Nefes Kokusunun Sebepleri

Nefes Kokusunun Sebepleri Arasında En Çok Sıklıkla Rastlanan Sigara İçiminden Kaynaklanan Sigara Kokusudur. Herkes Bu Kokudan Nefret Eder ve Kurtulmak İster. Ama Bu Koku Başka Bir Hastalığında Tetikçisi Olabilir. Bu Kokunun Ne Gibi Sebepleri Var Diyorsanız Aşağıdaki Makaleyi Dikkatlice Okuyunuz.

Nefes Kokusunun Sebepleri

Ağız kokusu kişinin nefes alıp verirken ya da konuşurken ağız yoluyla yaydığı bir kokudur. Yemek yedikten sonra ağzımızda kesinlikle bir kısım yemek artıkları kalır. Bunlar genelde diş arasına veya diş etleri üzerine yapışan küçük miktarda ki artıklardır.

Kişi dişlerini fırçalasa dahi her zaman ağzında bir miktar bakteri bulunur. Bu baktariler belli bir miktara ulaşırsa yemek içindeki proteinleri parçalayarak ağız kokusuna neden olabilirler. Nefes kokusu nedeni genelde diş temizliğidir. Dişlerimizi yeterinze temizlemessek parçalanan protein ağızda kokuya neden olur.

Yemeklerden Kaynaklı Ağız Kokusu

Bunun dışında yediğimiz yemeklerden dolayı da ağzımızda koku oluşabilir. Salam, sucuk, pastırma gibi etli bolca protein içeren etli ürünler ile sarımsak ve soğan gibi koku yapan bitkilerin yenmesi ağız kokusunun sebeplerindendir.

Bu gıdalar koku oluşturan gıdalardır. Bu tip ürünler yediğinizde ağzınızda bir yoğunluk hissediyorsanız, ağsınız kuku yayacaktır. Genelde insan kendi ağız kokusunu algılamaz. Bu yüzden bu tür yemeklerden sonra kesinlikle ağız çalkalanmalı ve ağızda hissedilen yoğunluk azaltılmalıdır.

Hastalıklardan Kaynaklı Ağız Kokusu


Belli başlı hastalıklarda ağız kokusuna yol açabilir. Solunum yolu enfeksiyonları bu hastalıkların başında gelir. Üst solunum yolu hastalıkları olan bir kişide ağız kokusu oluşması muhtemeldir. Bunun yanında sinüzüt ve diyabet gibi şikayetleri bulunan hastalar da da ağız kokusu oluşması olasıdır. Son olarak diş çürükleri de ağız kokusuna neden olabilir. Hatta çürükler genel nedenlerden biridir.

Ağız Kokusu Tedavi

Ağız kokusundan kurtulmak için ağız temizliğine önem vermemiz gerekmektedir. Dişlerimizi günde en az iki kez fırçalamamız gerekmektedir. Eğer günde iki kez fırçalamaya üşeniyorsak, en az bir kez akşamları fırçalamak yeterli olabilir. Bu hem ağız kokusundan kurtulmak için hem de diş sağlığımız için oldukça önemlidir. Diş arasına sıkışan et parçalarından kurtulmak için diş ipi kullanılması tafsiye edilir. Dişlerimizi fırçalasak dahi, diş arasına sıkışan et parçaları tamamen temizlenmeye bilir. Bunlar diş ipi ile alınmazsa çürüyüp yeniden kokuya neden olabilir.

Ağız Kokusu Doktor Tedavisi

Bütün aldığınız önlemlere rağmen hala ağız kokusu şikayetiniz varsa en kısa sürede bir diş doktoruna gitmeniz gerekebilir. Sağlığınız açısından her altı ayda bir diş doktoruna gidip muayene olmanız gerekir. Ancak ülkemizde maddi sorunlar veya bilinçsizlikten dolayı insanların çoğu diş doktoruna gitmemektedir. Uzun süreli ağız kokusu şikayeti yaşayan insanlarda solunum yolu hastalıkları görülebilir. Hatta bu solunum yolu hastalıkları için bir belirti de olabilir.

Ağız Kokusunun Sebepleri:

Özellikle sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlarda,

Şeker hastalığı (aseton kokusu gibidir),

Böbrek yetmezliği (balık kokusu gibidir),

Karaciğer yetmezliği,

Metabolizma bozuklukları (teşhisi zor olabilir, zaman zaman ortaya çıkan kötü bir balık kokusu),Açlık, diyet, ağız kuruması, oruçlu olmak (Sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar, bu metabolizmanın yan ürünleri kötü ağız kokusu olarak yansır).Ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler kötü kokuya yol açar.Ölü veya ölmek üzere olan bakteriler sülfür bileşikleri açığa çıkarır.

Bakteri tabakaları ve yiyecek artıkları dilin arka tarafında birikir. Dilin yüzeyi oldukça pürüzlü bir yapıdadır ve bakterilerin yaşamasına elverişli bir özelliğe sahiptir. Büyük miktarda sülfür bileşikleri de bu alanlarda birikir.Eğer diş yüzeyi temizlenmezse kısa sürede bakterilerin yaşamasına elverişli bir hal alır.

İleri derecede dişeti rahatsızlığına sahip olanlarda kişinin kendi başına temizleyebilmesi pek mümkün olmayan, ulaşılamayan alanlar vardır. derin dişeti cepleri gibi böyle alanlar da kötü kokuya sebep olur.Şanslıyız ki ağız boşluğundan kaynaklanan kötü kokuların tedavisi kısa sürede sonuç vermektedir ve problem halledilebilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp