Verruca Nedir?

VERRUCA NEDİR?

Siğil demektir.
Siğiller; derinin üst tabakasına veya mukozaya yerleşen Human Papillomavirüs / HPV olarak bilinen bir virüse ait infeksiyonlardır. Siğillerin şekli bulunduğu bölgeye veya tipine göre değişmekle beraber, genellikle deriyle aynı renkte, kabarık, nasırımsı sert görünümdedirler.

SİĞİLLER VE TEDAVİLERİ (VERRUCA)

Siğil viral kokenli bulasici bir hastalik olup, etkeni human papilloma virus (HPV) diye adlandirilan bir virus ailesindendir. HPV virusunun bircok altgurubu olup bunlar da degisik klinik goruntu ve degisik ve degisik bolgelerde gelisimine olanak saglar.

Sigillerin bulasma sekli direk deriden kontak seklinde olup, virusu tasiyan kisilerle temas, deriden deriye aktarilmasina neden olur. Bu nedenlede sigil tasiyan kisiler bunu diger aile bireylerine, arkadaslarina bulastirabilirler. Genital sigiller ise genellikle seksuel temas ile bulasir.

Her yasta sikca rastlanan sigiller viral kokenli olduklarindan herhangi bir tedavi yapilmadagi surece artabilir ve buyuyebilirler. El sikisma, opusme, dokunma, ayni havluyu kullanma ile de bu virusu baskalarina aktarabilir. Cogu zaman yuz, gogus ve boyunda kahverengi duz lekeler seklinde gorulup, taninmasi ve hasta tarafindan sigil oldugunun anlasilmasi zor olabilir. Bu kahverengi, sari lekeler cogalarak tum yuze, gogse ve hatta karin bolgesine dek yayilir. Yuz ve gogusde gorulen bu tip sigillere verruca planus(duz sigil) adi verilir. Bazen uzun yillar farkedilmeyebilirler, buda sayilarinin cok artmasina neden olabilir . Elde ve ayakta ise daha kabarik ustu tirtikli deri kabalasmalari olarak gorulur.

Sigillerin oynanmasi, koparilmasi yahut zaman icerisinde gecer dusuncesi ile tedavinin geciktirilmesi buyume ve artmalarina neden olabilir. Ozellikle ayak tabanindaki sigiller nasir ile karistirilabilir ancak nasir cogalma egiliminde degildir. Yan yana sigiller birleserek mozaik form dedigimiz genis sigil alanlari olustuturulabir ve yurumekte agri yaratabilir. Periungual tirnak etrafi sigiller ise ozellikle ya tirnak yeme aliskanligi olanlarda yada manikur yaptiranlarda sikca olusabilir ve tirnak yataginin altina yayilarak tedavileri zorlasabilirGenital bolgede ise ozellikle penis etrafinda, labiumlarin cevresinde minik kabarciklar seklindedir. bi tur sigiller genelde cinsel iliski ile bilasir. Kisa sure icinde tedavi edilmediginde kadinlarda rahim boynunda prekanseroz degisiklikler yaratabilir.

Sigiller tedavi edilmedigi taktirde artabilir. Tedavide kullanilan krem, jel tarzindaki urunler genelde yuzeysel ce az sayidaki sigilin tedavisinde uygulanir. Krioterapi (dondurma tedavisi) sivi azotun patolojik deri bolgesinde yarattigi destruksiyon ile iyilesmenin saglanmasidir. Elektrokoter(sicak ) ile yakma ise en yaygin ve guvenilir yontemlerden olup, lokal anestezi ile uygulanir. Sigil tedavi edildikten sonrada hastani iyilesmesi bir sure izlenir.

Dogru teshis ve dogru tedavi problemin cozulmesinde ve bulastiriciligin engellenmesinde onemlidir.

SİĞİL TÜRLERİ


Ellerde oluşan siğiller :

Bu siğiller en fazla rastlanan siğil türleridir. Bu siğiller büyük tek başına bir tane olabilmekte veya küçük siğil grupları halinde görülebilmektedirler. Ellerde oluşan siğillere doktorun uygun gördüğü farklı bir çok siğil tedavisi yöntemi uygulanabilmektedir.

Ayak Tabanı Siğilleri :

Ellerdeki siğiller kadar olmasa da yine sık görülen siğil türlerindendir. Bu siğillerde büyük tek veya gruplar halinde görülebilir. Ayak tabanında oluşan siğiller zaman zaman üst derinin kalın olması nedeni ile içeriye doğru büyürler .Ayak tabanında oluşan siğiller bazen ağrılı olurlar. İçeriye doğru büyüyen ayak tabanı siğillerinin gözle fark edilmeleri güç olabilmektedir. Bu siğiller bazen ağrılı olmalarından dolayı ,bazen de normal muayene esnasında fark edilirler. Görüntüleri itibari ile nasırı da andırabilen bu siğillerin sıklıkla topuk kısmına ,ayak ikici parmağı tarak kemik bölgesine yerleştiği görülmektedir. Bu siğiller siğil tedavisi sonrasında genelde iz bırakmazlar.

Yüzlerde Oluşan Siğiller:

Görünen bölgede olması nedeni ile kişiye rahatsızlık ve huzursuzluk veren siğillerdir.El ve ayak siğillerine oranla daha az görülen bu siğiller genelde grup şeklinde olurlar.

Düz Siğiller:

Vücudun her bölgesinde rastlanabilmekle birlikte daha ziyade dizlerde boyunda ve el bilek bölgelerinde görülürler. Üzerleri düz ,oldukça küçük ve yapı itibari ile yumuşak siğillerdir.

İpliksi Siğiller:

Daha çok göz kapakları ile dudak etrafında görülen ipliksi siğillerin rastlanma oranları düşüktür.

Genital Siğiller (Kondilom) -Condyloma Acuminata:

En çok rahatsızlık duyulan siğil türüdür. Sayıları genital bölgede birden fazladır. Genital bölgenin nemli olması nedeni ile virüsün enfeksiyon oluşumu için uygundur ve derinin hassas olması nedeni siğil tedavisi uygulamasında dikkat edilmesi gerekir. HPV virüsünün genital bölge mukozasında yuvalanarak meydana getirdiği yaralar genital siğillerdir. Human Papilloma Virüs yani HPV virüsünün 60 ın üzerinde çeşidi mevcut olup genital HPV bunlar içerisinde cinsel veya başka yollarla da bulaşabilen türüdür.Renkleri kırmızıya veya kahverengiye yakın olup kabarıklıklar şeklindedirler. Görüldüğü yerler vulva ,anüs çevresi ,vajina penis bölgeleridir. Rastlanma sıkığı yaklaşık % 10 civarıdır.Virüs bulaşmasına müteakiben birkaç aylık gelişme evresinden sonra kilinik belirtiler gösterir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp