Tuvalet Tutamama

Tuvalet Tutamama :

İdrar kaçırma boşaltım sisteminin bir problemidir. Boşaltım sistemi iki böbrekten, burada oluşan idrarı mesane denilen idrar kesesine ileten üreter adlı tüplerden oluşur. Böbreklerin temel görevlerinden biri kanda biriken atık ürünlerin temizlenerek idrar halinde vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Mesanede zamanla biriken idrar belirli bir miktara ulaştığında idrar hissi algılanır, boşaltma için uygun zaman ve yer bulunduğunda ise istemli olarak gevşetilen üretra denilen dış kanal yoluyla dışarıya atılır

Mesane ve üretranın fonksiyonları nelerdir?

İdrar tutma ve yapma işlevi merkezi sinir sistemi, mesane adalesi ve mesane çıkışındaki idrar tutma (sifinkter) mekanizması ile leğen kemiği içindeki adalelerin kontrolü altındadır. Mesane, içi idrar doldukça genişleyen balon şeklinde bir organdır. Mesanenin içine biriken idrarı belirli miktarda kaçırmadan depolama özelliği vardır.

Mesane kapasitesi erişkin kadın ve erkekte farklılıklar göstermekle birlikte ortalama 350-400 ml kadardır. Her kişinin idrar yapma ihtiyacını hissetme miktarı da farklılık gösterir. Bu daha çok mesanenin idrar tutma konusundaki eğitimine bağlıdır. Mesane doldukça gerilir ama içindeki basınç artmadan idrar birikmeye devam eder. Buna mesanenin uyum özelliği denir. Biriken idrar mesanenin toplama kapasitesinin yaklaşık yarısına ulaştığında doluluk hissi (idrarın gelmesi) algılanır. Ancak bu doluluk hissini beynimizde bulunan merkezi sinir sistemi baskılar.

Zamanla mesane içindeki idrar miktarı tam kapasiteye ulaştığında beyine artık idrarın boşaltılması (sıkışma) hissi gönderilir. Kişi uygun bir zaman ve yer buluncaya kadar beynimiz idrarı boşaltmamıza engel olur. Uygun ortam bulunduğunda beyinden gelen boşalt emri ile o ana kadar kapalı olan idrar çıkış direnci ve kaslar gevşer, mesane duvarındaki adaleler kasılarak mesanenin boşaltılması sağlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp