Topuk Dikeninin Belirtileri

Topuk Dikeninin Belirtileri :

- 40 - 60 yaş arası nüfus
- Hasta eğer gençse, zorlayıcı şekilde sık koşu ya da spor yapma koşulu
- Cinsiyet: Her kaynakta doğrulanmasa da, kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir
- Mesleki koşullar ya da çeşitli nedenler dolayısıyla gün içerisinde uzun süre ayakta kalanlar, yürümek zorunda olanlar
- Fazla kilo problemi yaşayanlar
- Hamileler
- Düz taban, aşil tendonu ya da ark düşüklüğü gibi ayak problemi yaşayanlar
- Darbe emici özelliği olmayan, rahatsız ayakkabılar kullanmak

Bu koşullardan bir ya da birkaçı içerisinde yer alıyorsanız, topuk dikeni olma riskinizin daha fazla olabileceği söylenebilir. Peki topuk dikeni belirtileri nelerdir?
Topuk dikeninin en tipik özelliklerinin başında sabah kalkıldığında ilk adımlarla oluşan ağrı gelmektedir. Bunun sebebi gece boyunca dinlenen ayak altındaki dokunun ilk adımla birlikte tekrar kasılması ve ağrıya sebep olmasıdır. Gün içerisinde bu ağrının hafiflediği gözlenir çünkü yürümekle birlikte aslında doku için egzersiz yapılmış olur ancak yürümeye ya da ayakta durmaya ara verdiğinizde yeniden tekrarlar. Bu bağlamda, eğer sabah kalktığınızda topuklarınızı basamayacak gibi oluyorsanız ve gün içerisinde hastalığınızın hafiflediğini hatta geçtiğini düşünüyorsanız topuk dikenine yakalanmış olabilirsiniz. Topuk dikenini lokalize etmek gerekirse, işaret ve orta parmağınızı yan yana tutarak, parmaklarınızı yatay bir şekilde ayağınızın en arka kısmına getirdiğinizde, parmaklarınızın tam olarak bittiği yer yani topuk kemiğinin ortası ve civarlarındadır.

Eğer sabahları ya da gün içerisindeki istiharatlarınız sonrasında topuklarınız üzerine basamayacak gibi bir ağrı hissediyorsanız ve bu ağrı bölgesi topuk kemiği bölgesi civarlarındaysa topuk dikeni belirtilerinden bahsedebiliriz. Topuk dikeninin oluşma sebebi ayak tabanındaki aşırı zorlanmadır. Ayak tabanındaki tendon dokusunun topuşa yapışma yerinde gerilme, zorlanma nedeniyle zamanla minik yırtık ve zedelenmeler oluşur.

Daha sonra oluşan doku iltihabı ve sertleşmesi, yerini kemikimsi bir yapıya bırakır. Bu da röntgen filminde topuğa batmış bir diken gibi görünür. Ağrının sebebi dokuda meydana gelen zedelenmedir. Oluşan kireçlenme vücudun zedelenmeye karşı verdiği reaksiyondur.

Şişmanlık,ayak taban bozuklukları, uzun süre ayakta kalma, yürüme ve bazı spor dallarındaki aktiviteler hazırlayıcı faktör oluştururlar. Hasta genellikle sabah kalkınca ilk adımda şiddetli topuk ağrısından yakınır. Daha sonra kısmen hafifleyen ağrı, uzun süre yürüme, ayakta kalma ile tekrar artabilir.

ESWT Topuk Dikeni hastalığında nasıl etkili olur?…

Topukta oluşan kireçlenmenin zaman içinde erimesini , hasar gören tendon ve dokuların rejenerasyonunu sağlayarak uygulama bölgesinde organ kanlanması artar.Angiogenez (dokuların yenilenmesi)‘i sağlayan eNOS, VEGF, PCNA vb faktörler uygulama alanında artar. Neovaskülüzasyon yeni damar oluşumu görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp