Thorax Duvarı Anatomisi

Thorax Duvarı Anatomisi :

ORAX'IN EKLEMLERİ ostalar ile torakal vertebra'lar arasındaki eklemlerdir. Bu eklemler articulationes ıpitis costae ve art. costotransversaria olmak üzere iki grupta incelenir. Artlculationes capitis costae. Eklem yüzlerini facies articularis capitis costae ile komşu iki torakal ertebra corpus'unda bulunan fovea costalis superior, fovea costalis inferior ve cus intervertebralis'in fovea costalis'ler arasında kalan kısmı oluşturur. 1, 10, 11 12. kostaların caput'ları tek bir vertebra corpus'u ile eklem yapar. em tipi. capitis costae intraarticulare'nin eklem boşluğunu iki kornpartmana ayırması nedeniyle hiçbir oynar eklem tipine uymaz. Birleşik kompleks bir eklemdir. Bağları Capsula articularis. Kuvvetli fibröz liflerden oluşur. Caput costae'yı discus intervertebralis ve eklem çukurunun çevresine bağlar. Arka lifleri lig. costotransversarium ile devam eder. Lig. capitis costae radiatum. Caput costae'nın ön yüzünden, corpus vertebrae'ya ve discus intervertebralis'e ışınsal tarzda uzanır. Eklem kapsülünü ön taraftan ku vvetlendirir. Lig. capitis costae intraarticulare. Crista capitis costae ile discus intervertebra1i arasında kısa, düz bir bant şeklinde uzanır. Eklem boşluğunu ikiye ayırır. 1, 10, II ve 12. kostalarda crista capitis costae bulunmadığı için, ilgili eklemlerde bu ligament yer almaz. Articulatio costotransversaria. Tuberculum costae ile bu kostanın eklem yaptığı vertebra'nın processus transversus'u arasındaki eklemlerdir. II ve 12. kostalarda bu eklem bulunmaz. Eklem yüzlerini facies articularis tuberculi costae ile torakal vertebra'ların fovea costalis processus transversalis'i oluşturur. Eklem tipi. Articulatio plana Bağları Capsula artieularis.

İnce yapılıdır. Her iki eklem yüzünün çevresine tutunur. Lig. costotransversarium. Collum costae ile processus transversus'un ön yüzü arasındaki açıklığı kapatır. Bu ligament lL. ve 12. kostalarda bulunmaz veya rudimenterdir. Lig. costotransversarium superius. Bu ligament ön ve arka iki yapraktan oluşur. Ön yaprağı crista colli costae ile bir üstteki vertebra'nın processus transversus'unun alt yüzü arasında olup lateralde membrana intercostalis interna ile devam eder. Arka yaprak ise collum costae'nın arka yüzü ile bir üstteki processus transversus'un arka yüzü arasındadır. Lateralde musculus intercostalis extema ile devam eder. Bu ligament 1. kostada yoktur. Lig. costotransversarium laterale. Bu kısa ve kuvvetli bağ processus transversus'un apex'inden tuberculum costae'nın hemen dış tarafına yapışır. Articulatio capitis costae ve art. costotransversaria ile birlikte hareket eder. Ortak hareket ekseni caput costae ve collum costae'dan geçer. TICVLATIONES STERNOCOSTALES Sternum ile kıkırdak kostalar arasındaki eklemlerdir. 1. kıkırdak kosta, sternum ile ynchorıdrosis tipi eklem yapar. Kıkırdak kostalar, stern um ile oynar eklemler aracılığıyla birleşir. Bağları Capsula articularis. İnce fibröz bir kapsüldür. 1. eklernde capsula articularis oktur. Ligg. sternocostalia radiata. Bu ince bantlar ışınsal tarzda kıkırdak kostaların ernal uçlarının ön ve arka yüzlerinden sternum'a uzanırlar. ig. sternocostale intraarticulare. Bu ligament sadece 2. kıkırdak kosta ile ernum arasında, eklem boşluğu içinde yer alır. Costoxiphoidea. 7. kıkırdak kostanın ön ve arka yüzlerini (bazen 6. kıkırdak costanm) processus xiphoideus'un ön ve arka yüzlerine bağlar. ARTICVLATIONES INTERCHONDRALES 7, 7-8 ve 8-9. kıkırdak kostaların arasındaki oynar eklemlerdir. Her bir eklemin ınce fibröz kapsülü ve lig. interchondralis adı verilen bağları vardır. lRTICVLATIONES COSTOCHONDRALES ostaların kıkırdak ve kemik kısımları arasındaki oynamaz eklemlerdir. Eklemlerinde periosteum ve perichondrium birbirleri ile devamlılık gösterir.

ARTICVLATIONES STERNALES ternum 'un kısımları arasındaki eklemlerdir. Articulatio manubriosternalis. Manubrium sterni ile corpus sterni arasındaki klemdir. 30 yaşa kadar symphysis, sonraki yaşlarda bu dokunun kemikleşmesi nedeniyle synostosis tipi eklem olarak sınıflandırılır. Sternum'un bu iki kısmı arasında yer alan ve açıklığı arkaya bakan geniş açıya angulus stermi (Louis açısı) denir. Angulus sterni önde 2. interkostal aralık, arkada ise 4. torakal vertebra hizasındadır. Articulatio xiphosternalis. Processus xiphoideus ile corpus sterni arasındaki mphysis tipi eklemdir. Genellikle 40 yaşa kadar synostosis tipi ekleme değişim gösterir. Bazen değişmeden de kalabilir. M. serratus posterior inferior. Dört demet şeklinde aşağıdan-yukarıya, içten-dışa doğru uzanır. TORAKS DUVARıNıN DAMAR VE SİNİRLERİ A. intereostalis anterior. Her bir interkostal aralıkta iki adettir. ilk altı çifti direkt olarak a. thoracica interna'dan, 7-9. çiftleri ise a. musculophrenica'dan gelir. Son iki aralıkta a. intercosta!is anterior'lar yoktur. Bu bölge a intercostalis posterior'lar ve bunların kollateral dalları tarafından beslenir. Arterleri. Toraks duvarı önde a. intercostalis anterior'lar, arkada ise a. intercostalis posterior'lar tarafından beslenir. A. intercostalis anterior'lar mm. intercostales'i, m. pectoralis'leri, memeleri ve aynı bölgedeki deriyi besler.

Her bir a. intercostalis posterior'un, n. spinalis'in ramus posterior'u ile birlikte seyreden bir ramus dorsalis'i vardır. Ramus dorsalis, medulla spinalis'e ve vertebra' lara dallar verir. Diğer dalları ise spatium intercostale' de seyrederken ramus cutaneus medialis ve ramus cutaneus lateralis'i verir. Daha sonra da a. intercostalis anterior'lar ile anastomoz yaparak sonlanır. A. intereostalis posterior. Her bir interkostal aralıkta tektir ve a. intercostalis anterior'lardan daha büyüktür. 1. ve 2. a. intercostalis posterior, truncus costocervicalis'in dalı olan a. intercostalis suprema' dan çıkar. 3-11. a. intercostalis posterior' lar ve a. subcostalis ise aorta thoracica'nın dallarıdır. Arkada vv. intercostales posteriores onbir çifttir. Sağda ve solda 1. vv. intercostales posteriores direkt olarak v. brachiocephalica'ya açılır. VenIeri. Önde ilk altı vv. intercostales anteriores, vv. thoracicae internae'ya, 7-9. vv. intercostales anteriores ise vv. musculophrenicae'ya drene olur. Vv. thoracicae internae da her iki tarafta v. brachiocephalica'lara dökülür. Solda; 2-3. bazen 4. vv. intercostales posteriores birleşerek v. intercostalis superior sinistra 'yı oluşturur. Bu ven v. brachiocephalica sinistra'ya açılır. 4-8. veya 5-8. vv. Başlıca dalları: rr. intercostales anteriores (1-6) a. pericardiacophrenica rr. mediastinales a. epigastrica superior a. musculophrenica rr. perforantes IT. mammarii mediales intercostales posteriores, v. herniazygos accessoria'ya; 9-11. vv. intercostales posteriores ise v. hemiazygos'a açılır. ağda: 2-3. ve sıklıkla 4. vv. intercostales posteriores birleşerek v. intercostalis superior dextra'yı oluşturur.

Bu ven v. azygos'un son kısmına açılır. S-LL. vv. intercostales posteriores ise direkt olarak v. azygos'a açılır. Thoraciea interna. A. subclavia'nın birinci parçasından çıkar. Sternum'un enarlarının 1 cm. kadar lateralinde ve kıkırdak kostaların arkasında aşağıya iner. 6. interkostal aralıkta a. musculophrenica ve a. epigastrica superior olmak üzere iki uç dalına ayrılır. Lenfatikleri. Toraks duvarının derisine ait yüzeyel lenf damarları önde nodi pectorales (anteriores), arkada ise nodi subscapulares (posteriores)'e açılır. Derin grup lenf damarları önde a. thoracica intema etrafındaki lenf damarlarına açılır. Bu lenf damarları ise sağda truncus bronchomediastinalis dexter'e, solda ductus thoracicus'a açılır. Derin grup lenf damarları arkada nodi intercostales'e, bunlar da ductus thoracicus'a drene olur. . m. intercostales. Spinal sinirler IT. posteriores ve IT. anteriores olmak üzere iki dala ayrılır. Torakal bölgede IT. posteriores, sırt kaslarını, bu bölgedeki kemik ve eklemler ile deriyi inerve eder. 1- 11. torakal spinal sinirlerin IT. anteriores'i ise patium intercostale' de seyreder ve nn. intercostales adını alır. 12. torakal spinal inirin r. anterior'u 12. kostanın altından geçer ve n. subcostalis olarak isimlendirilir.

İntercostales'in seyirleri toraks duvarında farklılık gösterir. Tipik n. intercostalis olarak adlandırılan 3-6. interkostal sinirler spatium intercostale'ye pleura parietalis e membrana intercostalis intema arasından girer. Angulus costae civarında m. intercostalis intemi ve m. intercostalis intimi arasında seyreder. Aynı zamanda bu bölgede ramus cutaneus lateralis' leri verir. Ön duvarda ise m. intercostalis intemi ve m. transversus thoracis arasında seyrederek r. cutaneus anterior olarak sonlanır. d. intereostalis I. Ramus cutaneus anterior ve ramus cutaneus lateralis'i genel-likle bulunmaz. Superior ve inferior olmak üzere iki dala ayrılır. Büyük olan superior dalı, plexus brachialis'e katılır. Küçük olan inferior dal ise n. intercostalis i olarak seyreder.

İntercostalis II. Plexus brachialis'e küçük bir dal verebilir. R. cutaneus lateralis'i, axilla'nın tabanını ve n. cutaneus brachii medialis'e katılarak kolun medialini inerve eder. Bu dal n. intercostobrachialis adını alır. Nn. intercostales Vıı-XL. Kıkırdak kostaların derininden geçerek m. obliquus internus abdominis ve m. transversus abdominis'in arasında seyreder. Hem abdomen duvarını, hem de toraks duvarını inerve eder. N. intercostalis XII (n. subcostalis). 12. kostanın altından abdomen'e geçer ve n. subcostalis adını alır. Bu sinirin r. cutaneus lateralis'i gluteal bölgenin bir kısmını inerve eder. TORAKS DUVARININ HAREKETLERİ Toraks duvarı hareketleri respirasyon (solunum) ile ilgili olup, toraks içi hacmin azaltılıp artırılmasıyla ilgili hareketlerdir. Bu hacim vertikal, transvers ve anteroposterior olmak üzere üç eksen etrafında değişebilir. Toraksın vertikal çapı asılolarak diaphragma'nın kasılması ile artar. Derin inspirasyonda diaphragma 5-10 cm. kadar aşağıya inebilir. Bu arada, özellikle üst kostalar da yukarıya doğru hareket ederek vertikal çapın artışında roloynar. Transvers çapın artışı 2-10. kostaların elevasyonu ile meydana gelir. Bu kostalar yukarı doğru hareket edince alt kenarları laterale doğru açılır, orta hattan uzaklaşır ve transvers hacimde artış sağlanır. Toraksın anteroposterior çapındaki artış, art. costovertebrales'te meydana gelen kayma hareketleri sonucu, kostaların elevasyonu ile sağlanır. Bu harekette daha çok 2-6 kostalar rol oynar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp