omuz ağrısı nasıl geçer uzman tv

Omuz Ağrısı Nasıl Geçer

Ağrı için uygulanacak tedavi tamamen ağrının nedenine bağlıdır ve farklılıklar gösterebilir. Örneğin ağır bir egzersiz veya spor sonrası oluşan ağrılar için dinlenme, soğuk veya sıcak kompres faydalı olabilir. Masa başında çalışıyorsanız gün içinde aralıklarla omuz ve boyun bölgesi için esnetme egzersizleri yapabilirsiniz. Bunun dışında, yaralanmalar sonucu oluşan ağrılar için kortizon iğnelerinden, fiziksel tedaviye ve cerrahi müdahaleye kadar farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Omuz Masajı

Endişe, ruhsal gerginlik, duruş bozukluğu ya da yorgunluk, omuz kaslarının sertleşmesine ve ağrımasına neden olabilir. Omuz masajı kolayca uygulanabilir ve bu bölgedeki kasların gevşemesine yardımcı olur. Masaj kendi başına uygulanabilir; baş ve boyun masajıyla birleştirilmesi şart değildir. Bu masajın en önemli avantajlarından biri de, soyunmaya gerek kalmadan uygulanabilmesidir.
 
NEREDE OTURMANIZ GEREKİR?
 
Parmaklarınızı omzun arka kısmına yerleştirin. Elinizin tabanını, yani bileğe yakın kısmını omzun ön tarafında tutun ve başparmağınızın avucunuza ve işaret- parmağınıza yakın durmasına dikkat edin.Rahat bir sandalyede dik oturun ve sırtınızı sandalyenin arkalığına yaslayın. Dirseklerinizden birini elinizle destekleyin ve yukarıdaki elinizin diğer taraftaki omza rahatça uzanabilmesi için gerekirse hafifçe itin.
 
MASAJ
 
IOmuz kaslarınızı parmaklarınızla elinizin tabanı arasında sıkıştırın. Basıncı kaslardaki gerilime uygun seviyeye gelene kadar kademeli olarak artırın. Kas dokusunu sıkıştırırken omzunuzun ön tarafında ya da köprücük kemiği üzerinde fazla basınç oluşturmamak için elinizi doğru bir şekilde yerleştirmeye dikkat edin. Bu şekilde birkaç saniye kadar bekleyin.
 
2 Kasları sıkarken parmaklarınızı yukarı doğru kaydırmaya başlayın. Başlangıçta aynı basıncı uygulamaya devam edin, parmak uçlarınız omzun üst noktasına ulaşırken basıncı kademeli olarak düşürün. Parmaklarınızı yavaşça kaydırarak omuzdan uzaklaştırırken cildinizi kıstırıp canınızı acıtmaya dikkat edin.Bu hareket boyunca elinizin tabanının aynı noktada kalmasınaözen gösterin. Daha sonra parmaklarınızı başlangıç konumuna getirin ve hareketi tekrarlayın.

Omuz Ağrısı Nedenleri

Omuz ağrısının en çok görülen nedeni kaslar, tendonlar ve omuz yapısını oluşturan diğer yumuşak dokulardaki zedelenmelerdir. Bu durum bölgeye alınan darbeler, ters hareketler veya omuza aşırı yük bindiren egzersizler neticesinde oluşur. Boyun bölgesinde meydana gelen sinir sıkışmasının ağrısı omuza vurabilir. Omuz ağrısının daha ciddi nedenleri arasında ise; omurilik, kalp, akciğer ve mide bölgesinde bulunan bazı organlarda yaşanan sorunlar bulunmaktadır.

Köprücük Kemiği Kırığı: Köprücük kemiğine alınan darbe veya üzerine düşme kemiğin kırılmasına neden olabilir.

Bursit: Eklemler üzerinde bulunan ve yastıklama görevi gören “bursa” keseciğinin yaralanma sonrası şişmesi ve sertleşmesi omuz ağrısına yol açabilir.

Kalp Krizi: Kalp krizinin yarattığı ağrı omuz ve boyun bölgesine vurabilir.

Kürek Kemiği Kırığı: Kürek kemiği kırığı, omuzda şiddetli ağrılara neden olabilir. Kürek kemiğinin kırılması için güçlü bir darbe alması gerekir.

Tendonların Zorlanması: “Yönlendirici manşet” (rotator cuff) olarak adlandırılan, omuzu destekleyen tendonlar, ağır kaldırma, egzersizler, özellikle bir şey atmayı içeren sporlar nedeniyle incinebilir. Bunun sonucu olarak omuz hareket ettirildiğinde ağrılar oluşabilir.

Omuzun Ayrılması: Köprücü kemiği (klavikula) ile kürek kemiği (skapula) arasında bulunan bağ darbe sonucu gerilebilir veya yırtılabilir.

Omurga İncinmesi: Araba kazasında kafa ve omurganın şiddetle sarsılmasından ileri gelen travmalar omuzlarda ağrıya yol açabilir. Bu ağrılar genellikle omuz ve boyun bölgesinde kas spazmları ile birlikte görülür.

Tendinit: Kas ve kemikleri birbirine bağlayan tendonların zorlanması ağrıya neden olabilir. Tendinit olarak adlandırılan bu rahatsızlığın bir diğer belirtisi tendonların şişmesi ve hareket kabiliyetini azaltmasıdır.

İltihaplanmalar: Diyafram altında oluşan iltihaplanmalar omuz ağrısına yol açabilir.

Safra Kesesi Hastalıkları: Safra kesesini etkileyen hastalıklar sağ omuzda ağrıya neden olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp