Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası: Safra kesesi ameliyatı hangi durumlarda gerekmektedir, safra kesesi ameliyatı sonrasında yapılması gerekenler nelerdir konu hakkında tüm merak ettikleriniz ve daha detaylı bilgiler bu makalemizde yer almaktadır..

Yara bakımı ?

Yarayı temiz ve kuru tutun. Yapılan bandajı, ıslanmadığı sürece 48 saat çıkartmayın.

Ameliyat sonrası 2. gününde bandajı açılmalı ve pansumanı yapılmalıdır

10 gün boyunca günlük yara bakımı (pansuman) yapılmalıdır. Bandaj kuru ve temiz olmalıdır, ıslanması ve kirlenmesi halinde derhal değiştirilmelidir.

10. gün sonunda yara durumu uygunsa (enfeksiyon olmaması, yara durumunun kötü olması vb.) dikişler aldırılmalıdır. Belirtilen zamanda dikişlerin alınması iyileşme açısından önemlidir.

Banyo ; Dikişler alındıktan sonra banyo yapılabilir. Yara etrafında kurumuş kan varsa yarayı su ve sabun ile yıkayarak temizleyebilirsiniz. Küvette yıkanmak yerine duş almayı tercih ediniz. Banyo sonrası yarayı yavaşça kurulayınız.

Yiyecek seçimi nasıl olmalı ?

Bağırsaklardaki sindirim açısından, yağların parçalayıcı enzimler tarafından işlenerek emilebilmesi için mutlaka safra gereklidir. Safranın bağırsağa akışının azalması ya da durması yağların sindirimini de engeller. Bütün bu nedenler göz önünde tutulursa, safra kesesi hastalarının yemeklerinden yağların çıkarılması gerektiği sonucuna varılabilir. Ne var ki, uygulamalar yağsız besinlerdeki tat kaybının yapıları nedeniyle zaten iştahsız olan bu hastalarda yetersiz ve dengesiz beslenme gibi önemli bir tehlikeye yol açtığını, bu nedenle yağ yasağının çok katı uygulanmaması gerektiğini göstermiştir.

Ayrıca, yağların besinlerden tümüyle çıkarılmasını sakıncalı kılan iki neden daha vardır. Yağlar safra akımını hızlandırdığından, safrakesesinde göllenme ve birikmenin, bunun sonucunda iltihabın artmasını önler; ayrıca, birçok safrakesesi hastası normal düzeyde yağ içeren besinleri kolayca sindirebilir. Bu değerlendirmelerden yola çıkarak, uygun bir beslenme programı ile belirtilerin önlenebileceği kabul edilebilir.

Tereyağı gibi taze yağlar yeğlenerek yağ kullanımı kısıtlanır. Zeytinyağı safrakesesinin kasılmasını şiddetle uyarır. Bu nedenle, hasta belirtilerin ilk ortaya çıktığı zaman kendisini rahatsız eden zeytinyağı miktarını belirleyerek, bu miktarın üzerine çıkmamalıdır. Koyun, ördek, kaz, domuz ve sığır etlerindeki yağlardan da kaçınmalıdır. Bu nedenle, etleri pişirmeden önce yağlı bölümlerinden iyice ayırmak gerekir.

Sindirimi zor olan yağda kızarmış yiyeceklerin azaltılması ya da kısıtlanması yararlıdır. Yemek pişirirken sıvı yağlar besinlere hayvansal yağlardan daha az geçtiğinden, yeğlenebilir. Ayrıca, yağlar ne kadar hafif ateşte pişerse besinlerle o kadar çok birleşir. Oysa, harlı ateşte hızla pişirildiğinde besinlerin yüzeyinde koruyucu bir kabuk oluşur, bu da yağın besinin içine girmesini önler, zararlıdır.

Safrakesesinde aşırı derecede kasılmaya yol açarak safrakesesi koliğine neden olduğu bilinen yumurta da sınırlanmalı , çok az alındığında bile yakınmalar ortaya çıkıyorsa tümüyle yasaklanmalıdır. Buna karşılık hasta iyi uyum gösteriyorsa yumurta (yağda kızartılarak pişirilmemek koşuluyla) son derece iyi bir besin kaynağıdır.

Bazı yağlı balıklar (örneğin somon, ringa, sardalya) yenmemelidir; yağsız balıklar ise az zeytinyağı ya da erimiş tereyağında pişirilerek yenebilir.

Kuru yemişler dışında her tür meyve yenebilir.

Sebzelerden ıspanak, kuru fasulye, bezelye ve mercimeğin sindirimi güçtür.

Safra kesesi hastalarına sık-sık ve azar azar beslenme önerilir

Öğün aralan uzarsa safra koyulaşarak keseye zarar verir.

Bu hastaların beslenmesinde dikkat edilmesi gereken başka bir nokta ise hastanın kilosudur. Zayıf ve şişman hastalar uygun diyetlerle normal kiloya getirilmelidir.

Son olarak safra yapımını azaltan karbonhidratlar kısıtlanmamalı, buna karşılık, doku yıkımını önleyen vitamin ve minerallere ağırlık verilmelidir.

Kabızlık varsa bol posalı yiyecekler ve iltihabın azaltılması için bol sıvı önerilir

Sonuç;
günümüzde beslenme uzmanları, yendikten sonra bazı belirtilerin ortaya çıkmasına ya da ağırlaşmasına neden olan besinler dışında herhangi bir sınırlandırma yapmama eğilimindedir.

Ne olursa doktorunuza başvurmalısınız ?

-Ateş
-Şiddetli karın ağrısı
-Yara yerinden iltihap akıyorsa
-Yara bölgesinde ağrı, şişkinlik ve sıcaklık

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp