Vajinit Nedir

Vajinit Nedir : Vajinit, vajina iltihabına verilen isimdir. Hayatın her döneminde görülebilirse de en çok cinsel olarak aktif kadınlarda görülür. Dünyada tüm kadınların üçte birinde, hayatları boyunca en az bir kez bu şikayet görülür.

Kadının vajinasından, az bir miktarda kokusuz, sümük kıvamında berrak veya bulanık beyaz sıvı gelmesi normaldir. Bu salgı, dokuyu ıslak ve sağlıklı tutar. Önemli bir diğer özelliği de cinsel ilişki esnasında kayganlığı sağlamasıdır. Vajina normalde çeşitli zararsız mikropları denge halinde barındırır, böylece normal işlev görebilir. Bazı durumlar vajinanın bu normal dengesini bozar ki bu vajinite sebep olur.

Önemi,

Vajinit başta zararsızdır. Ancak, eğer enfeksiyöz bir organizma ona neden olmuşsa (örneğin klamidya), uterustan fallop tüplerine ve yumurtalıklara yayılabilir. Hamilelik sırasında olan enfeksiyonlar çocuğun erekn ve düşük kilolu doğmasına neden olabilir. İlerlemiş bir enfeksiyon kısırlığa yol açabilir.

Belirtileri,

Vajinitte genelde kaşınma ve yanma olur, ayrıca akıntı da olabilir. Kızarma ve şişme daha ender olur. Bazı enfeksiyonlar cinsel ilişki ve işemeyi acılı yapabilirken bazıları ise çok az bir belirti gösterebilir. Bazı enfeksiyonlar tedavi edilmedikleri takdirde ciddi komplikasyonlara yol açabilirler. Bu belirtilerin çeşitli nedenleri olabileceği için bir doktora danışılması gereklidir.
Görüntü genelde enfeksiyon etmenini tanımaya yararlı olabilir.

* Kandida Vajiniti. Kandidiyaz genelde beyaz, sulu peynir görünümlü bir akıntıya neden olur. Genital bölgede kızarma ve şişme olur.
* Atrofik vajinit genelde kokusuz olur, hemen hiç akıntı yoktur, vajina kuru, cinsel birleşme acılı olur. Bu belirtiler genelde menopoz sırası ve sonrasındaki hormon değişiklikleri yüzünden olur.
* Bakteriyel vajinit. Gardnerella genelde balık kokulu bir akıntıya neden olur. Akıntı beyaz, gri veya sarımsı olabilir. Kaşınma ve iritasyon olur ama cinsel birleşmede acı olmaz.
* Trikomonas vajiniti. Trichomonas vaginalis balık kokulu, yeşilimsi sarı, bol akıntıya neden olur, işemek ve cinsel birleşme acılı olur, dış genitallerde enflamasyon olur.
* ‘Herpes genelde enfeksiyon bir hafta sonra genital bölgede su kabarcıkları olarak görünür. Ağrı, bezelerin şişmesi ve ateş vardır. Kabarcıklar acılıdır, yaklaşık üç haftada iyileşirler.

Vajinit'in Nedenleri

Üreme çağında kadınların vajinasının içi az derecede asittir (pH 3.8-4.2), bundan östrojen hormonu sorumludur [1]. Bu asit ortam çoğu patojenin büyümesine engel olur, dolayısıyla Vajinanın normal florası asit ortamda büyüyebilen ve zararsız olan mikroorganizmalardan oluşur. Bunların arasına bulunan laktobasillerin salgıladığı hidrojen peroksit [2], onu imha edemeyen ve aralarında patojenler de olan bazı organizmaları öldürür. Genelde vajinanın asitliğinin azalmasına (yani pH‘sinin yükselmesine) veya mikroorganizmalar arasındaki dengeyi bozabilecek başka durumlar (antibiyotik kullanımı, irritasyon, vd.) enfeksiyon olasılığını artırır. Bunlar arasında hormonal değişiklikler (adet döneminde veya hamilelikte), doğum kontrol ilaçları ve gereçleri, vajinal ilaçlar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel ilişki ve stres sayılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp