Safra Kesesi Nerededir

Safra kesesi insan vücudunun neresinde bulunur, safra kesesi nerededir ve safra kesesi tedavi yöntemleri nelerdir konu hakkında merak ettikleriniz ve daha detaylı bilgiler bu makalemizde yer almaktadır..

Safra kesesi karın içerisinde karaciğerin alt tarafına yapışık olarak bulunan yaklaşık 10x3 cm. boyutlarında bir organdır. Karaciğerden salgılanan safra sağ ve sol safra kanalları aracılığıyla ana safra kanalına gelir.

Ana safra kanalıyla safra kesesi arasında safra kesesinin içeriğini boşaltmasına yarayan kanal vardır. Ana safra kanalı pankreasın salgısını boşaltmaya yarayan kanalıyla birleşerek oniki parmak bağırsağına açılır. Safra kesesi karaciğerden salgılanan safrayı depolar ve yoğunlaştırır.

Yemeklerden sonra safra içeriğini ana safra kanalına (o da oniki parmak bağırsağına ) boşaltarak besinlerin sindirimine yardımcı olur.

SAFRA KESESİ İLTİHABI (KOLESİSTİT) NEDİR? SEBEPLERİ NELERDİR? TANISI NASIL KONULUR? TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?


En sık sebebi safra kesesinin safrayı boşalttığı kanalın ağzının taş nedeniyle tıkanmasıdır. Tıkanma sonucunda safra kesesi içerisindeki basınç artar ve kese duvarının beslenmesi bozulur.

Bu durumdaki safra kesesi mikroorganizmaların yerleşmesi için uygun bir ortam oluşturur.

Safra kesesi iltihabının en sık belirtisi karnın sağ üst tarafında ağrı olmasıdır. Ağrı sırta vurabilir, nefes almakla ağrının şiddeti artabilir. Ağrıya bulantı, kusma eşlik edebilir. Tanısı muayene ve kan tetkikleri ve karın USG‘siyle konur.

Muayenede hastanın karnının sağ üst bölgesinde şiddetli ağrı tespit edilir. Kan tetkiklerinde beyaz küre denilen hücrelerde artış görülebilir. Karın USG‘sinde safra kesesi duvar kalınlığında artış, safra kesesi içinde taş veya taşlar, safra çamuru saptanabilir. Tedavisi safra kesesinin ameliyatla alınmasıdır. Başlangıçta antibiyotik tedavisi verilerek iltihabi durum azaltılarak ameliyat daha sonra yapılabilir.

Safra kesesi ameliyatları 2 yolla yapılır. Açık ve kapalı. Günümüzde laparoskopik (kapalı) teknik ilerlediği için tercih edilmektedir. Laparoskopik (kapalı) yöntemde karında 4 adet delik açılır ve bu deliklerden birine kamera yerleştirilerek görüntü monitöre yansıtılır. Diğer deliklerden cerrahın kullanacağı aletler sokularak ameliyat gerçekleştirilir.

Açık ameliyat sağda karın üst kısmında kaburgalar altında yapılan bir kesiyle gerçekleştirilir. Kapalı olarak çıkarılamayacağı düşünülen safra keseleri için kullanılır (Safra kesesinin çevre dokulara ileri derecede yapışık olması kolesistit nedeniyle safra kesesi duvarına laparoskopik aletlerle müdahale edilememesi).

KAPALI AMELİYAT NEDEN DAHA FAZLA TERCİH EDİLMEKTEDİR?

Kapalı ameliyat sonrası hasta yaklaşık 1 gün içerisinde taburcu edilirken açık ameliyatta hastanın taburcu edilme süresi daha uzundur (5-6 güne uzayabilir). Ayrıca estetik açıdan kesi yerinin küçük olması ve daha az iz bırakması nedeniyle kapalı ameliyat hastalar tarafından daha fazla tercih edilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp