Submüköz Myom

Submüköz Myom :

Submüköz miyomlar,rahim iç duvarı(endometrium)hemen altında uzanırlar.Submüköz myom rahimin içine doğru büyürken rahim iç tabakasına bası yapma eğilimindedirler.submüköz miyomlar bazen geniş tabanlı olup,myometrium yayılımı az olabilir.

Pedinküllü submüköz myom:Bir sap ile endometrial kaviteye bağlı olan miyomlara denir.Submüköz myomlar bazen rahim içini tamamen kapsarlar,rahim ağzından geçerek burada enfeksiyona veya torsiyona maruz kalırlar.

Bazı saplı submüköz myomlar rahim kanalından vajene sarkabilirler. Submüköz myomlar rahim boşluğuna doğru büyüyen ve sıklıkla anormal kanamalar (aşırı adet kanaması, adet dışı kanamalar gibi), ve kasık ağrıları gibi bulgularla karşımıza çıkan, rahim duvarını oluşturan myometrium kaynaklı iyi huylu tümöral oluşumlardır.

Tüp bebek tedavisi esnasında implantasyonu (embryonun rahim içine tutunması) engellediği bilinmektedir.


Gebelik esnasında büyümeye eğilimli olan bu myomlar aşağıdaki komplikasyonlara neden olmaktadır:

İnfertilite (kısırlık)

Tekrarlayan implantasyon başarısızlıkları

Gebeliğin erken döneminde düşük

Erken doğum

Gebelikte şiddetli ağrı

Miyomlar, rahim dokusundaki yerleşimlerine göre 3 gruba ayrılırlar:

Submuköz Miyomlar


Rahimin iç yüzüne doğru büyüyen miyomlardır. En az rastlanan miyom tipidir. Ancak, en çok kanama problemi bu tür miyomlarda olur. Kanamalar genellikle adet kanamasında artma ve süresinde uzama şeklindedir.

İntramural Miyomlar


Rahim kas dokusu içinde yerleşimli miyomlardır. En sık rastlanan miyom tipidir. Submuköz miyomlar gibi, adet kanamasında artma ve süresinde uzamaya neden olurlar. Aynı zamanda karında ağrı ve rahimde büyüme sonucu dolgunluk hissi ve çevre organlarda bası belirtilerine yol açabilirler.

Subseröz Miyomlar

Rahimin dış yüzüne doğru büyüyen miyomlardır. Tipik olarak, kanama problemlerine yol açmazlar. Daha çok karın ağrısı, sırt ağrısı, dolgunluk hissi ve çevre organlarda bası belirtilerine neden olurlar.

Yorumlar

  • Fil** Gü***
    7 yıl önce
    merhaba gittiğim bir jinekolok tarafından rahimimin çinde ceviz büyüklüğünde bir miyom oldugunu ögrendim 38 yaşındayım çocuk sahibi olmak istiyorum amelyat dedi doktorum endişeleniyorum korkuyorum ve anne olmayıda çok istiyorum destek ve önerilerinizi bekliyorum teşşekürler
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Miyom hastalarında, eğer miyomlar büyümüyorsa, hastanın yaşı menapoza yakınsa ve miyomlar şikayet yaratmıyorsa tedavi olmak gerekli değildir. Ancak, hastaların önemli bir kısmında ağrı, sık idrara çıkma, adet kanamasında artma ve kansızlık gibi şikayetler vardır ve tedavi gerektirir. Tedavi destek için linki inceleyebilirsiniz. Allah şifa versin Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp