Tüm Akciğer Hastalıkları

Tüm Akciğer Hastalıkları : Kırmızı Sasafra, Söğüt Kabuğu, Eğir kökü - her birinden iki avuç alın ve iki kısım Meyan Kökü veya toz haline getirilmiş veya bununla eşit miktarda kesilmişinden alın. Üzerini su ile kaplayın, 8 saat yavaş yavaş kaynatın, sonra süzün ve şeker ilave edin. Ve ilaç yaklaşık bir litre kalana kadar kaynatın. Doz: Günde 3 kere birer yemek kaşığı.

Kas hastalarında ne tür sorunlar olur?

Sık sık akciğer enfeksiyonu, besinleri yutmalarındaki bozukluk sonucu ve yeterince öksürememelerine bağlı gelişir. Yedikleri besinler özellikle spastik çocukların akciğerlerine kaçar ve zaturre gelişir. Yeterince öksüremediklerinden balgam çıkaramazlar ve akciğerlerde enfeksiyonun ilerlemesine neden olurlar. Bu hastalarda ayrıca sıklıkla reflü dediğimiz nedenden dolayı midedeki besinler yemek borusuna doğru kaçmasına bağlı göğüs yanması olabiir.

Akciğer sorunlarının geliştiğinin belirtileri nelerdir?

Sık nefes alıp verme, morarma, ateş, nefes darlığı gibi belirtiler olur. Morarma özellikle gece uykudayken olur.

Kas hastalarında hangi aşılar yapılır?

Griş aşısı ve zaturre aşısı (pnömokok aşısı) her kas hastasına önerilir. Diğer aşılar da sağlam çocuklardaki gibi yapılmalıdır. Enfeksiyondan çocuğu ne kadar korursak o kadar iyi olur. RSV virusundan korunmak için 2 yaşına kadar synagis denilen ilaç kullanılmalıdır.

Beslenmesi nasıl olmalıdır?
Şişman veya zayıf olması istenmez. Nefes alıp verirken aşırı anerji harcandığı için kalori ihtiyacı da artar. Bu nedenle vitamin desteği ve mineral desteği yapılmalıdır. Şişmanlarda ise fazla kaloriden kaçınılmalıdır.

Takipte hangi testler yapılır?
Kan gazı, solunum fonksiyon testi ve böbrek fonksiyonları aralıklı olarak yapılmalıdır. Uyku testleri de yılda bir kez yapılmalıdır.

Uyku testleri neden önemlidir?
Hipoksi dediğimiz vücudun oksijensiz kalması özellikle uyku sonrasında gelişir. Bu nedenden dolayı özellikle saturasyon takibinde gece takibi önemlidir. Uyku testiyle gece hipoksi gelişip gelişmediği takip edilir.

Yutma problemi varsa ne yapılmalıdır?
Yutma problemlerinde yenilen besin akciğerlere kaçar. Bu durumun öncelikle kesin teşhisi konulmalıdır. Sıvı gıdalar daha çok akciğerlere kaçtığı için daha çok katı gıdalar ile beslenmesi önerilir. Konuşma terapisti ile birlikte yutma eğitimi verilmelidir. Bunlara rağmen yutma bozukluğuna bağlı sık sık akciğer enfeksiyonu gelişirse o zaman nazogastrik sonda veya gastrostomi ile beslenmelidir.

Fizyoterapi yapılmasının faydası var mıdır?
Akciğerlerde problem gelişmişse her gün düzenli olarak göğüs fizyoterapisi yapılmalıdır. Bu çocukların akciğerlerindeki balgamın fizyotarapiyle çıkartılması çok önemlidir.

Kas hastalarında önerileriniz nelerdir?
Düzenli olarak doktor takibine gidin
Göğüs fizyoterapisini aksatmayın
Her yıl grip aşısı ve 5 yılda bir zaturre aşısını yaptırın.
Her yıl solunum fonksiyon testi, uyku testi yaptırın.
Saturasyon takibi özellikle gece yapılması uygundur.
Yutma problemlerinde yutma eğitimi yapılmalıdır ve başarısız olunursa ağızdan beslenmek yerine nazogastrik sonda ile veya doğrudan mideden beslenmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp