Sağırlık

SAĞIRLIK

İşitmemek demektir, işitme mekanizması: Kulak, üç bölgeye ayrılır ve sağırlık ya bu bölgelerden herhangi birinin yıkımı veya hastalığına, ya da kulaktan beyine uyarıları taşıyan işitme siniri bozukluğuna bağlı olabilir. Kulağın anatomisi,daha ayrıntılı olarak, “Kulak” başlığı altında anlatılmaktadır, fakat temel noktalar burada tekrar ele alınacaktır.
 
Dış kulak: Pinna denen kulak kepçesiyle, dış işitme yolundan (dış kulaktan kulak zarına kadar olan yol) oluşur.

Orta kulak: Kulak zarı, zarın hareketlerine duyarlı olan ve bunları iç kulağa ileten ufak kulak kemikleri, kemikleri içinde bulunduran boşluk ve bu boşlukla, şakak kemiğinin mastoid bölümünde bulunan hava boşlukları arasındaki bağlantıdan oluşur. Orta kulakla, boğaz arasındaki bağlantıyı, Östaki borusu sağlar.
 
İç kulak: Şakak kemiğinin şakak kemiği piramit parçasında bulunan kanallar sistemi olan, kemik labirent ve bunun içinde bulunan zar labirenttir. Labirent sistemlerinin iki fonksiyonu vardır: Denge ve işitme organlarını içinde bulundurur. Kulak zarındaki uyarılar, orta kulak kemikçikleri aracı- lığıyle, işitme organına iletilir. Kulak kemikçikleri, iç kulağın “oval pencere” zarını oynatır. Malleus (çekiç) kemiğine bağlı kulak zarıyle, stapes (üzengi) kemiğine bağlı olan oval pencere zarı arasında, hareket gücünde 20:1 artma ve uyumda 20:1 azalma olur. İç kulakta, ses dalgaları, işitme sinirinde, uyarılara dönüşür.

İşitme bozuklukları

 
a) Dış kulak: Dış kulak yolunun, yabancı cisim (çocuklar ya da akıl hastalarında görülür), ya da kulak kiriyle tıkanması; 
 
b) Orta kulak: Orta kulak enfeksiyonu, zarın, kemikçiklerin ya da bunlar arasındaki eklemlerin bozukluğuna yol açıp, bunların yeterli titreşememesine ve kemikçiklerin iç kulağa, ses dalgalarını ile- tememesine neden olur. Aynı durum, oto- skleroz (iç kulakta, anormal kemik dokusu oluşumu) sonucu, üzengi kemiğinin, sıkıca oval pencereye kaynaması sonunda da görülür. Kronik iltihap ve cerahatlanma, kemikçiklerin konumunun bozulmasına ve kulak zarının zedelenmesine neden olabilir. Orta kulak boşluğunu, boğazla ve böylece atmosferlerle birleştiren Östaki borusunun fonksiyonu, dış ve iç basınçları eşitlemek ve kulak içi basıncını dıştaki atmosferin basıncıyle aynı kılmaktır. Basınç farkı, sağırlığa ve ileri durumlarda, ağrıya yol açar. Hava yolcuları, uçak inerken bunu hissedebilirler. Bunu önlemek için, yutma hareketlerini yapmak uygundur, çünkü, Östaki borusunun alt bölümü bir kapak gibi çalışarak, iç kulak havasını dışarı gönderir, fakat, dıştan havanın içeri girmesini önler. Yutma ve esneme hareketleriyle, borunun bu ucu açılabilir. Basınçlar arası fark, kulağa rastlayan darbe, çök yakında olan şiddetli patlama gibi nedenlerle çok fazlaysa, zar yırtılabilir, fakat bu bir sağırlık nedeni değildir. Nezle gibi, burun-boğaz enfeksiyonları, mukozaları şişirdiğinden, Östaki tüpü normal çalışamaz ve geçici sağırlık oluşur.
 
c) İç kulak: İç kulak bozuklukları, “ileti sağırlığı” yerine, “sinir sağırlığfna yol açar.

Tedavi: Sağırlık türünü tanımak için, çok dikkatli muayene gereklidir. Tedavj, nedene göredir. Doktor, diapozonlarla, odio- metri (kulak duyarlığını ölçer ve sinir sağır- lığıyle, ileti sağırlığı arasındaki farkı ortaya koyar) yardımıyle, teşhis koyarak sağırlık türünü tanımlamaya çalışır.
 
 

İşitme kaybı belirtileri

Farklı nedenlerden dolayı oluşmuş bir çok çeşit işitme kaybı mevcuttur. Ancak genellikle işitme kayıplarının belirtileri aynıdır.

Eğer aşağıdaki sorulardan herhangi birine “evet” cevabı veriyorsanız, işitme kaybına sahip olma riski taşıyorsunuz demektir. Size en yakın zamanda bir işitme uzmanı tarafından işitme test yaptırmanızı öneriyoruz.

Etrafınızdakiler televizyonuzun ya da radyonuzun sesinin çok yüksek olduğunu söylüyorlar mı?
Telefon veya kapıyı duymadığınızdan dolayı aramaları ya da gelenleri duymadığınız oluyor mu?
Gürültülü veya kalabalık ortamlarda konuşulanları anlamakta zorluk çekiyor musunuz?
İnsanlarla konuşurken onların konuşmalarını mırıldanıyorlarmış gibi mi duyuyorsunuz?
Etrafınızdakiler size çok yüksek sesle mi konuştuğunuzu söylüyorlar?
İnsanlardan söylediklerini tekrar etmelerini istiyor musunuz?
Arkadaşlarınız ve aileniz sizde işitme kaybı olduğunu düşünüyorlar mı?
Radyo dinlerken popüler şarkıların sözlerini anlamakta zorluk çekiyor musunuz?

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp