Verem Bulaşma Yolları

Verem Bulaşma Yolları: Tüberküloz hastalığı temel olarak akciğerleri tutan ve bunun yanı sıra diğer pekçok organda da yerleşebilen, mycobacterium tuberculosis adlı bir mikroorganizma (koch basili) tarafından oluşturulan bir iltihabi hastalıktır.

Dünya sağlık örgütü'nün verilerine göre dünya nüfusunun 1/3'ü tüberkülozla enfektedir (tüberküloz basilinin bulaştığı kişiler) ve bunların %10'unda ileride tüberküloz hastalığının ortaya çıkacağı tahmin edilmektedir.

Her yıl 50-100 milyon kişinin daha tüberküloz basili tarafından enfekte edildiği hesaplanmaktadır. Bugün dünyada 20 milyon etkin hasta bulunmakta ve her yıl %95'i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere 8 milyondan fazla yeni etkin tüberküloz olgusu gelişmektedir.

Tüm dünyada yılda 3 milyon kişinin tüberküloz nedeniyle öldüğü tahmin edilmektedir ve bu ölümlerin en az %80'ı gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir.

Kişilere hastalığın bulaşması derhal hastalığın gelişeceği anlamını taşımamaktadır. Tüberküloz basili bulaştıktan sonra sağlıklı insanların dokularında yıllarca hastalık oluşturmadan canlı kalabilir. Enfekte kişilerin vücut direncini düşüren durumlarda tüberküloz basili etkin hale gelerek hastalık oluşturabilir.

Bulaşıcı mıdır ?

Tüberküloz, vücudumuzdaki tüm organlarda hastalık oluşturabilmesine rağmen, basilin giriş kapısı derhal her vakit akciğer olmaktadır. Basiller en sık olarak solunum yolu ile bulaşır. Akciğer tüberkülozu olan kişilerin öksürmesi, konuşması ve hapşırması neticesi akciğer salgıları damlacık biçiminde havaya atılırlar, ortamda bulunmakta olan diğer sağlıklı kişiler havada asılı kalan bu damlacıkları solunum ile akciğerlerine alarak enfekte olurlar.

Diğer bulaşma şekilleri seyrektir. Eskiden mycobacterium bovis tipi basilin enfekte inek sütünün tüketilmesi ile bulaşması sık görülürdü, ancak bu bulaşma biçimi, gelişmiş ülkelerde ineklerde hastalığın önüne geçilmesi ve süt ile süt ürünlerinin pastörize edilmesi sonucu kontrol altına alınmıştır.

Basilin bulaşmış olduğu eşyaların tutulması ve peşinden solunum ile enfeksiyon alınması problem oluşturmaz. Ancak tüberküloz basilleri, deri içerisine ya da deri yolu ile vücuda girdiğinde enfeksiyon oluşturabilir. Bu tarz bulaşma, ancak seyrek olarak laboratuar çalışanlarında görülmektedir. Kaşık, çatal, bardak gibi yemek gereçleri, kitaplar, kıyafetler, yatak örtüleri gibi eşyalardan hastalığın bulaşması söz konusu değildir ve özel bir dikkat göstermeye gerek yoktur.

Balgamı ile tüberküloz basili çıkaran hastayla yakın temas içerisinde bulunmakta olan kişilere hastalığın bulaşma riski en yüksek seviyededir. Ancak yapılan çalışmalar, aşırı kalabalık ve yaşam şartları kötü olan alanlarda bile hasta ile yakın temasta bulunmakta olan kişilerdeki hastalığın bulaşma oranının %25 ile 50 arasında değiştiğini göstermektedir.

Hastalıkları bilinmeden toplum içerisinde gezen ve balgamı içerisinde tüberküloz basili çıkaran hasta kişiler hastalığın yayılmasında en önemli faktördür. Oysa 15-20 gün müddet ile tertipli tüberküloz tedavisi almış olan bir hastanın balgamında tüberküloz basili bulunsa dahi, tedavilerine devam ettikleri sürece hastalığı bulaştırma riskleri çok azdır. Dolayısıyla erken ve aktif tedavi bulaşmanın önlenmesinde de olabildiğince mühimdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp