Osteomalazi

Osteomalazi yetişkinlerde kemik büyümesi tamamlandıktan sonra D vitamini eksikliği nedeniyle kemiklerin yumuşaması şeklinde gelişen bir mineralizasyon kusurudur. Osteomalazi yetişkinlerin raşitizmi olarak bilinir. Raşitizm büyüyen kemiğin yetersiz mineralizasyonu nedeniyle gelişen bir hastalık olup, osteomalaziden farklı olarak büyümeyi de engelleyen bir durumdur.
Kemik mineralizasyonunu sağlayan başlıca mineraller kalsiyum ve fosfordur. Bu minerallerin vücut sıvılarında ve dokularında yeterli miktarda bulunmasını D vitamini sağlar. Yetişkinlerde D vitamini eksikliğine bağlı olarak kemiklerin yumuşaması güneş ışığından yeterince yararlanılmaması, gıdalardan yeterince kalsiyum ve D vitamini alınmaması veya bazı ilaçların kullanımı nedeniyle olmaktadır.
Osteomalazide kemikler yumuşamakta, kaslar zayıflamakta ve buna bağlı kırıklar oluşabilmektedir. Osteomalazinin başlıca belirtileri kemik ağrıları, kırıklar ve kırık iyileşmesinin gecikmesi ile kas güçsüzlüğüdür. Bir anlamda güneşsizlik hastalığı olup, güneş ışığından yararlanmayı engelleyen kapalı giyim tarzı da bu hastalığa neden olabilmektedir.
Orta yaş üstündeki kişilerde ve kadınlarda daha sık görülür. Ayrıca çok doğum yapan kadınlar, yatağa bağımlı veya ev dışı aktivitesi olmayanlar, alkol bağımlıları, iyi beslenemeyen yaşlı insanlar da yüksek risk taşırlar. Gebelik süresince artan kalsiyum ve D vitamini gereksinimi karşılanamadığında da kemiklerden kalsiyum çekilmesi nedeniyle kemik yumuşaması ile belirlenen osteomalazi hastalığı ortaya çıkar.
Çoğu zaman belirtileri diğer hastalıklarla karıştırılabilen osteomalazide zamanında ve gerekli tedavi uygulanmazsa ciddi problemler gelişebilir. Muayene ve laboratuvar incelemeleri ile tanı konulur. Osteomalazinin kesin tanısında kaburga veya iliak kanattan transkortikal kemik biyopsisi uygulanabilir. Tedavisi son derecede basit olup, D vitamini alımı ve güneş ışığından yeterince yararlanılması şeklindedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp