Özofajit

Özofajit :

Özofagus mukozasının yaralanması ve buna bağlı olarak inflarnasyonu, dünyada oldukça sık rastlanan bir durumdur. İnflamasyonun bir nedeni olabilir; uzun süreli gastrit entubasyon, üremi, koroziv ya da irriten maddelerin içilmesi, radyoterapi ya da kemoterapi gibi. Kuzey İran' da özofajit görülme sıklığı %80'den fazladır. Çin'in bazı bölgelerinde de bu oran yüksektir. Bunun nedeni bilinmemektedir. Batı ülkelerindeki özofajit nedenlerinin başında, mide içeriğinin refliisü gelir (reflü özofajit). Klinikte amldığı adı ile gastroözofageal reflü hastalığı Birleşik

Devletler erişkin nüfusunun %0,5' ini etkilemektedir. En sık semptomu tekrarlayıcı yanma hissidir. Bu hastalığa neden olan diğer faktörler şunlardır:

• Özofageal anti reflü mekanizmalarıma azalmış etkisi. Santral sinir sistemi depresanları, alkol ya da tütün alışkanlığı etken olabilir, fakat genellikle etiyoloji saptanamaz.

• Reflü olan içeriğin özofagustan temizlenme mekanizmalannın yavaşlaması veya yetersizliği

• Sliding tip Hiatal Herni varlığı

• Artan mide hacminin reflü materyalinin hacminin de artmasına neden olması

• Uzun süreli mide içeriğine maruz kalan Özofagus mukozasının yenilenme kapasitesinin azalması

Morfoloji

Anatomik değişiklikler maruz kalınan etkene, o etkene ne kadar süre ile ve ne şiddette maruz kalındığına bağlıdır. Hafif özofajit mikroskobik olarak hiçbir histolojik anomali olmaksızın sadece basit bir hiperemi şeklinde gözlenebilir. Ağır özofajitte ise, bunun tam tersine, mukoza birleşme eğilimi gösteren erozyonlar ya dasubmukozaya kadar ilerleyen ülserasyonlar içerir. Komplike olmayan bir reflü özofajitte karakteristik olarak üç histolojik özellik vardır.

Bunlardan sadece biri ya da ikisi mevcut olabilir (1) Epitelyal tabakada bazen nötrofillerin de eşlik ettiği eozinofillerin varlığı, (2) bazal tabaka hiperplazisi ve (3) lamına propria papillalarının uzanası. intraepitelyal nötrofillerin varlığı daha ağır bir hasar varlığını işaret eder. Bu faktörlerden herhangi birinin etkisi diğerlerinden daha fazla olabilir, fakat hastaların çoğunda birden fazla etken etkindir.

Klinik Özellikler

Reflünün en ön planda olan semptomu kalp yanmasıdır. Buna bazen ağza acı bir suyun regürgitasyonu eşlik edebilir. Kronik semptomlann yanında, ender olarak, kalp krizini taklit eden şiddetli göğüs ağrısı ataklan da kendini gösterebilir. Semptomların şiddeti, anatomik ôeofajitin varlığına ya da derecesine bağlı değildir. Reflü özofajit, genelde 40 yaşından yaşlı yetişkinlerin hastalığı olmasına rağmen, seyrek olarak infantlarda ve çocuklarda da görülür. Ağır reflü özofajitin potansiyel sonuçlan kanarca, strüktür oluşumu, Barrett özofagusu ve malignite riskinin artışıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp