Romatizmaya İyi Gelen Bitkiler Nelerdir

Romatizmaya İyi Gelen Bitkiler Nelerdir

* Enginar: Vücuttaki zehri atma etkisi sayesinde başta romatizma olmak üzere gut hastalığı ve eklem yanmasına karşı birebirdir. Folik asit ve potasyum kemikleri güçlendirir.

* Domates: C vitamini deposudur. Kemiklere kuvvet verir.

* Fasulye : Romatizma, siyasit ve böbrek hastalıklarına iyi gelir
* Kereviz : Romatizma hastalığı tedavisinde kullanılır.

* Pancar: Böbrekleri çalıştırır. Önemli bir potasyum kaynağıdır. Kemiklere büyük faydası vardır. Vücuttaki tuz oranını dengeler. Bu sayede böbrekler ve idrar yollarının çalışmasını da destekler.

* Turp: Siyatik, lumbago, romatizma ve nevraljide bu hastalıklara yararlıdır.

* Hurma: Türüne göre değişse de hurmaların birçoğu yüksek oranda demir içerir. Kemikler için faydalıdır. Besin değeri yüksek ve önemli bir enerji kaynağıdır. Doğal müshil etkisine sahiptir. Kurutulmuş olanlarına göre daha yüksek oranda su ve daha düşük kalori içerir.

* Armut: Romatizma ve eklem kireçlenmesi olanlar için yararlı bir meyvedir.

* Kavun: Orta boy bir kavunun yarısı, günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılar. A vitamini ve betakaroten içerir. Bunlar antioksidan, yani vücudu temizleyici etkiye sahiptir. Dolayısıyla romatizmaya iyi gelir. Ayrıca böbrekleri rahatlatır. Yüksek miktarda su ve düşük miktarda kalori içerir

* Frenk üzümü: Yapraklarının uzun müddet kaynar su içinde demlemeye bırakılması ile elde edilen sıvı romatizmal hastalıklara iyi gelir.

* Biber: Eklem yerlerine, ovuşturularak sürülürse kan dolaşımını hızlandırır. Romatizma ve eklem yerleri ağrılarını dindirir. Kırmızı biberdeki Capsaicin maddesinin ağrı kesici etkisi olduğundan ağrı kesici krem yapımında da kullanılır.

* Tahıl: İçerdiği doğal kimyasallar, romatizmanın yol açtığı eklem yanmaları ve romatizmal ağrıları hafifletir.

* Kekik: Timol adı verilen bir tür doğal yağ, vücuttaki diğer yağların parçalanmalarına yardımcı olur. Kekik yağı banyoda sürüldüğü zaman, romatizma ağrılarını büyük bir oranda azaltır.

* Zencefil: Kan damarlarını genişletip dolaşımı artırarak romatizma ağrılarını ve yanmaları yok eder.

* Kuşkonmaz: Folik asit, C ve E vitaminleri içerir. Yenilen besinlerin vücuttaki zehirli kalıntılarını atmayı sağlar. Bu özelliği ile romatizmal hastalıklara faydalıdır. Karaciğer ve böbreklerin çalışmasını kolaylaştırır, destekler. Bu sebeple doktorlar, sistit hastalarının mutlaka kuşkonmaz yemeleri gerektiğini söylüyor.

* Papatya, melisa, lavanta ve anoson bitkilerinin ağrıları kesme özelliği vardır. Bu bitkilerin çaylarını kullanabilirsiniz.

* Omega 3 yağının iltihap ve ağrılara karşı olumlu etkisi vardır.

* Zencefil, biberiye, kekik, karanfil ve mercan köşk baharatlarını yemeklerinizde bol miktarda kullanabilirsiniz.

Ayrıca ülkemizde pek çok yerinde bulunan kaplıcalar da bu hastalığın giderilmesinde size yardımcı olacaktır.

Romatizma ve Beslenme

Nar Özü: Son bir kaç yılda nar özünün romatizma üzerine etkileri alanında yapılan hayvanlar üzerindeki araştırmalar, nar özünün kemik ve kıkırdaklarda oluşan iltihaplanmayı azalttığı yönünde sonuçlara sahiptir. Düzenli olarak nar suyu ya da nar özü tüketmek romatizmal ağrıların ve şişliklerin azaltılmasına yardımcı olabilir ancak bu alanda kesin bir kanıt için daha çok bilimsel araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Balık: Balık, özellikle somon, ton gibi soğuk su balıkları bol miktarda omega yağ asidi içerir ve omega 3 yağ asitlerinin iltihaplı hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Haftada en az 3 öğün balık tüketerek romatizma ağrılarını azaltabilir ve eklemleri etkileyen iltihabın yayılmasını yavaşlatabilirsiniz. Eğer romatizma nedeniyle düzenli ilaç kullanıyorsanız balık yağı kapsülü gibi besin desteklerini kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Keten Tohumu: Balıkta olduğu gibi keten tohumu da yüksek oranda omega 3, omega 6 yağ asidi ile besin lifi benzeri bir madde olan “lignan” içerir. Günlük olarak tüketilen keten tohumu eklem ağrılarını hafifletirken eklem sertleşmesini azaltabilir. Keten tohumu içerisinde bulunan lif bazı ilaçların emilimini azaltabileceğinden, düzenli ilaç kullananların herhangi bir yan etkiye karşı korunmak adına keten tohumu kullanmaya başlamadan önce doktora danışmaları tavsiye edilir.

Hodan Otu, Frenk Üzümü: Bitki tohumlarında bulunan doğal bir omega-6 yağ asidi olan “gamma-linolenik asit” doğal bir iltihap önleyicidir, romatizma nedeniyle meydana gelen iltihaplanmayı ve dolayısıyla eklem şişliklerini azaltabilir. Çuha çiçeği, hodan otu ve siyah kuş üzümü gamma-linolenik asit bakımından en zengin gıdalar arasında yer almaktadır. Ancak özellikle hodan otunun aşırı tüketimi karaciğeri yorabileceğinden dikkati tüketilmelidir.

Yumurta: Sağlıklı doku, kemik ve eklemler için sülfür gerekir ve sülfür yumurtada bol miktarda bulunur. Aynı zamanda B vitamini bakımından zengin olan yumurta kas dokusunun ve eklem dokusunun gelişmesine katkıda bulunur.

Romatizmal Hastalıklarda Tedavi

İltihabi olmayan romatizmal hastalıklarda steroid (kortizon) olmayan antiinflamatuar ilaçlar, sıklıkla kullanılmaktadır. Bu hastalıkların tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroloji – nöroşirürji, ortopedi ve psikiyatri kliniklerinden destek tedaviler almak gerekebilmektedir.

İltihabi romatizmal hastalıkların bir kısmı tamamen iyileşmekle beraber büyük bir kısmı da iyileşme ve alevlenmelerle seyredebilmektedir. Hasta ve hekimin uyumu önemlidir. Tedavide amaç yakınmaların giderilmesi, olası organ tutulumlarının önlenebilmesi ve hastanın yaşam konforunun en üst düzeyde sürdürülmesini sağlamaktır. Erken ve uygun tedavi ile gelişebilecek eklem deformite ve sakatlıklarının önlenebilmesi mümkündür. Sistemik tutulum yapabilen hastalıkların erken tanı ve tedavisi doğrudan sağkalım üzerine etkilidir. Akut dönemde, iltihabı baskılamada kortizon tedavilerinden yararlanılmakta, uzun dönemde hastalık, temel bazı antiromatizmal ilaçlar ile tedavi edilerek hastaların kortizon alma süreleri mümkün olduğunca kısa tutulmaya çalışılmaktadır. Günümüzde temel antiromatizmal ilaçların yetersiz kaldığı hastalarda yeni biyolojik tedaviler ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. Tüm hastalıklar gibi romatizmal hastalıkların da erken tanı ve tedavisi önemlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp