Rahimde Oluşan Kist

Rahimde Oluşan Kist

Rahimde Oluşan Kist hakkında öncelikle bilinmesi gerekenler,

Rahimde oluşan kistlerin nedenleri nelerdir, rahimdeki kistler tedavi edilmezde ne gibi tehlikeler doğurur, rahimde kist belirtileri ve bitkisel tedavi yöntemleri hakkında tüm merak ettikleriniz ve detaylı bilgiler bu makalemizde yer almaktadır...

Rahimde olusan kitlelerin kist mi yoksa kotu huylu ur mu olduklari kadinlar icin ciddi bir sorun olusturuyor. Bazi kadinlarda, ozellikle menopoz donemine girmis kadinlarda ise ancak rahim kontrolden gecirildigi zaman kistlerin varliklari anlasiliyor. Her yil yuz binlerce kadinin rahim kistleri yuzunden bicak altina yatip rahmini aldirdigi biliniyor. Rahimdeki kistlerin sayisi ve buyuklukleri fazla olursa, rahmin ameliyatla alinmasi gerekebiliyor. Rahimde kist oldugu aciklaninca hemen olumcul bir sorunla karsi karsiya oldugunuzu dusunmemelisiniz. Jinekologlar, menopoz doneminde kistlerin kuculup kaybolabileceklerini de belirtiyorlar.

Rahim kistleri, rahim icinde, disinda ya da rahim duvarinin kenarinda dokularin birikmesiyle olusan kitlelerdir. Kistlerin buyuklukleri degiskendir. Findik buyuklugunde kistlere rastlanabilecegi gibi kadinin sekiz aylik hamile oldugu izlenimini uyandiracak kadar buyuk olanlari da vardir. Kistlerin neden olustuklari bilinmiyor. Rahimde kist teshisi konulur konulmaz kanser korkusuna kapilmak yanlistir. Rahim kistlerinin cok azi kanserli ura donusur. Kistlerin besini ostrojen hormonudur. Bu yuzden de hamilelik doneminde kistler daha da buyur ama bu durum hamileligi etkilemez. Menopoza girildikten sonra vucut ostrojen hormonu salgilamadigi icin kistler de kuculmeye baslar.

Rahim kistiAmeliyat sart degil


Rahim kistlerinin dogurganligi etkilemeleri pek zayif bir ihtimaldir. Kistler, rahatsizlik vermiyorsa, ameliyatla alinmalari gerekmeyebilir. Ancak duzenli bir sekilde doktor kontrolunden gecmek de ihmal edilmemeli. Dogum kontrol haplari kistlerden kaynaklanan asiri kanamayi giderebilir. Menopoza girmesi yaklasan kadinlara sentetik hormon iceren ilaclar verilir. Bu ilaclar kistleri kucultur, ama yan etkileri cok fazladir.

Kanamalar ve sancilar gunluk yasantiyi etkilemeye basladigi zaman ameliyat gerekli olabilir. New York Eyalet Universitesi Tip Fakultesi Jinekoloji Bolumu ogretim uyelerinden Prof. Dr. Steven R. Goldstein, kist ameliyatlarinin iki turlu yapilabilecegini belirtiyor. Birincisinde sadece rahimdeki kistler aliniyor. Ikincisinde ise rahim aliniyor. Maalesef rahim kistlerinin alindiktan sonra yenilerinin ortaya cikmasi olasiligi her zaman mevcut. Eger rahimdeki kistlerin sayisi cok fazla ise rahmin alinmasi oneriliyor. Rahim alinirken yumurtaliklarin da alinmasi sart degil. Rahmi alinan kadin yumurtaliklarin urettigi ostrojen hormonundan yoksun kalmaz ve bu hormonun koruyucu ozelliginden yararlanmayi surdurebilir.

Rahimde polip


Rahimde ortaya çıkan ve nohut büyüklüğünde olan gri renkli küçük yumrulara polip diyoruz. Sebebi muhtelif olmakla birlikte, genelde rahimin iç yüzünü örten zarın iltihaplanmasından sonra ortaya çıkmaktadır. Rahimdeki polipler, kadınların aybaşı kanamalarının şiddetli olmasına, düzensiz rahim akıntısına ve zaman zaman gelen karın ağrılarına sebep olur. Kesin tedavisi ameliyattır. Ancak, bunun için de genellikle kadının menopoz dönemine girmesi beklenir. Eğer polipte hızlı bir büyüme görülürse o zaman beklemeden ameliyat yapılır. Ayrıca aşağıdaki reçete de uygulanabilir:


Tarçın, karaçam, ıtır çiçeği, ardıç ve ballıbaba eşit miktarda karıştırılarak (25‘er gram olabilir) bir litre suyun içine konup 15 dakika süreyle kaynatılır. Süzüldükten sonra günde 3 kere (sabah, öğle ve akşam) birer fincan içilir.

Rahim ameliyatı


Annem 49 yaşında ve her iki yumurtalığında kist tesbit edildi. Yapılan tetkikler sonucunda ameliyat olması söylendi. Bunu anneme nasıl anlatacağımızı bilmiyoruz? Hemen söylememiz gerekiyor

Yaşantımız boyunca karşımıza çıkabilecek olumsuzluklara karşı ne yazık ki her zaman hazır olamayabiliriz. Bizi mutlu kılan, sevince boğan sürprizler olduğu gibi, aniden ortaya çıkan hastalıklar, kazalar olabilir. Önemli olan sonucu iyi veya kötü olan bu değişiklikleri zaman içinde kabullenmek ve buna ayak uydurmak. Annenizde hiç beklenmedik zamanda ortaya çıkan ameliyat kararına psikolojik olarak hazır olmayabilir. Böyle durumlarda hasta ile ailesi ve hekimi arasında iyi bir iletişiminin kurulması şarttır.


Bayanların birçoğu rahim ameliyatı sonucu adetten kesilecekleri, eşlerinin yaklaşımlarının değişeceği ve yaşlanacakları düşüncesi içinde olduklarını belirtirler. Bazı hastalar cezalandırıldıkları hissine dahi kapılırlar. Ayrıca en iyi eğitimli olanı bile kendi vücudu ve organları konusunda yeterli bilgiye sahip değildir ve bir tedirginlik hisseder. Bir bayanın rahim ameliyatını kabullenmesi yaşına, kişiliğine, vakalara yaklaşım tarzına, çocuk sayısına ve isteğine, bu ameliyatı geçirmiş olan arkadaşlarının ve akrabalarının deneyimlerine bağlıdır.


Ameliyata hazırlanmış olan hastalar, hazırlanmamış olanlara kıyasla ameliyat sonrası daha az ağrı hissederler, ilaç ihtiyaçları daha az olur ve hastanede kalış süreleride daha kısadır. Hastanın hazırlanmasında amaç “herşey iyi olacak” şeklinde bir güven vermek değildir. Hastaya neden ameliyat olması gerektiği ve bunun sebepleri tek tek anlatılmalıdır. Yine ameliyat olmaz ise bunun sonuçları, geçen gereksiz zaman kaybı ve gecikmiş vakalarda alınan sonuçların çok yüz güldürücü olmadığı açıkca belirtilmelidir. Bu konularda yeterince bilgilendirme yapılacak olursa mevcut sıkıntıların kaybolacağı kanısındayım.

Rahimde polip

Rahimde meydana gelen ve nohut büyüklüğünde olan gri renkli yumrulara polip denir. Aybaşı halinde aşırı kanama, aşırı akıntı ve arasıra gelen karın ağrıları görülebilir. Kesin tedavisi ameliyattır. Ayrıca kanamayı azaltmak için aşağıdaki reçete kullanılabilir.
* 4 bardak suya 50 gram labada konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür.Günde 3 kere birer çay bardağı içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp