Tenisçi Dirseği

Tenisçi dirseğinde belirtiler çok tipiktir. Dirsek dış yüzünde ağrı, el bileği hareketlerinde ağrı ve güçsüzlük vardır. Ağrı dirseğin dış yüzünde yoğundur, ancak kolun yukarı ve aşağı bölümlerine de yayılabilir. Bir bardağı tutmak, çaydanlığı kaldırmak, araba kapısını açmak, çamaşır sıkmak hatta tokalaşmak gibi basit hareketlerde bile zorlanma olur. El dirence karşı geriye doğru büküldüğünde (dorsifleksiyonda) dış dirsek epikondilinde oluşan ağrı teşhis için tipiktir. Teşhis koyarken boyun sinirlerinde sıkışma, romatizmal hastalıklarda sinir sıkışması veya dirsek eklemi kıkırdağı hastalıkları ayırıcı tanıda gözönünde tutulur.

İlk dönemlerde ağrıyan bölge soğutulmalıdır. Birkaç gün buz uygulamak ağrı ve enflemasyonu azaltır. İstirahat sadece bölgesel olarak gereklidir. Sporcu ağrıya sebep olacak hareketler yapmamalıdır. Ancak kondüsyonunu kaybetmemek için koşu gibi aktivitelere devam edilmelidir. Sporcuların özellikle raket sporu yapanların doğru oyun ve çalışma tekniği kullanması gerekir. Tenis raket sapının kavrama yerinin ideal çapta olması gerekir. Bu da her sporcuya göre değişir. Dirseğe gelen güçleri yaymak, zararlı etkilerini azaltmak için dirseklik veya bandaj kullanılabilir. Ağızdan verilen ilaçlarla ağrı ve enflamasyon azaltılır. Tedavide fizik tedavinin yeri büyüktür. Bu tedavilere cevap vermeyen inatçı vakalara da bölgeye kortizon enjeksiyonu yapılabilir. Bütün tedavilere rağmen de düzelme olmazsa ameliyatı düşünmek gerekir.
Tenisçi dirseği ve fizik tedavi

El bileği ve parmakları yukarıya kaldıran kasların kemiğe yapıştığı noktaya lateral epikondil denir. Dirseğin dış yan (lateral) tarafında küçük bir kemik tümsek olan lateral epikondilden bir çok kas çıktığı ve buraya çok kuvvet binip zorlanmalar olduğu için bu bölgede zedelenmeler de sık olur. Dirsek dış yüzünde ağrı, el bileği hareketlerinde ağrı ve güçsüzlük vardır. El dirence karşı geriye doğru büküldüğünde (dorsifleksiyonda) dış dirsek epikondilinde oluşan ağrı teşhis için tipiktir. Tenisçi dirseği, aktiviteleri gereği tek taraflı ve sık tekrarlayan hareketler yapanlarda sıkça görülür. Tenis oynayanların hatalı vuruş teknikleri veya yanlış raket kullanmaları ile de gelişebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp