Pediatrik Alerji

PEDİATRİK ALERJİ

Alerji vücudumuzun bağışıklık sisteminin çevrede bulunan ve zararlı olmayan bazı maddelere karşı aşırı şeklide ve anormal bir reaksiyon vermesidir. Bu maddelere “alerjen” denilmektedir. Alerjik hastalıklar; deri, göz, burun, bronş, bağırsak gibi en hayati organlardan belki ölümcül değil ama fonksiyonlarını bozucu birçok bulgunun nedeni olabilirler. Çocukların günlük hayatını oyun dünyasını ve okula devamını en çok etkileyen hastalık astımdır. Alerjik hastalıklar ile astım birlikte olduğu takdirde büyüyen ve gelişen çocuğun vücudunda gerçek anlamda hem yaşamsal hem de sosyal hasarlara yol açabilmektedir.

ÇOCUKLARDA OLUŞABİLECEK ALERJİK HASTALIKLAR
Alerjik bronşiyal astım (ya da güncel deyimiyle sadece astım) en önemli hastalıktır. Solunum sıkınıtısı ile gitmesi hastalığın bilinen en önemli dramatik yönüdür. Çocukluk çağında en sık kronik solunum yolu hastalığıdır. Çocukların % 1-7 sinde görülür.
Alerjik rinit (AR) çocukların alerjik hastalıklar içinde en sık görülenidir. Astım ikinci sıklıktadır. En sık nedeni bahar mevsiminde görülen tipidir. Mevsimsel AR‘ye neden olan polen alerjisidir. Buna intermittent AR denir. Hastalarda sıklıkla ilkbahar ayında göz ve burun alerji bulguları görülür. Bunun nedeni bahar ile birlikte açan ot, ağaç vb çiçeklerinin erkek gametleri olan polenlerin doğaya yayılmasıdır.
Atopik dermatit (bebeklik egzaması) çocukluk çağında hayatın en erken döneminde görülen alerjik hastalıklardandır. Normalden daha sık oranda bu çocuklarda bir besin alerjisi de vardır. Bu sıklıkla inek sütü alerjisidir. Ancak tüm hastalarda beklenmez. Deride yüzde, boyunda, kollarda kaşıntılı, kuru lezyonlar tipiktir.
Besin (gıda) alerjisi çocuk alerjik hastalıklar arasında en erken görülenidir. En sık nedeni inek sütüdür. Ayrıca yumurta, daha sonra ise tahıl, çerez, balık en sık görülen diğer besinlerdir.
İlaç alerjileri çocuklarda erişkinlere oranla son derece az görülürler. Bunun nedeni çocuk organizmasının denge yanıtlarının daha güçlü olması, alerjenle karşılaşma miktarının azlığı, henüz gelişimini tamamlayamamış bağışıklık sisteminin olmasıdır.
Hayvan alerjisi de çocuklarda sıkça görülen bir durumdur. En sık görülen hayvan alerjisi kedidir.
Böcek alerjileri arasında çocuklarda en sık görüleni arı ve sivrisinektir.
Diğer çocuk alerjik hastalıkları arasında çocuklarda çok daha az görülen birkaç hastalık sayılabilir. Örneğin plastik madde (lateks alerjisi) ve gelişmiş ülkelerde daha sık görülen hamamböceği alerjisi ülkemizde çok azdır.

ALERJİK HASTALIKLAR NE ZAMAN BAŞLAR?
Genetik yatkınlık ve çevredeki alerjenin (ev tozu akarı, polen vb) yeteri miktarda bir araya gelmesi ile önce vücutta bebeklik döneminden itibaren bir duyarlılaşma oluşur. Hatta bu duyarlılaşma anne karnında (fetüs) iken başlayabilmektedir. Alerji çocuğun vücudunda her yaşta başlayabilir; ancak her alerjik hastalığın başlangıç yaşı farklı olabilmektedir. Örneğin; besin alerjisi 3-6 ay, alerjik egzema (atopik dermatit) sıklıkla 6 ay civarında, astım 3 yaşında alerjik rinit-konjonktivit (bahar alerjisi, polen alerjisi vb.) 5 yaş üstünde başlayabilir. Bunun için çocuk bu yaşlardan önce gerekli önlemler alınarak tedavi edilmeli ve hastalıktan koruyucu önlemler alınmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp