Sınav Kaygısı Nedir

Sınav Kaygısı Nedir


Sınav Kaygısı Nedir


Sınav kaygısı kişinin bildiği şeyi heyecanından dolayı unutabileciğini düşünmesinden oluşur. Sınav kaygısı ile ilgili tüm bilgiler makalemizde yer almaktadır.



SINAV KAYGISI NEDİR :

Sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıya sınav kaygısı denir. Sınav kaygısı iki ayrı boyutta ele alınabilir. Endişe performansa yönelik zihinsel bir süreçtir. Sınav sonucuna ilişkin olumsuz düşünce, inanç ve beklentilerden oluşur. Yoğun Duygulanım kaygının yarattığı fizyolojik uyarım sonucu bedenden gelen ve bedenin olağan işleyiş dengesi dışına çıktığı mesajını veren sinyallerdir. Aşağıdaki bölümde sınav kaygısı yaşayan kişilerin, kaygının endişe ve duygulanım boyutlarını nasıl dile getirdiklerini gösteren bazı ifadeler bulacaksınız.
Endişe:

*Bu sınavda başarılı olamayacağım.
*Bu sınav sonunda herşey berbat olacak.
*Sınıftaki herkes benden daha zeki.
*Bu sınavda başarısız olursam not durumumu bir daha asla düzeltemem.
*Sınav sırasında bildiğim herşeyi unutabilirim.
*Kendimi yetersiz ve eksik görüyorum.
*Evdekilerin yüzüne nasıl bakarım?
Yoğun Duygulanım

*Kalbim yerinden fırlayacakmış gibi çarpıyor.
*O kadar gerginim ki midem altüst olmuş durumda.
*Çok perişan bir durumdayım.
*Bu sınava gireceğim için paniğe kapıldım, elim ayağım birbirine dolaşıyor.
*Kendimi bir sis bulutu içinde hissediyorum, hiçbir şey bilmiyorum ve hatırlamıyorum.
*Gözüm kararıyor, midem bulanıyor, soğuk soğuk terliyorum.
*Sınav kaygısı yüksek olan öğrencilerin sınav gününden önce ve sınav günü yaşadıkları belirtiler arasında, uykusuzluk, gerginlik, çarpıntı, sinirlilik, karamsarlık, kabus görme, korku, terleme, başağrısı, karın ağrısı, solunumda güçlük, iştahsızlık, mide bulantısı, bitkinlik, durgunluk gibi belirtilerle kötü not alma v.b. endişeler yer almaktadır.

Öğrenciler, sınav için sınıfta beklerken de ellerinde terleme olduğunu, kalplerinin çok hızlı çarptığını, başlarının ya da karınlarının ağrıdığını fark etmekte; ayrıca, gerginlik, sabırsızlık, el titremesi, bütün bildiklerini unutma korkusu, kendine güvende azalma gibi belirtiler yaşadıklarını da ifade etmektedirler

Sınav başladıktan sonra ise şu tür kaygı belirtileri ortaya çıkabilir: Dikkati toplamakta, sınava başlamakta, ve soruları anlamakta güçlük; bilinen bir soruda hata yapma korkusuna bağlı yoğun heyecan, kötü not alma beklentisi, öfke, düşünememe, sınavın kötü geçeceğine inanma, sürenin yetmeyeceği düşüncesi, zor gelen sorularda paniğe kapılma ve bazı fizyolojik belirtiler.

Öğrencilerin çoğu, bu endişelerin ve fizyolojik belirtilerin sınavın ilk 30 - 40 dakikası içinde daha yoğun yaşandığını, sınavın sonlarına doğru, belirtilerin şiddetinde bir azalma olduğunu belirtmektedirler.

Görüldüğü gibi, yoğun sınav kaygısı içindeki kişiler, yalnızca bedensel bazı uyarımlar yaşamakla kalmayıp, aynı zamanda performanslarının yeterliliği konusunda da yoğun bir endişe içine girmektedirler. Araştırmacılar, sınav başarısının düşmesinde endişe faktörünün etkisinin, yoğun fiziksel uyarıma oranla daha fazla olduğunu belirtmektedirler.

Çünkü sınav kaygısının sınav sırasında yarattığı olumsuz ve ketleyici etkinin odağı dikkat mekanizmasıdır. Kişinin, potansiyelini ortaya koyabilmesi için sınav sırasında dikkatinin tümünü sınav sorularına yöneltmesi gerekir. Ancak sınav kaygısı yüksek olan kişilerin yaşadığı endişe, dikkatin bölünmesine ve sınavla ilgili olmayan şeylere yönelmesine neden olur.

Öğrenci, dikkatini sınava vermekte güçlük çeker ve dikkat, sınav soruları ile kişinin kendi performansına ilişkin yorum ve değerlendirmeleri arasında bölünür. Bir süre sonra öğrenci, dikkatinin çoğunu akademik başarısıyla ilgili olumsuz yorum ve değerlendirmelere yöneltir. Başarısından kuşku duyar ve diğerlerinin kendisinden daha üstün performans göstereceğini düşünür. Böylece sınava odaklanması gereken zihinsel enerji, hedefinden uzaklaşıp, dağılır ve öğrencinin gösterdiği performans, potansiyelinin çok altına düşer.

Sınav Kaygısının Nedenleri

1. Yasam tarzı:

Yetersiz dinlenme ,Kötü beslenme,Çok fazla uyaran,Yetersiz fiziksel egzersiz Uygun zaman programlanmasının yapılmaması,Sorumluluklara öncelik vermeme

2. Bilgi (enformasyon) ihtiyaçları:

Doğru sınav stratejileri,Akademik bilgiler, örn:Ders gereklilikleri,Öğretmenlerin beklentileri,Sınav tarihi, Sınav yeri...Kaygı azaltma tekniklerinin ne zaman ve nasıl kullanılacağı;Çalisirken,Sinavdan önce,Sınav sırasında...

3.Çalışma Tarzı:

Yetersiz Çalışma,Tutarsız ilgisiz konuları çalışmak,Kitabı ezberlemeye çalışmak,Eğlencenin ortasında çalışmak,Dikkat dağıtan ortamda çalışmak,Sınavdan önceki gece çalışmak...Etkisiz çalışma,Anlamadan okumak,Konuyu hatırlayamamak,Tekrar gözden geçirme için not tutmamak, tekrar etmemek, Çalışmamak...

4. Psikolojik faktörler:

Sınav üzerinde kontrolü olmadığını düşünmek, ,Olumsuz düşünce ve özeleştiriler.Sınav ve sonuçları hakkında gerçekçi olmayan düşünceler:Gerçekçi olmayan düşünceler“Eğer geçemez isem annem/babam beni öldürür!”,Gerçekçi olmayan talepler“ Bu sınavdan 100 almalıyım yoksa ben değersiz/başarısız sayılırım.,”Felaket tahminleri “ Ne yaparsam yapayım kalacağım.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp