Safra Kesesi Şikayetleri

Safra kesesi şikayetleri nelerdir, safra kesesi hastalıklarından korunmak için neler yapılmalı, nasıl beslenilmelidir konu hakkında tüm merak ettikleriniz bu makalemizde yer almaktadır. Daha detaylı bilgilere sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz..

Belirtiler

-Yağakarşı duyarlılık, bağırsak gazları vekarında doygunluk duygusu.

-Kolikbenzeri çeşitli karın ağrıları.

-Dönüşümlüolarak ishal ve kabızlık.

-Sağkaburga altında baskı, sağ kürekkemiğine kadaryansıyan sırt ağrıları, sağ omuz bölgesindegerginlikler.

Nedenler

Safrakesesi çıkışındasafra akışını zorlaştıran kasılmalarolduğunda safra cüruflaşır ve çamurlaşır. Bukıvamdan da zamanla kumlar ve taşlar oluşur. Taşlar safraakışını engelleyerek ağrılı safrakesesikoliklerine yol açar. Safra akışı aşırı derecedeengellendiğinde de deri ve gözler sarı bir renkalır(sarılık). Bu durumun mutlaka bir klinikte tedavi edilmesigerekir!

Organik gerçekler

Karaciğerin ürettiği safrayıalan safrakesesi, onu sindirim için gerekli miktarlardaonikiparmakbağırsağına gönderir. Karaciğerin hemenaltında bulunan safrakesesi düz kaslardan oluşur ve sempatik sinirsistemi tarafından, bizim istemimiz dışında yönlendirilir.

İşte özellikle de bu yüzdensafrakesesinin işlevleri, öncelikle stresten kaynaklanan duydudalgalanmalarından fazlasıyla etkilenir.

Psikolojik gerçekler

Safranın rahatça akışıpsikolojik rahatlığı olumlu etkiler. Orta çağda bile safraakışının durması melankoli ile eşanlamlıolarak algılanırdı. Çin akupunktur öğretisinde,karaciğer ve safrakesesi dinamizmi temsil ederler. Safrakesesirahatsızlıklarında bu yüzden genellikle bir psikosomatik arkaplan olduğu varsayılır. Buna bağlı olarak, safraakışındaki aksamalar depresif süreçlere ve melankoliyebağlanır.

Tüm bunlara karşın safra eğeriyice akışkansa, insanların hiperaktif, huzursuz vefazlasıyla etkin oldukları varsayılır.

Her 4 kişiden biri!

Her dört kişiden birinde safrakesesitaşı vardır. Kadınlarda ise erkeklere kıyasla 5 katfazladır bu durum. Safrakesesi taşları, eğer birşikayete neden olmuyorlarsa, genelde tesadüfen teşhis edilir.

Kendinize yardımcıolabilirsiniz.

İsveç Şurubu kompresleri!

Safrakesesi ağrısı çekenler,karaciğer bölgesine yapılacak bir İsveç şurubu kompresiile rahatlayabilirler.

Reçete: Olasıkızarıklıkları önlemek için önce safrakesesi bölgesineyağlı bir doğal krem veya merhem veya zeytinyağısürülür. Ardından, el büyüklüğünde bir kat pamuk İsveçŞurubu ile ıslatılır ve o bölgeye yatırılır.Kompresin sıcaklığını korumak veçamaşırların lekelenmesini önlemek için bir naylonparçasıyla örtüldükten sonra, bir de havluyla örtülür ve tespit edilir. Bukompresler 4 saatte bir tazelenerek, gün veya gece boyunca etkilemeyebırakılır. Kompreslerde hep aynı pamuk kullanılır.

Akut safrakesesi koliklerinde de hemenuygulanan bir kompres kısa sürede ağrıları durdurabilir.Yani safrakesesi şikayeti olanların yanlarında hep İsveçŞurubu ve pamuk bulundurmaları yararlı olacaktır.

Sıcak kompresler

Bir safrakesesi koliğini atlatabilmekiçin evde sıcak kompresler yapabilirsiniz. Bu arada hiçbir şeyyememelisiniz. Sıcak suya batırıldıktan sonra hafifçesıkılmış bir bezi sağ kaburgalarınızınaltına ve karnınızı örtecek biçimde yatırın vekuru bir havluyla örttükten sonra başka bir bezle tespit edin.Sırtüstü yatın ve elinizden geldiğince derin soluk almamayaçalışın. Böylece, bir sonraki ağrı periyoduna veyadoktor gelene kadar idare edebilirsiniz.

Sindirim enzimleri!

Karında sürekli baskı veyaşişkinlik olduğunda, sindirim yetersizliğini azaltmak içindüzenli biçimde sindirim enzimleri kullanabilirsiniz. Enzimpreparatlarını ve gerekli bilgileri eczacınızdan alabilirsiniz.

Mayıs Papatyası-Nane çayı!

Safrakesesi koliklerine karşı çoketkili bir çaydır, ama akut iltihaplanma durumlarında içilmemelidir.

Reçete: Bitkilerince kıyılıp eşit oranda harmanlandıktan sonra bir camkavanozda saklanır.

1 tatlı kaşığıdolusu bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcaksuyla haşlanır ve 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Gerekduyulduğunda, taze demlenmiş bir bardak çay içilir, ama gün boyunca2-3 bardak da içilebilir.

Pelinotu çayı!


Mide, bağırsak ve safrakesesirahatsızlıklarına karşı başarıylakullanılan değerli bir bitkidir. Acı tadı yüzünden ondanvazgeçmeyiniz ve onu sakın tatlandırmayakalkışmayınız!

Reçete: 1 çaykaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, ortaboy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suylahaşlanır ve 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. 1-2 haftalıkbir kür olarak, günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay yemeklerden sonraiçilir veya gerekli görüldüğünde 1 bardak demlenerek içilebilir.

Eğir kökü çayı!

Eğir kökü aromatik acı maddeleriçeren bitkilerdendir ve bu özelliği nedeniyle mide, bağırsak vesafrakesesi hastalıklarına karşı başarıylakullanılabilir.

Reçete: Dışkabuğu soyulmuş eğir kökü çok ince kıyılır ve bircam kavanozda saklanır.

1 tatlı kaşığıdolusu ince kıyılmış kök, orta boy bir su bardağıdolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve 15 dakikademlendikten sonra süzülür. Ilık çay yudumlanarak içilir.

Hindiba!

Hindiba yüksek oranlarda acı maddelerve müsilaj içeren bir bitki olarak, safrakesesi hastalıklarınakarşı kullanılmalıdır. Hindiba ayrıca,safrakesesi taşlarının oluşumunu ve irileşmesini deönleyebilir. Oluşmuş olan taşları gerçi eritemez, amaağrıları ve öteki rahatsızlıkları azaltabilir.Safra salgısı azlığından kaynaklanan şişkinliklerdeve sindirim yetersizliğine karşı mutlakakullanılmalıdır. Hindiba, salata olarak yemeklerden önce yenirve çayı da yemeklerden yarım saat sonra içilir.

Salata: Tazebitki ayıklanıp yıkandıktan sonra, bir süre de sirkeli sudabekletilerek iyice temizlenmelidir. Bütün veya kıyılmışyapraklar, üstüne zeytinyağı ve limon gezdirilerek yemeklerden önceyenir. Tadı hafif acımsıdır, ama kesinlikle rahatsızedici değildir.

Çay: Kök veyaprak karışımı(taze veya kurutulmuş) incekıyılmış olarak 1-2 tatlı kaşığıdolusu, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir. Hafifısıda kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra1 dakika kadar kaynatılır ve 10-15 dakika demlendirilir. Önce kapaktayoğunlaşan sıvı bardağa geri dökülür ve süzülür. Günde2-3 bardak taze demlenmiş çay, tatlandırılmadan, yemeklerdenyarım saat sonra içilir.

Önlem alarak sağlıklıkalabilirsiniz


· Ağır yağlı yemeklerden vehayvansal proteinden uzak durun!

· Alkol ve kahve içmeyin, çünkü bunlarkaraciğere baskı yaparak safra akışını olumsuzetkileyebilirler.

· Karaciğeri ve safrakesesini rahatlatan bitkiçaylarını içmeye kendiniz alıştırın!

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp