Tenisçi Dirseği Ameliyatı

Tenisçi Dirseği Ameliyatı : Tenisçi dirseği denilen rahatsızlık, dirsek ekleminin dış kısmında hissedilen ağrıyla kendini belli eder. Günlük hayatta sık olarak elini kullanan, zorlayıcı hareketler yapan ya da aynı hareketleri sık tekrarlayan insanlarda-özellikle de bayanlarda sık görülür. Bir süre sonra hastalar eliyle kavrama hareketini yapamaz hale gelebilirler, hatta el sıkışırken ağrıları dayanılmaz olabilir. Bu ağrının altında yatan neden dirsek ekleminin dış kısmından başlayarak el bileğine ve parmaklara uzanan kaslardaki zorlanma ve aşırı yüklenme sonucu ortaya çıkan tendonların hastalığıdır. Bu rahatsızlık bir iltihaplı durum değildir, ilerleme ya da vücudun başka bölgelerine sıçrama riski yoktur. Ancak olay kronikleştikçe ağrı artabilir ve el ile yapılan işlerde ciddi güçlükler yaratabilir.

Uzman tarafından yapılan muayenede tanı kolaylıkla konur. Hastaya gereken bilgi verilir ve tedavi için alternatifler anlatılır.

Tedavi
Tenisçi dirseği uygun konservatif (ameliyatsız) tedavi ile düzelebilen bir rahatsızlıktır. Yeterli süre uygun tedavi ile hastanın izlenmesi yeterlidir. Ancak az da olsa konservatif tedavi ile hastaların ağrıları geçmeyebilir. Bu gibi durumlarda cerrahi tedavi düşünülebilir.

Tenisçi dirseği tedavisinde öncelikle hastanın yapmakta olduğu zorlayıcı hareketlerden vazgeçmesi gerekir. Bu zorlayıcı hareketler bazen sportif bir aktivite olabildiği gibi bazen de günlük ev işleri olabilir. Daha sonra uygun ilaç tedavisi, enjeksiyon ve fizik tedavi yöntemleri kullanılarak hastanın ağrıları giderilmeye çalışılır. Bu süre içinde dirseğe takılan tenisçi dirseği bandı bazı hastalarda rahatlama sağlamaktadır.

Uygun süre uygulanan tedavi ile çoğu zaman hastanın yakınmaları geçer, ancak unutulmaması gereken nokta tenisçi dirseği tekrarlayabilen bir rahatsızlıktır. Hasta tekrar eski zorlayıcı aktivitelerine dönerse ağrılar da tekrardan başlayabilir. Bu konu hakkında hasta bilgilendirilir ve yapmaması gereken hareketler anlatılır.
Ağrıları geçmeyen hastalara cerrahi tedavi uygulamak gerekebilir. Cerrahi tedavide ağrılı bölgede bulunan kaslar gevşetilir ve oradaki dokuların iyileşmesi için uyarıcı girişimler yapılır. Ameliyat sonrası hastalar günlük aktivitelerine birkaç hafta içinde dönebilmektedirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp