Rahim Kanseri Belirtileri

Rahim Kanseri Belirtileri

Rahim kanserinin başlıca belirtisi menopoz sonrası yaşanan vajinal kanamalardır. Bu kanamalar, hafif kanamalar, lekelenme veya ağır kanamalar olarak kadar geniş bir yelpazede görülebilir.

Bazı durumlarda vajinadan çok az kanlı ancak, sulu ve kokulu akıntı gelebilir.

Cinsel ilişki sonrası kanama (postkoital kanama) görülebilir.

Henüz menopoz dönemine girmemiş kadınlarda adet dönemleri arasında yaşanan kanamalar rahim kanserine işaret ediyor olabilir.

Kanama düzensizlikleri dışında, cinsel ilişki sonrası ağrılar, karın bölgesinde hissedilen ağrılar ve yine aynı bölgede yaşanan rahatsızlık hissi rahim kanseri belirtisi olabilir.

Kanserin ilerlediği durumlarda halsizlik, kilo kaybı ve kabızlık gibi diğer belirtiler ortaya çıkabilir.

Tabii, menopoz öncesi veya sonrası yaşanan akıntı ve kanamaların tamamı rahim kanserinin belirtisi değildir. Ancak bu düzensiz kanamalara neyin sebep olduğunun belirlenebilmesi için doktora görünmeniz önerilir.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?
Aşağıdaki durumlardan bir veya bir kaçını yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir doktor muayenesine gitmelisiniz.

Cinsel ilişki sonrası veya banyo yaptıktan sonra kanama
7 günden uzun süren kanama
Her 21 günde veya daha sık görülen adet kanaması
Menopoza girdikten 1 sene veya daha uzun süre sonra meydana gelen kanamalar
Karnın alt kısmında ağrılar ve/veya şişlik

Rahim Kanseri Teşhisi
Doktor öncelikle vajinanın fiziksel muayenesini yapacaktır. Bu noktada kanserli hücreler nedeniyle büyüyen rahim fiziksel olarak hissedilebilir.

Teşhisin kesinleşebilmesi için aşağıdaki test ve yöntemler kullanılabilir.

Ultrason: Rahim ultrasonu rahim kanseri teşhisinde kullanılan ilk yöntemler arasındadır. Ses dalgaları kullanılarak taranan rahmin tam resmi görülebilir ve varsa tümör bu yöntemle belirlenebilir.

Örnekleme: Çok ince bir tüp aracılığıyla rahmin iç kısmından, rahim astarı adı verilen bölgeden örnek alınabilir. Bu uygulama sırasında anestezi kullanılmaz. Alınan örnekler laboratuvar ortamında incelenerek kanserli hücre bulunup bulunmadığı kontrol edilir.

Hysteroskopi: Doktor rahim boşluğunu, histeroskop (ince ve esnek bir teleskop) aracılığıyla muayene eder. Histeroskop hem rahim astarının gözle kontrolü hem de şüpheli görülen bölgelerden örnek alınmasında kullanılır. Bu muayene sırasında da anestezi kullanılmaz.

Rahim Kanserinden Korunmak Mümkün mü?


Rahim kanserinden korunmak için bilinen ve uzmanlar tarafından kabul görmüş belirli bir yöntem bulunmamaktadır.

Ailenizde rahim kanseri vakası varsa veya yukarıda listelenen kanser riskini artıran durumlardan birini veya bir kaçını yaşıyorsanız düzenli olarak rahim kanseri teşhisi için gereken testleri yaptırmak en etkili korunma yolu olacaktır.

Rahim Kanseriyle İlgili Bazı Rakamlar
Ülkemizde rahim kanseri görülen vaka sayısı, tedavi oranı ve rahim kanseriyle ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanmış bir istatistik verisi bulunmuyor.

Birleşik Krallık Kanser Araştırma Derneği tarafından yayınlanan rakamlar ise şu şekilde;

Rahim kanseri Birleşik Krallık’ta, kadınlarda en çok görülen 4. kanser türü.
2010 yılında yeni rahim kanseri vakası sayısı 8.300. Yani her gün 23 kadına rahim kanseri teşhisi konuyor.
1990’ların başından günümüze rahim kanseri vakalarında %50 artış meydana gelmiş.
2008 yılında Avrupa genelinde 57.000, dünya genelinde ise 288.000 kadına rahim kanseri teşhisi konmuş.
İngiltere’de rahim kanseri teşhisinden sonra 5 yıl yaşayan kadınların oranı %77.3 (ABD’de %81), 10 yıl yaşayanların oranı ise %74.5.

Rahim Kanseri Nedenleri

Hemen hemen tüm serviks kanserlerinin nedeni, kısaca HPV (insan papilloma virüsü) adlı bir virüstür. Bu virüs cinsel ilişkiyle, bulaşmaktadır. Hatta tam bir birleşme olmasa dahi, genital bölgelerin birbirine temasıyla bile bulaşabilmektedir. Yalnızca bir cinsel temasla bile yakalanılabilir. Vücudun bağışıklık sistemi bu virüsü yok edebilir. Ama bu olmazsa, virüs normal hücrelerin içine yerleşir ve bu hücrelerin anormal gelişmesine neden olur.

HPV nin yaklaşık 100 değişik tipi vardır. Cinsel yaşamı olan kadınların 4 te 3 ünde bu virüs enfeksiyonu söz konusudur.Bunlardan 40 ı cinsel yolla bulaşır ve aralarında kansere neden olan ve olmayanlar olarak ikiye ayrılırlar. Kansere neden olmayan tipler cinsel bölgedeki siğillerin nedenleridir. Kansere neden olan 15 tipin içinde en sık kanser nedeni olanlar HPV 16 ve 18 dir. Bu ikisi serviks kanserlerinin % 70 inin nedenidirler. Bu virüslerin varlığı erken dönemlerde hiçbir belirti vermediğinden, yukarıda söz ettiğimiz vajinal muayene sırasında yapılan kontrol smear testleri çok önemlidir.bunların sayesinde rahim ağzında anormal hücrelerin varlığı erken dönemde tesbit edilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp