Vajinal Akıntının Artması

Vajinal Akıntının Artması :

Vajinal enfeksiyonlar artmış vajinal akıntı, cinsel organ çevresinde alerji ve hassasiyet, makat çevresinde kaşıntı, sık idrara gitme isteği ve kötü kokuya yol açabilir. Bu konu hakkında detaylı bilgiler aşağıdaki makalede açıklanmıştır.

Kadında Artmış Fizyolojik Akıntı

Fizyolojik akıntıda kişiden kişiye değişen belirtiler görülmekle birlikte, kaşıntı, yanma ve ağrı yoktur. Akıntının beraberinde cinsel organ çevresinde anormallik bulunmaz, ayrıca akıntı vajina girişinde görülmez. Beyaz homojen olmayan ve akışkan olmayan ağdalı bir yapıdadır. Vajina yüzeyi ve rahim ağzı normaldir. Vajinanın PH değeri 4.5′tan düşüktür ve koku yoktur. Mikroskobik olarak ipucu hücreleri bulunmaz ve lökositlere de az rastlanır. Buna karşılık çok sayıda laktobasil görülür.

Üreyecek olan mikroorganizmalar normal vajina florasına ait oldukları için kültüre gerek yoktur. Patolojik akıntının en sık nedeni vajinal enfeksiyonlardır. Vajinal enfeksiyonlar artmış vajinal akıntı, cinsel organ çevresinde alerji ve hassasiyet, makat çevresinde kaşıntı, sık idrara gitme isteği ve kötü kokuya yol açabilir. Patolojik akıntı vajen duvarlarına yapışıktır. Laboratuvar değerlendirilmesinde pH‘da artış, lökosit ve ipucu hücrelerinde artış veya anormal organizmalar gözlemlenir.

Vajinal enfeksiyonlarda genellikle 4 etken karşımıza çıkar. Bunlar sıklık sırasına göre; Bakteriyel Vajinozis, Candidiazis, Trişomonas vajinalis ve çocuklarda gonokoklardır. Bunun dışında rahim ağzı iltihabı, rahim ağzı yarası, vajinada yabancı cisim, allerjik reaksiyonlar, vajinada kuruma, paraziter enfeksiyonlar nedenleri arasındadır. Ayrıca streptekoklar, Herpes virüs, Human papilloma virüs, Mycoplazmalar primer olarak srahim ağzını tuttukları halde ender olarak vajinal akıntıya neden olabilirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp