altında önemli bir hastalık bulunmayan ve kendiliğinden düzelen bir belirti olarak ifade ediliyor. Ancak bazen çok ciddi nörolojik bir hastalığa da işaret edebiliyor.

Göz, iç kulaktaki denge organı, kas ve eklemlerden kalkan uyarılarla sürekli baş ve vücudun diğer kısımlarının birbiriyle ve mekandaki yerleri hakkında beyne bilgi geliyor. Bu mekanizmalarda bozukluk olunca denge bozukluğu veya baş dönmesi ortaya çıkıyor. Baş dönmesi sık karşılaşılan bir şikayet. Ancak hastalar çok farklı şeyleri baş dönmesi olarak ifade edebiliyor.

Vertigo, hastanın kendi bedeni veya çevrenin etrafında gerçekten dönmekte olduğunu zannetmesiyle gelişen bir tablo. Bu şekilde bir dönme hissi olmadan ortaya çıkan vertigo ise yalancı vertigo olarak tanımlanıyor.

Vertigo Belirtileri
Vertigo çok şiddetli olduğunda hastalarda gözlerde sıçrayıcı hareket, bulantı ve kusma, ayakta duramama şeklinde belirtiler de olabiliyor.

Vertigo Nedenleri
Vertigo; iç kulak, denge siniriyle ilgili hastalıklar, beyin sapı ve beyinciği tutan hastalıklarda görülebiliyor.

-Meniere hastalığı
: İç kulakla ilgili bir rahatsızlık. Hasta dakikalar veya saatler süren ataklar halinde tekrarlayan vertigodan yakınıyor. Bu sırada ayakta duramıyor, en ufak baş hareketiyle şiddetli vertigo gelişiyor. Genelde bulantı, kusma ve kulak çınlaması eşlik ediyor. Atakların tekrarlaması hasta olan iç kulak tarafında işitme kaybına neden oluyor.

-İyi huylu tekrarlayıcı pozisyona bağlı vertigo:
İç kulakla ilgili bir rahatsızlıktır. Başın belli bir pozisyonunda ortaya çıkan, vertigo ve gözde sıçrayıcı hareketlerle karakterize, iyi huylu bir hastalık olarak nitelendirilir. Saniyeler içinde gelip geçer, başın aynı pozisyona getirilmesiyle tekrar başlar.

-Diğer nedenler:
Beyin sapı- beyincik birleşme bölgesinde gelişen tümörler,
Multiple Skleroz hastalığı,
Oturma kalkma sırasında gelişen tansiyon düşüklüğü,
Çeşitli kalp hastalıkları,
Ağır kansızlıklar ve metabolik bozukluklar,
Boyun kemiklerinde bozulmalar ve kireçlenmeler,
Bazı psikiyatrik rahatsızlıklar,
Yaşlı ve birçok hastalığı olan (özellikle diabet gibi) kişilerde sürekli yalancı vertigo ve dengesizlik şikayetleri ortaya çıkabiliyor.

Hareket Yanılsaması
Vertigo, kişinin yaşadığı bir hareket illüzyonudur. Fakat hastanın bu yakınmasına paralel kendilerinde başkalarının fark edeceği bir dış değişiklik olmaması onların en büyük sorununu oluşturmaktır. Bundan dolayı “ senin sorunun psikolojik“ diyerek hiçbir şey yapılmadan geri gönderilen hastaların neredeyse yarısından fazlası bunu takiben psikolojik bunalıma girmektedir.

Baş dönmesi ve dengesizlik birbirinden farklı iki kavramdır. Vertigo genelde baş dönmesini tarif etmek için kullanılır. Vertigolu hasta gözünü açtığında tıpkı kendi etrafında dönen kişilerin çevresindeki her şeyin döndüğünü gördüğü gibi çevredeki tüm nesnelerin hızla kaydığını görür, daha doğrusu böyle sanır. Beraberinde genelde bulantı veya kusma görülür. Gözünü kapattığında bu sorun daha da artarak devam eder.

Dengesizlik Kavramı
Dengesizlik durumunda sersemlik duyusu ve daha hafif baş dönmeleri vardır. Tıpkı kendini sarhoş gibi hisseden,etrafını puslu bir şekilde gören bu hastaların kendini bir türlü dengede hissedememeleri tipiktir. Yürürken onlara yer ayaklarından kayıyor gibi gelir. Başlarını çevirdiklerinde gördükleri herşey kararıyormuş gibi olur. Bu anlatılanlar deniz tutması geçiren kişilere benzer sorunlardır. Bu sorunu yaşayanların kalabalık yerlerden kaçmaları çok tipiktir. Kalabalık alışveriş merkezlerine, metroya, otobüse binmekten kaçınmaları onları zamanla toplumdan soyutlamaya başlar. Uzun süren stres, uykusuzluk durumları, zayıflama amacıyla yapılan sert rejimler, geçirilmiş ameliyatlar baş dönmesi krizlerini tetikleyebilir.

Vertigoyu Başlatanlar
Bazen rejim yapmanın tersine, hastalarda aşırı karbonhidrat ya da protein yüklenmesi de atakları başlatabilir. Mayalanmış gıda veya içeceklere, bazı çiğ meyvelere veya tahıllara karşı hassasiyet olabilir. Kahve, çikolata aynı şekilde vertigoyu tetikleyebilir.
Bahar ayları ve lodos havalardaki barometrik değişimler, seyahatler özellikle uçak yolculukları hastalığı artıran nedenler arasındadır. Düşük tansiyon, düzensiz uyku, kabızlık, âdet sırasında vücutlarında ödem gelişenlerde vertigo eğilimi söz konusu olabilir. Akşamları ileri düzeyde yorgunluk hissedilmesi ve unutkanlıklar başlaması uzun süren baş dönmesi sorunu yaşayanların ileride karşılaşacakları sorunlardan bazı örnekler.

Tanı
Vertigo tanısı konulması için bir dizi tetkik gerekiyor. Hastanın vertigosunun gerçek olup olmadığının anlaşılabilmesi için ayrıntılı sorularla öykü alınıyor. Ardından dikkatli bir nörolojik muayene yapılması gerekiyor. Beyin görüntülemesi istenecekse beyin magnetik rezonanslı (MR) görüntüleme tercih ediliyor. Çünkü MR, beyin sapı ve beyin sapı-beyincik birleşim yerini, iç kulak yapılarıyla ilgili iltihabi durumları daha ayrıntılı gösteren bir tetkik. Gereken durumlarda kulak-burun-boğaz (KBB) muayenesi ve odiyometrik (işitme ilgili) testler yapılıyor. Rutin kan tetkiklerine bakılıyor. Başka birçok hastalıkla ilişkili olduğu yönünde şüphelenilen hastalarda ileri incelemelere başvuruluyor.

Vertigo Tedavisi
Vertigo beyin damar hastalığı, MS, beyin tümörü, boyun kemiklerinde kireçlenme gibi hastalıklarla ilişkili ise bu hastalıklara yönelik özel tedaviler uygulanıyor.İç kulakla ilgili vertigolarda genelde tedavi hastanın şikayetlerini hafifletmeye yönelik uygulanıyor. Sık tekrarlayan vertigo atakları olan hastalar için çeşitli yöntemlerle atak önleyici tedaviler oluşturulmaya çalışılıyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp