Ürtiker Anjioödem

Ürtiker Anjioödem :

Ürtikerler derinin herhangi bir yerinde ortaya çıkan, büyüklükleri birkaç milimetre ile santimetre arasında, şekil ve görünüşü itibariyle değişken, kaşıntılı eritem ve ödem plaklarıdır. Çocukların % ı 0 ı Yi, erişkinterin %30 SO'i hayatlarının herhangi bir döneminde ürtiker geçirmektedirier. Ürtikerlerin oluşmasında diğer Alerjik hastalıklarda olduğu gibi mast hücrelerinden çıkan başta histamin ve diğer mediatörler roloynamaktadır.

Histamin, deri içindeki kılcal damarların vasküler geçirgenliğini artırarak vazodilatasyon yapar ve ürtiker lezyonlarına sebep olur. Ürtikerin belirgin bir klinik özelliği birdenbire başlayıp, yine kısa zamanda kendiliğinden kaybolmasıdır. Bu ürtiker atakları 6 haftadan az devam ederse akut ürtiker, daha uzun devam ederse kronik ürtiker olarak adlandırılır. Genel olarak çocuk ve gençlerde akut ürtiker. erişkinlerde ise kronik ürtikerlere daha sık rastlanır. Ürtikerler morfolojik olarak da sınıflandırılırlar. Mercimek büyüklüğünde çok küçük olanlarına 'papuler ürtiker adı verilirken bakla kadar büyük olanlarına 'dev ürtikerve göz kapakları, dudak ve iç organların şişrneleri ile birlikte olursa 'anjioödem' adı verilir.

Yüzde ve göz kapaklarında olanlar sadece kozmetik bakımdan önem taşırken; sindirim sisteminde çıkanlar karın ağrısı, bulantı, kusmaya sebep olur. Solunum sisteminde ortaya çıkan anjioödem ise solunumu tıkayarak hayati tehlike yaratabilir. Ürtikerlerin oluşmasında çeşitli alerjen ve faktörler roloynar. Bir çoğunda da sebep bulunamaz ve bunlara sebebi bilinmeyen manasına gelen 'idiopatik ürtiker ' adı verilir.

Anjioödem derinin daha derin tabakalarında ortaya çıktığı için fazla kaşıntıh olmazlar. Daha çok yanma hissi ve ağrı meydana getirirler. Genelde önce göz kapaklarında ve dudaklarda olurken, vücudun herhangi bir yerinde de ortaya çıkabilirler. Stratejik olarak en Tehlikeli olanı üst solunum yollarında olanıdır.

DiL. boğaz ve larinkste medyana gelen anjioödem solunum yolunu tıkayarak ani ölüme neden olabilir. Bu sebeple anjioödem oluştuğunda mutlaka bir uzmana gidilmelidir. Bü tip ölümle sonuçlanan anjioödemler daha çok ilaçlarla özellikle penisilin enjeksiyonları, arı sokmaları ve sülfamid grubu antibiotikler sonucu görülmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp