Sinirler Kendini Yeniler Mi

Sinirler Kendini Yeniler mi

Sinirler Kendini Yeniler mi?Konu Hakkında Bilgiler

Sinirler kendini yeniler mi?Konu hakkında bilinmesi gerekenler ve daha fazlası için aşşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.....

Beyindeki sinir hücrelerinin kendilerini yenileyebilme yetisinden yoksun olduklarını gösteren çalışmaların öncüsü 1960'larda yaptığı çalışmalarla ismini duyuran bir sinir bilimci: Dr. Pasko Rakic.

Nitekim felç ya da diğer beyin zedelenmelerinde hastaların kaybettikleri konuşma ve yürüme gibi yetileri daha sonradan tekrar edinememeleri de bu bulguları destekler nitelikte.

Ancak başlangıcı 1965 yılında sıçanlar üzerinde yapılan deneylere dayanan ve son yıllarda hız kazanan bir takım çalışmalar, beyindeki bazı bölgelerde sinir hücrelerinin yenilenebildiğini gösteriyor.

Özellikle de belleksel işlevleri olan hippokampüs bölgesi ile makaklar üzerinde çalışılan üst düzey bilişsel işlemlerden sorumlu ve evrimsel gelişimde son sırada yer alan düşünme, koklama ve duyma ile ilişkili korteks bölgelerinin kök hücreler sayesinde sinirsel yönden yenilenebildikleri bulgular arasında.

Ancak bilim insanları, bu çalışma sonuçlarının Alzheimer ya da Parkinson gibi sinir hücreleri kaybı içeren bir takım hastalıkların tedavisinde kullanılabilmesi için klinik ve uygulamaya yönelik daha çok çalışma yapılması gerektiğini söylüyorlar

Düşme, çarpma, kırık, yanık, kesici alet ve ateşli silah yaralanması gibi nedenlerle kol ve bacak sinirlerinde hasar olabilir. Sinir yaralanmaları kuvvet kaybı, hareketsizlik, deformite ve kısmi fonksiyon kaybından tam hareketsizliğe (felç) kadar değişen oranlarda bozuklukla ortaya çıkabilir.

Sinir bütünlüğünü tam olarak yitirmemişse veya ameliyatla sinir uçları bir araya getirilmişse, yukarıdan başlamak üzere sinir kendini yeniler. Yitirilen işlevlerin yeniden kazanılabilmesi için sinirlerin yenilenme süreci tamamlanıncaya kadar eklemler ve kasların korunması gerekir.

Hastanın durumuna göre düzenlenen rehabilitasyon programıyla bu sağlanabilir. Rehabilitasyon programı başlıca hasta eğitimi, duyu ve kas eğitimi, atellemeden ibarettir.


SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE TAKVİYE OLARAK KULLANILAN BİTKİSEL ÜRÜNLERİ GÖRMEK İÇİN

Yorumlar

  • Çi**** Ert****
    7 yıl önce
    2 defa bel fıtığı ameliyatı geçirdim.2.sinden sonra geçmeyen bir hasar kaldı ayağımda ve bacağımda.Doktor sinirin çok hasar gördüğünü ve ameliyatın çok zor geçtiğini söyledi.Ayağımda ve bacağımda sürekli batmalar hissediyorum.Bu hisler gün içinde bacağıma yayılıyor ve ağrıya dönüşüyor.Her gün aynı ızdırap.Siniri tamir edecek bişey yok diyorlar...ayrıca belim de tekrar ağrımaya başladı.Lütfen yardım ,hasarlanan sinirlere iyi gelen bir ürününüz var mı gerçekten ??? ve bel fıtığına da iyi gelen...???
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Hasta belinden kalçasına ve bacağına yayılan ağrıdan şikayet eder. Bu ağrı ayak topuğuna ve parmaklara kadar uzanabilir. Bazı hastalar bacağının arka kısmından bir iple çekildiğini söylerler. Hastanın beli bir tarafa eğilebilir. Zamanla ayakta uyuşma, kuvvet kaybı gelişmeye başlar. İlerlemiş vakalarda idrar ve büyük abdest yapmakta zorluklar oluşabilir. bel fıtığı setimiz için lütfen tıklayınız. Bilgi Hattı: 0224 234 5678

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp