Nevralji Baş Ağrısı

Nevralji Baş Ağrısı :

Nevralji sinir yollarının biri boyunca duyulan şiddetli ağrı spazmlarından oluşur. Bu spazmlar sinirin zedelenmesi veya tahrişi sonucu ortaya çıkabilir.

Ancak birçok vakaların olarak nedeni bilinmemektedir. Sinirde hiç bir anatomik bozukluk olmadan ağrı başgösterir. Sebebi bilinmeyen nevraljiye temel ya da birincil nevralji, sebebi bilinen nevraljiye ise sentomatik ya da ikincil nevralji adı verilir.

Sentomatik nevralji hastalık yapıcı bölgesel ya da genel etkenlerden ileri gelebilir. Hastalık yapıcı bölgesel etkenler, donma, üşütme gibi ısısal kökenli ya da sıkışma, ezilme, bir sinirin dış bir darbe, yabancı bir cisim tarafın dan irkitilmesi, ur, anevrizma, kırık kemiğin yer değiştiren parçaları, çok fazla sıkıştırılmış, ya da kötü yerleştirilmiş alçı aracı gibi mekanik kökenli olurlar.

Nevralji Baş Ağrısı

Sinir ağrısı. Sinirde hiç bir anatomik bozukluk olmadan ağrı başgösterir.

Trigeminal nevraljinin tanısı öyküden konabilir. Tetik noktanın hasta tarafından gösterilmesi anlamlıdır. Fizik ve nörolojik muayene ile birlikte yer kaplayan bir oluşumu ekarte etmek amacıyla gelişmiş nöroradyolojik tetkikler yapılmalıdır. Ayırıcı tanıda fasial ağrı sendromları; glossofarengial nevralji, post-herpetik nevralji, Raeder‘ in paratrigeminal nevraljisi, genikulat nevralji, Sluder nevralji, temporomandibüler eklem hastalığı, vasküler başağrısı, post-travmatik fasial nevralji, dental, orbital veya sinüs orijinli ağrılar, gerilim başağrıları düşünülmelidir.

Nevralji ağrısı aniden, çok şiddetli ve çoğu kez dayanılmaz bir şekilde, birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar süren ve yine birdenbire kaybolan nöbetler şeklinde ortaya çıkar. Hareket, yorgunluk, bölgesel basınç, hatta sadece bir öksürük, bir hıçkırık ya da bir esneyiş bile ağrıyı başlatır ya da arttırır. İki nöbet arasında hasta kendini iyi hisseder.

Nevraljinin çok zor olan tedavisi için çeşitli yollara başvurulur. Bunların başlıcaları fizik tedavisi (sıcaklık uygulamaları, röntgen ya da morötesi ışınlarla ışınım, ısı tedavi, galvonoterapi, ses ötesi tedavisi); ilaç tedavisi (ağrı dindirici iğneler, B1 vitamini, arı ve yılan zehirleri, kan çekici maddeler ve bölgesel olarak uygulanan ağrı giderici pomatlar); cerrahi işlemler (ağrı yapan sinirin kesilmesi, bir kısmının alınması, sinirin omurgadaki arka köklerinin kesilmesi) dir.

Beşinci kafa siniri yüzün duyarlılığını arttırır. Bu sinirin etkilenmesi bütün yüzde nevralji meydana getirir. Eğer sinirin her üç kolu da etkilenmişse ağrı yüzün iki yansında, eğer kollardan yalnız biri ya da ikisi etkilenmişse ağrı yüzün bir yanında ortaya çıkar; en üstte kalan birinci kolun etkilenmesi halinde göz nevraljisi ortaya çıkar.

Göz nevraljisi göz bölgesini etkiler. İkinci kolun etkilenmesi halinde, alt göz yuvan nevraljisi meydana gelir. Bu nevraljide ağrının dış merkezi elmacık kemiğindedir. Bu ağrı üst damaktaki dişleri de etkisi altına alır. Nihayet üçüncü yani alt kolun etkilenmesi alt çene kemiğinin, alt çene dişlerinin, dilin, alt dudağın, çenenin yüzün alt kısmının ve kulağın nevraljisine yol açar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp