Sarılık Hastalığının Belirtileri

Sarılık Hastalığının Belirtileri :

Bir hastalık belirtisi olan sarılık diğer adı ile hepatit karaciğeri harap eden ciddi bir sağlık problemidir. Temas yolu ile ya da hastalık etkeni taşıyan dışkı ile olmuş sularla veya besinler ile bulaşır. Hastalık bulaşmış tüm sular, hastalığın yayılması açısından oldukça büyük bir tehlikedir.

Sarılığın teşhisi kan testleri ile belirlenmekte ve hastalıktan kurtulmak da 3 aylık bir zaman alır. Hepatit yani sarılık daha çok sağlık koşulları uygun olmayan ortamlarda yaşayan insanlarda görülür. Sağlık mensupları, gıda sektöründe çalışanlar, çocuklar, askerler, seyahat edenler, yuvada okuyan çocuklar risk altındadır ve aşılanmaları gereklidir.

SARILIK BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Bir hastalık belirtisi olan sarılık çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilmektedir. Belirtileri genel olarak, soğuk algınlığı ile aynı olmaktadır. Bulantı, ateş, ishal en net belirtilerdir. Sarılık, ilk olarak gözlerin beyazında sararmalar olarak gözükebilir. Sarılık hastalığı esnasında idrar rengi koyulaşır, dışkının rengi açılır. Sarılık hastalığının 4 çeşidi bulunmaktadır. Hemolitik sarılıkta kandaki alyuvarların tahrip olması sonucu safra, kana karışmakta ve hastalık oluşmaktadır.

Belirtileri ise, hastanın idrar renginin normal, büyük tuvaleti ise koyu olmasıdır. Hepatik sarılıkta ise bir virüsün neden olduğu karaciğer iltihabı olup, karaciğer hücreleri şişiyor ve safra yolları tıkanıyor. Belirtileri de, oldukça yavaş görülmektedir. Hastada ateş, iştahsızlık, ishal ve kusma olur. En sık görülen sarılık çeşidi olan Hepatik sarılığın başlıcaları ise Hepatit B ve Hepatit C dir. Obstrüktif sarılıkta da, safra kanallarının tıkanması sonucunda oluşur.

Bebeklerde sarılık ise yeni doğan sarılığı olarak da bilinmekte olup hayata yeni başlamış bebeklerde en sık görülen sıkıntılardan birisidir. Normal doğan bebeklerin yarısından fazlasında görülebilmektedir. Sıklıkla erken doğan bebeklerde görülmektedir. Her sarılık bulaşıcı olmamakla birlikte bazı hastalıkların seyri sırasında görülen bir belirtide olabilmektedir.

Sarılığın nedenlerinden biri, kan hücrelerinin parçalanma hızının oldukça artmasıdır. Bazı kan hastalıkları sırasında kan hücresi yıkımı çok fazla arttığı için, karaciğerin işleme kapasitesinin üzerinde bilirubin üretimi olur, bu da kanda birikmesiyle birlikte sarılık oluşur. Sarılığın bir diğer nedeni ise karaciğer hastalıklarıdır. Herhangi bir nedenle karaciğer hastalanır ve bilirubini işleme yeteneğini geçici ya da kalıcı olarak kaybederse, sonuç yine sarılık olmaktadır.

Kalabalık ortamlarda eğitim gören öğrencilerin gribal enfeksiyon, sarılık gibi bulaşıcı hastalıklardan korunmaları için, fazla terlememeliler veya teri emen pamuklu giysiler giyinmeli, açıkta satılan yiyeceklerden satın alınmamalıdır. Çok sıcak ve çok soğuk yiyecekler de yememeli, çok şekerli ürünlerden uzak durulmalıdır.

Tuvaletten çıkınca kesinlikle eller yıkanmalı ve tırnaklar kesilmelidir. Uzun tırnaklar hastalığın bulaşmasında oldukça etkilidirler. Kıyafetlerin temizliğine önem verilmeli, özellikle okul kantininde görülen her yiyecek satın alınmamalıdır. Sarılık bir istisnai durum haricinde acil bir durum değildir. Doktor sarılıklı bir hastayı muayene ederek ve gerekli tahlilleri yaptırarak teşhisi koyabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp