Uçuklar İçin Ne Yapılmalı

Uçuklar İçin Ne Yapılmalı

Herpes virüsünden kaynaklanan uçukların karakteristik özelliği, küçük, kızarmış ve su toplanmış bir ya da birden çok kümelenmeler biçiminde ortaya çıkmalarıdır. Virüs, ilk enfeksiyonu takiben (ilk enfeksiyon çocuklukta geçirilmiş ve fark edilmemiş olabilir) vücutta aktif olmayan bir şekilde varlığını sürdürür ve normal olarak vücudun bağışıklık sistemi tarafından kontrol altında tutulur. Ancak, virüs yeniden canlanarak (aktif olarak) zaman zaman, özellikle de bitkin olduğumuzda ve bağışıklık sistemimiz zayıfladığında, tekrar uçuğa neden olabilir. Uçukları tetikleyen diğer etmenler arasında hafif enfeksiyonlar, aşırı sıcağa, soğuğa ya da güneş ışığına maruz kalma, aşırı stres ve yorgunluk yer alır. Uçuğun baş göstermesinden hemen önce, genellikle uçuk çıkacak bölgede hafif bir sızı hissedilir.
 
UZAK DURULMASI GEREKEN YİYECEKLER
 
Bazı yiyecekler, Herpes virüsünün çoğalmasını tetikleyen arginin adındaki amino- asidi içerdiğinden, bunların tüketiminden kaçınmalısınız. Bu yiyeceklerin önde gelenleri şunlardır:
 
■ Çikolata
 
■ Çerezler (özellikle fıstık)
 
■ Yulaf
 
■ Mısır
 
Bu yiyeceklerden uzak durmanız, uçukların yeniden baş göstermesini engellemeye yardımcı olacaktır.
 
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN YİYECEKLER
 
Diyetinizi, mümkün olduğunca, Beta-karoten, C vitamini ve çinko gibi, bağışıklığı artıran besinler çerçevesinde oluşturmaya özen gösterin. Bol bol taze meyve, sebze, balık ve tohum tüketin. Şekerden elinizden geldiğince uzak durun; çünkü şekerin, bağışıklık sistemini zayıflattığı bilinmektedir.

• Uçuğa dokunulmamalı, dokunulursa eller çok iyi yıkanmalı.

• Uçukluyken kesinlikle gözlere dokunmaktan kaçınılmalı. Makyaj temizlerken dikkat edilmeli.

• Özellikle bebekler, çocuklar ve diğer insanlar öpülmemeli, yakin temastan kaçınılmalı.

• Uçuklu insanin kullandığı havlu, bardak, çatal, kasık gibi eşyalar ayirilmali ve başkalarının kullanmasına izin verilmemeli.

• Uçuk ve uçuk yarasının kabuğu ile oynanmamalı.

Uçuk nasıl geçer?

İçi su toplamış küçük kabarcıklar (blisters) şeklinde başlar.
Nadiren ağız içerisinde olsalar da genellikle ağız dışında meydana gelirler. Aft ağız içerisinde tüm bölgelerde olabilmesine karşın uçuk genellikle ağız içerisinde damak tavanı gibi hareketsiz bölgeleri tutar.
Bulaşıcıdır.
Virüsler tarafından meydana getirilir.

Uçuğun belirtileri nelerdir?

Uçuk çıkmadan önce kendini belli eder (0-24 saat önceden); karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama hissedilir. Bunu o bölgenin kızarması, şişmesi ve daha sonra da içi sıvı dolu kabarcıkların ortaya çıkışı izler.

Bu kabarcıklar konuşurken, gülerken, yiyip içerken acı ve ızdırap verir. Zamanla kuruyup çatlar, sızıntı yapar ve açılarak görüntüyü bozan çirkin bir yara haline gelir.

Uçuk nasıl bulaşır?

Uçuk, ön belirtileri ile açık yaranın kapanması süresi arasında bulaşıcıdır. Uçuğu olan bir kişinin kullandığı, havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalardan ve uçuklu kişinin öpmesi sonucu bulaşır.

Uçuk virüsü (Herpes simpleks) ile insan genellikle ilk defa küçükken (0-5 yaş) tanışır. Uçuğu olan aile bireylerinden birinin “Sevgi dolu” öpücüğü sonucunda uçuk virüsü vücuda girer.

Çoğunlukla fark edilmeyen küçük kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkar; ağız içi, diş etleri ve dudaklar enfekte olur. Ama kimi hassas bünyelerde ciddi enfeksiyon şeklinde görülebilir.

Uçuk neden sürekli çıkar?

Uçuk virüsü (Herpes simpleks) vücuda girip ilk enfeksiyonu yaptıktan sonra o bölgedeki sinir düğümüne girip yerleşir ve istenmeyen bu misafir, vücudun zayıf düştüğü durumlarda çoğalır ve uçuk çıkar.
Stres
Aşırı yorgunluk, uykusuzluk
Aşırı güneş ışığı ve UV ışınları
Diğer enfeksiyonlar
Adet dönemi, hamilelik gibi durumlarda virüs aktif hale geçebilir.

Uçuk kontrol altına alınabilir mi?

Öncelikle uçuğun nüksetmesine sebep olan durumlardan sakınmak gerekir.

Örneğin strese bağlı olarak gelişir ise; stresimizi azaltacak gevşeme tekniklerini öğrenmek.

Yorgunluk ve uykusuzluk sebep ise; dinlenmek ve iyi uyumak. Güneş sebep oluyor ise; dudaklar için koruyucu krem ya da yüksek koruma faktörlü güneş yağı kullanmak ve şapka ile yüzü güneşten korumak gerekir.

Tüm alınan önlemlere rağmen uçuk yine de nüksedebilir.

Ön belirtiler (karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama) hissedildiğinde o noktaya kısa aralarla antiviral bir uçuk kremini uygulamak gerekir. Uçuk ya hiç çıkmayacaktır ya da çıksa bile hafif seyredecektir.

Uçuk nasıl tedavi edilir?

Önceden bazı madde ve ilaçlar uçuğun verdiği rahatsızlığı azaltmak için kullanılmıştır:

Alkol ve antiseptik ilaçlar, Uçuğun üzerindeki bakteri enfeksiyonunun gelişmesini engeller

Ağrı kesici ilaçlar; Uçuğun sebep olduğu ağrıyı azaltır.

Buz uygulamak; Ağrı azaltılabilir

Oysa günümüzde etkili tedavide kullanılan antiviral uçuk kremleri, deriden geçerek uçuk virüsüne (Herpes simpleks) etki eder ve deriye zarar vermelerini engeller.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp