suna dumankaya alerjik rinit

Alerji Nedir? : Alerji kelimesi 1906 yılında Von Pirquet tarafından eski yunancada (allos ve ergis) kelimelerinin birleşiminden derlenerek ta- riflenmiştir ve 'değişik reaksiyon' anlamına gelir. Ayrıca hipersensitivite’, ‘allerji’ veya‘aşırı duyarlılık’ olarak da adlandırılır. Allerjiyi kısaca; normalde zararlı olmayan bir maddeye karşı vücudun anormal bir reaksiyonu olarak tarif edebiliriz.

Bağışıklık sistemimizin zararsız maddelere karşı vücudumuzu korumaya kalkışması ile oluşan bir dizi immünolojik reaksiyon allerjik hastalıkları meydana getirmektedir.Bazı kişiler çevrelerindeki maddelere; hava içindeki tozlara, yedikleri besinlere, kullandıkları ilaçlar veya kozmotiklere aşırı derecede duyarlı hale gelebilmektedirler. Bu reaksiyonun asıl sebebi bu maddeler değil, kişinin kendisinin “allerjik bünyeli’ oluşudur.

Allerji hastalıkları, kronik hastalıklar arasında çocuklarda birinci, erişkinlerde üçüncü sırayı bulmaktadır. Allerjiler genellikle bebeklik veya çocukluk döneminde başlamaktadır. Fakat bazı kişilerde allerjik rahatsızlıklar daha ileri yaşlarda da başlayabilmektedir.Son yıllarda allerjik hastalıkların sık görülmesinde, hastalığın daha iyi tanınır hale gelmesi yamsıra günümüzdeartan çevre kirliliği ve suni beslenmenin de rolü olduğu düşünülebilir. Bazı araştırmacılar parazit hastalıklarının giderek azalması ile allerjik hastalıkların artması arasında bir ilgi olduğunu saptamışlardır.

Allerjik hastalıkları oluşturan eozinofil, immunoglobulin E, in- terlökin-5 gibi bağışıklık elemanları aslında parazitlere karşı koruyucu sistemin öğeleridir. Bu düşünceden yola çıkarak ‘hijyen teorisi’ fikri ortaya çıkmıştır. Bu teoriye göre modern toplumlarda parazit hastalıklarının azalması ile bağışıklık sisteminin parazit ve diğer enfeksiyonlara karşı uyarılmaması bu tür dengesizliği ve aşırı duyarlılığı açığa çıkarmıştır. Bu fikri doğrulayan çeşitli araştırmalar da mevcuttur.

Örneğin; hayatın ilk yılını köy ortamında geçirmiş çocuklarda allerjik hastalıkların belirgin ölçüde az görüldüğü saptanmıştır. Allerjik hastalıklar sistemik bir rahatsızlık şeklinde vücudumuzun çeşitli dokularında ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle dermataloji, otolarin- goloji, nöroloji, oftalmoloji ve psikiyatri gibi klinik uzmanlık bölümlerini ve botanik, biokimyabakterioloji, fizyoloji ve patoloji gibi temel tıp dallarınım da ilgilendirmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp