Tırnak Mantarı

Tırnak Mantarı

Tırnak Mantarı Ve Tedavisi

Tırnak Mantarı çok basit bir rahatsızlık gibi görünsede hayatımızı doğrudan etkilemektedir. Bizi gün boyunca oldukça rahatsız eder ve ne işimize nede günlük yaşatmızda kendimizi mutlu hissedebiliriz.

Mantarların üremek için sıcağa ve neme gereksinimi vardır ve sıcak iklimler onlar için mükemmeldir. Havuzlar, plajlar, jimnastik kulüpleri, güzellik salonları, yatılı okullar ve camiler gibi ortak kullanım alanları ve ortak kullanılan havlu, terlik, ayakkabı gibi eşyalar mantarların çoğalması ve bulaşması için çok uygundur. Ayrıca pişikler, ayakkabı vurması, su, deterjan, sentetik giysi ve çoraplara bağlı tahrişler de ayaklarda mantar hastalığı gelişmesi için uygun zemin hazırlar. Ayak mantar hastalığı tedavi edilmediğinde tırnaklara bulaşabilir. Tırnak mantarı genellikle basit bir yaralanma ile başlar. Örneğin, el ve ayak tırnaklarının kırılması, tırnakların çok kısa kesilmesi, dar ayakkabının tırnağı sıkıştırması gibi. Yaralanan tırnağa mantarların yerleşmesi daha kolay olur.

1. Tırnak Mantarı Nedir?

Onikomikoz olarak adlandırılan bir hastalık olan tırnak mantar enfeksiyonu esas olarak, dermatofit adı verilen organizmalar tarafından oluşturulur. Bu yalnızca bir kozmetik sorun değil, tırnak yatağı ve plağını tutan bir enfeksiyondur. Tüm tırnak hastalıklarının yaklaşık % 50'sini oluşturur.


2. Tırnaklarınızda mantar var mı?


Tırnaklarınızda mantar enfeksiyonunda izlenebilecek değişiklikler şöyledir;

Tırnaklarda sarı-yeşil veya kahverengi renklenme
Tırnaklarda pul pul kalkma
Tırnak altında kir birikmesi
Ayaklarda kötü koku
Ayak tırnaklarında acı/hassasiyet

3. Tırnaklarda mantar nasıl oluşur?

Genellikle mantar, tırnağın altında bulun tırnak yatağına enfekte eder. Tırnağa hasar veren her şey mantarın içeri girmesini kolaylaştırabilir, örneğin:

Zedelenme
El/ayak tırnağına sert bir cisimle vurulması
Ayak tırnağına basılması
Tırnakların çok dipten kesilmesi
Ayak parmaklarını sıkıştıran küçük/ucu sivri ayakkabılar

4. Tırnak Mantarı Nasıl Bulaşır?

Tırnak mantarı bulaşıcıdır. Enfeksiyona neden olan mantarlar ortak kullanıma açık, ılık ve nemli yerlerde bulunurlar:

Soyunma odaları
Yüzme havuzu
Ortak kullanılan duş ve banyolar
Bahçe
Sterilize edilmemiş manikür veya pedikür aletleri

5. Tırnak Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnak mantar enfeksiyonu kendiliğinden iyileşmez .Uzmanlar tarafından önerilen ilaç tedavisi ve önerilere uymak gerekir. Mantar enfeksiyonunda uzmanlar tarafından önerilen ilaç, hastalığa neden olan mantarın yaşadığı ve geliştiği yere tırnak yatağına yaklaşır ve enfeksiyonu ortadan kaldırır. Bu şekilde doktorunuz tarafından önerilen doz ve sürede kullanacağınız ilaç ile tedaviniz gerçekleşir.Pintapointe laser tekniği ile ilaçlardan görülen faydanın yanında yapılan laser ile tırnak yatağından mantar enfeksiyonu eredike edilir.


6. Tırnak Mantarı için Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Uzmanlar, mantar enfeksiyonunuz için ağızdan alabileceğiniz ilaç yazabilir. Ayak tırnak mantarında tedavi yaklaşık 3 ay sürer. El tırnak mantarında tedavi yaklaşık 2 ay sürer. Tırnağa uygulanan laser ile tedavide yeni bir yöntemdir. Ayrıca çorap ve ayakkabılarınızın içine uygulanan çeşitli spreyler ile korunma sağlanır.

7. Mantardan Nasıl Kurtulursunuz?

Tedaviniz sırasında ve tedaviden sonra tırnaklarınızı korumak için:

Ayaklarınızı olabildiğince temiz ve kuru tutun,
Halka açık yüzme havuzu ve duş alanlarında terlik kullanın,
Ayak tırnaklarınızı, parmağın ucunu geçmeyecek şekilde düz olarak kesin,
Manikür ve pedikür için sterilize aletler veya en iyisi kendi aletlerinizi kullandırın,
Ayağınıza uyan, sivri burunlu olmayan rahat ayakkabılar giyin,
Ev içinde kullanılan havluların kişiye özel olmasına dikkat edin,
Ayaklarınız çok fazla terliyor/nemli kalıyor ise gün içinde çoraplarınızı değiştirin.

8. Kimlerin Tırnak Mantarına Yakalanma Olasılığı Daha Yüksektir?

Tırnak mantarı, en sık rastlanan tırnak hastalığıdır. Yavaş ve kronik seyirlidir. Tüm tırnak hastalıklarının yaklaşık %50'sini mantar hastalığı oluşturmaktadır. Tüm dünyada tırnak mantarının görülme sıklığı %2-18 olup sıklığı giderek artmaktadır. Pek çok kişi tırnak mantarına yakalanma riski altındadır.

Batı ülkelerinde görülme sıklığı yüzde 2 ile 13 arasında olan tırnak mantarı, Türkiye‘de hijyen ve sağlık koşullarının yetersiz olmasından dolayı daha fazla görülüyor. En çok ayak baş tırnağıyla ona komşu tırnaklarda görülen mantar, gerekli bakım yapılmadığı durumlarda diğer tırnaklara da yayılabiliyor. Tırnağın kepeklenmesine ve tırnak plağında kalınlaşmaya neden olan tırnak mantarında, tırnak zamanla doğal renginden farklı bir hal alır, tırnakta ağaç kökü gibi bir görünüm oluşmaya başlar. Bazı kişiler tırnak mantar enfeksiyonuna daha duyarlıdırlar.

Bu kişiler;

Diabeti olanlar
Dolaşım sorunları olanlar
Bağışıklık yetersizliği (örn., AIDS/HIV enfeksiyonu) olanlar
65 yaş ve üzeri olanlar
Ayak derisinde mantar enfeksiyonu olanlar
Ayakları çok terleyen veya sürekli nemli kalanlar
Atletler, koşucular ve dansçılar gibi, ayaklarına fazla yüklenenler

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp