Pnömosistis Pnömonisi

Pnömosistis Pnömonisi :

P. jiroveci (daha önceden P. carini olarak bilinirdi) uzun zaman bir protozoa olarak bilinen, ancak daha sonra daha çok funguslarla ilişkili olduğuna inanılan bir fırsatçı infeksiyon ajanıdır. Serolojik veriler hemen tüm insanların yaşamın ilk yıllarında pnömosistis ile karşılaştığını, ancak çoğunluğunda bu ajanın latent kaldığını göstermektedir. Reaktivasyon ve klinik hastalık hemen daima immün baskılanmış kişilerde ortaya çıkmaktadır. Gerçekten de P. jiroveci AİDS olgularında çok sık bir infeksiyon kaynağıdır. Malnutrisyonlu infantları ve immün supresyonulu kişileri (özellikle organ transplantasyonu sonrası veya sitotoksik, kemoterapi ve kortikosteroid tedavi alanları) etkilemektedir. AİDS olgularında P. jiroveci infeksiyonu riski CD4 hücrelerindeki azalma ile orantılı olarak artar. Özellikle milimetreküpte 200 hücreden az olması infeksiyon gelişimi için güçlü bir belirleyici özellik taşır. Pnömosistis infeksiyonları büyük oranda akciğerlere sınırlıdır ve interstisyel pnömoni oluşturur.

Morfoloji

Mikroskopik olarak tutulan akciğer alanlarında karakteristik intra-alveoler köpüksü, H&E ile pembe boyalı eksuda ("pamuk şeker" eksuda) görülür. Septalar ödem ve minimal mononükleer infiltrasyon ile kalınlaşmıştır. Organizmanın trofozoid veya kist formu un görülebilmesi için spesifik boyalar gerekmektedir. G- üş boyaları, doku kesitlerinde alveoler eksuda içinde fincan-şekilli kist duvarlarını (5-8 Ilm çaplı) gösterir. Eğer balgam başarılı-yeterli bir şekilde çıkarılırsa olguların yaklaşık %50'sinde Giemsa veya metilen mavisi boyaları ile organizmanın trofozoid formları (-4 Ilm çapta, uzun filopodlu) gösterilebilir.

Pnömosistis pnömonisi tanısı, herhangi bir immünsuprese kişide solunumsal semptomlar ve anormal akciğer grafisi varlığında mutlaka düşünülmelidir. Ateş, kuru öksürük ve dispne, tipik bilateral periciler ve beziler infiltrasyon gösteren olguların %90-9S'inde mevcuttur. Hipoksi sıktır. Akciğer fonksiyon testleri sıklıkla restriktif pulmoner efekt gösterirler. Tanıda en duyarlı ve etkili metod Bronkoalveoler lavaj sıvısında veya transbroşiyal biyopsi örneğinde organizmanın gösterilmesidir.

Belirtilen histolojik boyaların yanı sıra immünfloresan antikor kitleri ve Per tabanlı analizler de klinik örneklerde uygulanmak üzere tanıda kullanılabilir. Yaygın tutulumdan önce tedavi başlatılırsa iyileşme oranı yüksektir. Ancak özellikle AİDS olgularında rezidüel organizmaların varlığı nedeni ile immün yetmezlik durumu düzeltilmedikçe relapslar sık görülebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp