Sistit Belirtileri

Sistit Belirtileri

  • İdrar yaparken yanma ve sızı(İdrar yaptıktan sonrada sürebilir),
  • Sık idrara çıkma,
  • Ağrının kasıklara ve makata yayılması,
  • Ateş,
  • Terleme,
  • Yorgunluk,
  • Kusma ve bulantı,
  • İdrarın bulanık, kötü kokulu olabilir.
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı hissi olabilir.

Sistit Nedenleri Nelerdir?

Sistit Hastalığı Sistit basit sistit ya da komplike sistit olarak ikiye ayrılabilir. Sistit nedenleri de bu doğrultuda farklılık gösterebilir. Basit sistitte altta yatan herhangi bir neden yoktur, herhangi bir enfeksiyon bulasması sonucu oluşabilir. Komplike sistitlerde altta yatan başka bir problem olabilir. Bunlar erkeklerde prostat olabilir, her iki cinste taş hastalığı olabilir, kum olabilir, başka bir enfeksiyon olabilir. Ayrıca kadınlarda idrar torbası sarkması, idrar kanalının ağzında polip denilen bazı oluşumlar ve kistler buna neden olabilmektedir. Bunun haricinde işeme alışkanlıklarımız, tuvalet alışkanlıklarımız buna bir sebep oluşturabilirler.

İdrar tutmada bunlardan bir tanesi, sistitte oluşan enfeksiyonlar genelde aşağıdan bulaşır yani idrar kanalının ağzından idrar torbasına çıkar. Kadınlarda buna yatkınlık oluştuğu için daha sık bir mikrop kapması söz konusudur. Bu gibi durumlarda biz bu mikrobu sık tuvalete çıkarak bol sıvı alarak daha kolay dışarı atabiliriz. Geç tuvalete çıktığımız zaman bu mikropralın idrar torbasına tutunması ve enfeksiyon oluşturma ihtimali artmaktadır.

Sistitin tedavisi nasıldır?

Sistitler antibiyotikler ile tedavi edilir. Tedaviye başlamadan önce idrar kültürü ve antibiyogram için örnek alınmalı, sonuçlar çıkıncaya kadar idrar yolları enfeksiyonlarında etkili antibiyotikler kullanılmalı, antibiyogram sonuçlarına göre gerekirse bu ilaçlar değiştirilmelidir. Kronik enfeksiyonlarda tedavi uzayabilir.

Korunma yolları nasıldır?
Tuvaletten sonra önden arkaya doğru silinin. Böylece vajinal ve rektal bölgenizdeki bakterilerin idrar yollarına girmesini engellemiş olursunuz.
İdrarınızı tutmayın. Mümkün olabildiği kadar sık idrarınızı yapın. Böylece mesanedeki bakterileri dışarı atarsınız.
Cinsel ilişkiden sonraki on dakika içerisinde idrarınızı yapmaya çalışın.
Cinsel ilişki esnasında yeterli kayganlığın sağlanması uretranın zedelenmesini azaltacaktır.
Anal ilişkiye giriliyorsa daha sonra vaginal bölgeye temas edilmemeli veya edilecekse iyice temizlenilmelidir.
Gün boyunca bol su içilmesi (mümkünse günde 8 bardak) idrar çıkışını ve dolayısıyla da bakterilerin atılımını arttıracaktır.
Kahve, çay, alkol gibi içecekleri mümkün olduğu kadar az tüketin. Mesane üzeride irrite edici etkileri olabilir.
Genital bölgenizin uzun süre nemli kalmasına izin vermeyin. Naylonlu, sıkı iç çamaşırları giymeyin. Nem, bakterilerin üremesini kolaylaştırıcı bir ortam yaratır.
Her gün mutlaka iç çamaşırınızı değiştirin ve pamuklu iç çamaşırları kullanın.

ERKEKLERDE SİSTİT

Uretranın uzunluğu nedeniyle, erkeklerde sistitin genellikle başka nedenleri vardır. İdrar yoluna baskı yapan büyümüş bir prostat gibi.

Sık veya acil idrar yapma ihtiyacı,
Bulanık, kötü kokulu, kanlı idrar (bazen),
Hafif ateş (bazen).
Sistit erkeklerde çok görülen bir rahatsızlık değildir. Tedavisi kolaydır, tekrarlamasını önlemek için altında yatan nedenin de tedavi edilmesi gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp