Prolaktin Hormonu Normal Değeri

Prolaktin Hormonu Normal Değeri : Prolaktin, hipofiz bezi tarafından salgılanan bir iç salgı hormonu. Gebelik sırasında meme bezlerinden süt salgısını uyarıyor. Böbreklerden su, sodyum ve potasyum atılmasını da etkileyen prolaktin hormonunun aşırı salgılanmasında çeşitli sağlık problemleri de açığa çıkabiliyor. Kadınlar, lohusalık ve emzirme dönemlerinde yumurtlamanın, dolayısıyla adetin durması ile prolaktin hormonu sayesinde belirli bir süre yeniden hamile kalamayabiliyorlar.

Prolaktin hormonunun ölçümünde farklı değer aralıkları bulunuyor, fakat ortalama olarak kandaki normal değer aralığı 5-25 ng/ml arasında değişiyor. Prolaktin hormonu kadınlarda normal zamanlarda süt üretimi ve salgılanması dışında adet dönemlerinde düzensizliklere ve üreme fonksiyonlarında çeşitli olumsuz etkilere neden olabiliyor. Prolaktin hormon seviyesi yüksek olan kadınların bir kısmında göğüsten süt gelebiliyor fakat adet düzensizliği şikayeti olmayabiliyor. Bir kısmında göğüsten süt gelmesi de görülmeyebiliyor. Prolaktin, ileri safhada kısırlığa da neden olabildiğinden belli periyotlarda kandaki durumunun kontrol edilmesinde yarar var. Yapılan araştırmalarda gebe kalamama problemi ile doktora başvuran kadınların yaklaşık olarak % 15‘inde prolaktin hormonu seviyesinde belirli bir yükseklik saptanmış.

None Prolaktin hormonunun süt verme dönemi dışında yüksek çıkmasının tek ve belirli bir nedeni olmayabiliyor. Uzun süreli stres, hormonal dengesizlikler ve tiroid bezinden salgılanan hormonların yetersizliğinde prolaktin artışı görülebiliyor. Bu yüzden TSH ve T4 gibi tiroid fonksiyonlarını gösteren ölçümleri de yapmakta yarar var. Psikiyatride kullanılan bazı ilaçlar, doğum kontrol hapları ve tansiyon ilaçları da hormon seviyesinin yükselmesini sağlayabiliyor. Bu yüzden test yaptırmadan önce doğru ve sağlıklı bir tanı için doktor ile bu ve benzeri bilgilerin paylaşılması gerekiyor. Yapılacak test çoğu testte olduğu gibi aç karna ve sabahları yapılıyor. Doğru değerler için teste gelirken uykusuz olmamakta ve birkaç gün öncesinde cinsel ilişkide bulunulmamasında fayda var.

Prolaktin hormonu yüksekliği ek olarak bazı durumlarda başın arka kısmında ağrılara ve görme bozukluklarına da neden olabiliyor. Prolaktin hormonunun yükselişinde belirli bir seviyeye kadar tedavi gerekmeyebiliyor (örneğin sadece göğüsten süt gelmesi problemse). Bunun dışında prolaktin seviyesini düzenleyen bir takım yardımcı ilaçlar da bulunuyor ve ağızdan, vajinal veya enjeksiyon ile uygulanıyor. Uygun durumlarda bu ilaçlarla birlikte adet düzenleyiciler de kullanılabiliyor.

Tiroid beziyle ilgili bir problem saptanırsa, tedavi bu bölgeye yönlendiriliyor.Hipofiz bezinde prolaktin salgılanmasında aktif rol oynayan hücreler bazen kontrolsüz bir şekilde çoğalıp kitlesel oluşumlara dönüşebilmekte. Adenom denilen bu kitleler genellikle olumsuz etkiler yaratmamakta, ender de olsa çevre dokulara etki edebilmekte. Çoğu durumda yavaş büyümekte ve küçülme eğiliminde. Adenomlar da prolaktin seviyesini düşürücü ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Şiddetli baş ağrısı ve görme alanında daralma gibi sorunlarınortaya çıktığı, nadiren de hızlı büyüme eğilimi gösterdiği durumlarda ameliyat ile tedavi şart.Özellikle çocuk sahibi olmayı planlayan anne adaylarının belirli aralıklarla prolaktin hormonu seviyesini ölçtürmelerinde büyük fayda var.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp