Uzun Süre Geçmeyen Yaralar Kanser Habercisi

Uzun Süre Geçmeyen Yaralar Kanser Habercisi :

Cildinizde İyileşmiyen Yaralar Varsa hemen bir doktora başvurmalısınız. Cildinizde iyileşmeyen yaralar hastalık habercisi olabilir. Özellikle 6 hafta boyunca iyileşmeyen yaralara dikkat etmeliyiz. Cildin bütünlüğünün bir hastalık nedeniyle veya herhangi bir dış etkenden darbe alması mutlaka dermatoloğa başvurmak gerekir. Bir yaranın nasıl ortaya çıktığı kanamanın olması önemli kriterlerdir. Bazı bulaşıcı hastalıklar iyileşmeyen yaralarla kendini gösterebilir.

Cilt kanseri öldürücü olabiliyor.. Saçlı deride krater gibi görülen yaralar risklidir. Haftada bir tüm vücudunuzu aynada kontrol edin
Vücudun kapalı bölgelerinden veya benlerin üzerinden başlayan renk ve şekil değişikliği gösteren yaralar “Melanom” ismi verilen tehlikeli ve öldürü cilt hastalığının işareti olabilir. Bu nedenle mutlaka cilt doktoruna görünmeyi gerektirir. Dermoskopik kanamalı iyileşmeyen yaraların mutlaka cilt doktoruna gösterilmesi gerekir. Erken tanı önemlidir,tedaviyi kolaylaştırır.

Ağızda ve genital organlarda çıkan ağrısız yaralar “sifilis” ve AIDS başta olmak üzere cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtisi olabilir. Bazen hafif ateş hastalığın ilerlemesini ve iç organların tutulmasını önlemek açısından önemlidir. Eşinizle beraber mutlaka bir cilt uzmanına başvurun. Herpes virüsü başta olmak üzere diğer virüsler ilaç kullanmadan cilt doktoruna görünmek gerekir. Sivilce gibi görünen veya kabarcık yapan yerlerden mikroskobik inceleme örnekleri veya kültür yapmak gerekir.

Şeker hastalığı da yara oluşumuna zemin hazırlıyor. Şeker hastalığı damar yapısına zarar vermesi nedeniyle yara oluşmasını kolaylaştırır. Şeker hastalarında bakteri ve mantarlar daha kolay enfeksiyon oluşturdukları için yara iyileşmesi de gecikir. Özellikle ayaklarda; iyileşmeyen ve 3 haftadan fazla bir süre kapanmayan yaralar varsa şeker hastalığı akla getirilmeli ve hekime başvurulmalıdır.

Derinin beslenmesini ve toksik maddelerden temizlenmesini sağlayan bacaklar başta olmak üzere tüm vücutta yaralar yapabilir. Sigara içilmesine bağlı olarak ortaya çıkan damarsal hastalıklar da ciltte yaralarla kendini gösterebilir.

Cildiniz için sağlıklı beslenin. Beslenme ile alakalı yaralar varsa sebebi çinko eksikliğidir. Şüpheli durumlarda kanda çinko düzeyi bakılabilir.

Yara Çeşitleri:
1) Kapalı ve açık yaralar:

Yara açık ya da kapalı olabilir. Kapalı yarada derinin bütünlüğü bozulmamıştır. Darbe, zorlama, bükme veya ani düşme gibi nedenlerle oluşabilir. Açık yara ise keskin bir darbe veya cisim nedeniyle olabilir. Açık yara bedenden sıvı kaybına neden olur. Aynı zamanda patojen mikroorganizmaların girmesine yol açar. Açık ve kapalı yaralarda eksuda sonucu şişme, fonksiyon kaybı ve ağrı görülebilir.

Yaralanma ya amaçlı (cerrahi) ya da kaza sonucu (travmatik) olabilir. Cerrahi yara özel koşullarda yapılır. Deri ve mukozanın kenarlan düzgün ve temizdir. Kaza sonucu oluşan yaralanmada ise deri ve mukoza bütünlüğü bozulmuş, kenarları düzensiz, içinde mikroorganizmanın olduğu septik koşul vardır.

2) İnsizyon:
Cerrahi yara keskin bir aletle yapılır. İnsizyon yarasının kenarları oldukça düzgündür.

3) Laserasyon:
Kaza sonucu oluşan yaradır. Yara kenarları cerrahi yarada olduğu gibi, yıldız şeklinde veya avülse (doku kaybıyla birlikte) olabilir.

Abrazyon:
Derinin yüzeysel soyulması veya kaymasıyla oluşan bir yaradır. Epidermis veya dermiş etkilenebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp