Nevrasteni Hastalığı

Nevrasteni Hastalığı : 19. yüzyılda nevrasteni denilen, hastanın kendisinde aşırı yorgunluk hissettiği bir hastalık olarak tarif edilen bir rahatsızlık vardı. Eğitimli kişilerde vasıfsız kişilere göre daha yaygın olduğuna inanılırdı ve sebebinin de çevresel olduğu düşünülürdü, yani bugün stres faktörleri dediğimiz duygusal üzüntüler, kötü tecrübeler ve aşırı çalışma sebep olarak bilinirdi. Tedavinin de istirahat olduğu söylenirdi.

Nevrasteni bugün Hong Kong ve Tayvan gibi doğu ülkelerinde tanılanır. Ama yorgunluk batıda tek başına bir hastalık olmaktan ziyade başka diğer bazı hastalıkların belirtisi olarak görülür.Bazı psikiyatrisiler günümüzde kronik yorgunluk sendromu olarak bilinen belirtilerin Viktoryenlerin nevrasteni dedikleri durumla güçlü benzerlikler gösterdiğini kaydediyorlar. Kronik yorgunluk sendromu için çılgın gribi terimi kullanıldı çünkü ilk defa başarının zirvesine tırmanmak isteyenlerde görüldü ve sıklıkla kişide, grip gibi bir viral enfeksiyon sonrasında ortaya çıkıyordu.

Aynı zamanda ME olarak da biliniyordu fakat kronik yorgunluk sendromu artık daha iyi bir isimle anılıyor ve bir belirti olarak görülüyor.Freud tarafından zihinsel fonksiyonlardaki temel rahatsızlıkları tanımlamak için kullanılan terim psikiyatriye bir Amerikalı nörolog olan M. Beard tarafından 1968‘de taşındı, hemen her psikonevroz duruma yanlış olarak uygulanan bu terim daha sonra büyük ölçüde terk edildi.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp