Nasırın Kökü

Nasırın Kökü : Her cins, boy ve pekçok değişik biçimde ortaya çıkabilen nasırlar bu sorunu çekenler için ciddi bir sıkıntı, kötü bir görüntü ve yoğun bir problem durumuna gelir. Hatta çekilen ağrılar şiirlere bile husus olmuştur!

Ne tür olursa olsun problemlerle baş edebilmenin ilk adımı karşı karşıya olduğunuz sorunu araştırmak, tanımak ve bilinçli davranmaktır.

Bu ay derhal herkesin ortak sorunu olan “nasır” dosyasını hazırladık. Gündelik yükümüzü taşıyan vefakar ayaklarımızın bu düşmanını daha iyi tanımak ve problemi tamamen veya kısmen ortadan kaldırabilmek için neler yapılabileceğini araştırdık.

Sağlıklı ve hoş ayaklar için…

Nasır nedir?

Nasırın oluşma nedeni esasında vücudun o bölgesine yardımcı olmaktır; cilt sürtünme veya basınç nedeniyle belli bir bölgede tahriş hissettiği vakit kalınlaşarak tepki verir yani nasır oluşturarak o bölgeyi korumaya alır. Dolayısıyla nasırın tanımı en basit şekliyle cildin korunma hedefli olarak kalınlaşmasıdır. Vücutta nasır meydana gelen bölgelerin çoğu vücudun belli bir ağırlık taşıyan bölgeleridir. Bu kalınlaşma yalnızca ayakta olmayabilir ancak nasırın en yoğun göründüğü bölge ayaklar olduğundan genellikle ayak nasırlarından söz edilir.

Sürtünme veya basınç derken ne kastedilir? fazla dar veya sıkı bir ayakkabı, sert zeminden oluşabilecek bir sürtünme hatta iki ayak parmağının birbirine yaptığı basınç veya sürtünme bunlara örnektir. Bu gibi örneklerin her birinde tekrarlanan basınç veya sürtünme nasır oluşumuna sebep olur.

En sık karşılaşılan nasır “helloma dura (hd)” olarak isimlendirilen ve yürürken parmağın üst tarafının ayakkabıya temasından meydana gelen nasırdır. Daha yumuşak olan nasırlar “helloma molle (hm)” iki parmak arasında meydana gelen türlerdir.Nasır neden olur?

Basit bir anlatımla nasır oluşmasındaki ana neden ayağın belli bir veya birkaç bölgesinde sürtünmeyle birlikte meydana gelen fazla basınçtır. Nasır oluşumuna etki edebilecek pekçok neden olmasına karşın, bu tür etkiye sebep olabilecek ana nedenler:

  • Sıkı ayakkabı
  • Ayak yapısına uyumsuz ayakkabı
  • Yüksek topuklu ayakkabı
  • Dışarıda yalın ayak yürümek
  • Ayak parmaklarındaki deformasyonlar
  • Ayağın fazla kemikli olması
  • Yanlış yürüme (basma) hareketi

Sık rastlanan belirtiler nelerdir?

Nasırın pekçok değişik belirtisi olmasına rağmen hiçbir belirti vermeyen ağrısız nasırlar da olabilir. Ancak nasır oluşurken genellikle ilk belirti nasır bölgesindeki keskin ağrıdır. Hafif nasırlarda baskı ortadan kalktığında ağrı da kaybolur ama derin ve geniş çaplı nasırlarda ağrı daha keskin ve nasır daha rahatsız edicidir. Ağrıyla birlikte bölgede kalınlaşma da başlar. Nasırlar genellikle zararsız olmalarına rağmen ağrılı olduklarında tedavi gerektirirler.

- Sert nasır: Yoğun bir kökü (merkezi) olan sertleşmiş bir deri tabakasıdır. Ayak parmaklarının tepe kısımlarında, ufak ayak parmağının yan ve tepe kısmında veya ayağın altında oluşabilir.

- Yumuşak nasır: Yaklaşık 1-4 cm çapında, kızarmış, duyarlı bir bölge olarak görülür. Pürüzsüz ve ince bir merkezi vardır. ayak parmaklarının dış kenarlarında görülebilir.

- Tohum nasırı: Genellikle topuğun yan ve arkalarında görülebilen ve ölü cilt hücrelerinden meydana gelen bir nasır tipidir.

Kalıtımsal olan nasır çeşitleri de vardır. Bunlar 2,5 cm genişliğine kadar çıkar ve bunların oluşması için belirgin bir baskı veya sürtünme de genellikle yoktur. Ayağın altında veya avuçların içerisinde görülebilirler. Bu tür nasırlar çocuklarda da sıklıkla rastlanır.

Nasıl tedavi edilir?

Nasırların tedavisi esasında çok kolaydır. İlk olarak dikkat edilmesi gereken nokta, nasırı iltihaplı olan benzerlerinden ayırmaktır: İçerisinde iltihap bulunmakta olanlar kazındığı vakit genellikle irin veya kan akıtacaktır, halbuki nasır kazındığında altından ölü cilt hücreler çıkmaya devam eder. Size problem çıkaran şeyin gerçekten nasır olduğuna emin olduktan sonra pekçok tedavi biçimi tatbik edilebilir.

Bunların arasında en risksiz ve sağlıklı yöntem nasırın bulunduğu bölgedeki ölü cilt hücrelerini cilde zarar vermeden ponza taşı ve benzerleriyle vakit içerisinde yok etmektir.

Reçetesiz olarak satılabilen ve salisilik asit içeren nasır bantları güçlü ve tahriş edici oldukları için dikkatli kullanmak gerekmektedir. Bunlar nasırın belirtilerini yok eder çünkü içeriklerinde asitler bulunur ve ana amaç asitler yardımıyla nasırı eritmektir. Yanlış uygulandıklarında bu ilaçlı bantlar nasırın çevresindeki sağlıklı cilt dokusunu öldürebilir ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Sağlıklı bireylerde bile cilt için risk taşıdığı gibi bilhassa dolaşım bozukluğu ve/veya şeker hastalığı olan bireylerde daha tehlikeli olabilir. Alerjik olmayan bir bünyede doğru ve bilinçli kullanıldıklarında nasırın üstündeki baskıyı da azaltabildiklerinden tedavi sürecini hızlandırırlar. Bu tarz çözümler nasırı tedavi edebilir ancak nasırı oluşturan sebepler yok edilmezse sorun tekrarlanacaktır.

Nasırlarınızı keserek yok etmeye çalışmanın da istenmeyen neticeleri olabilir. Derinizde kesikler oluşturabilirsiniz. Unutmayın ki ayak devamlı olarak bakterilerin basitçe üreyebilecekleri ılık ve rutubetli bir ortamdır.

Asıl tedavi bilinçli bireylerin aşağıdaki konulara dikkat etmesiyle olur:

- Doğru seçilmiş ideal ayakkabılar giyerek: ayakkabı alırken seçilen ayakkabının burun kısmının ayakla uyumlu olması çok mühimdir. Ayakların içerisinde “rahat” olduğu, yumuşak deriden yapılmış ayakkabılar idealdir.

- Ayak temizliğine dikkat ederek: bakteri ve mikrop üremesine ideal ortamlarda bulunmakta olan ayakların daima temiz tutulması, çorap ve ayakkabıların da hijyen gereklerine ideal olması gerekmektedir.

- Nemlendirmeye önem vererek: cildin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlamak için ayakları tertipli olarak nemlendirmek ve yumuşak kalmalarını sağlamak gerekmektedir.

- Uzmanlara baş vurarak: bazı durumlarda “bir bilen”e danışmak yararlıdır. Böylece profesyonel bir yaklaşımla nasırınızın nedenleri araştırılacak, bir tedavi planı oluşturulacak ve sağlıklı ayaklara sahip olmanız sağlanacaktır.

Evde uygulanabilecek yöntemler?

Nasırların sebep olduğu ağrı ve rahatsızlıktan kurtulmak ve nasırları yok etmeye çalışmak için uygulanabilecek adımlar şunlardır:

- Badem yağı, e vitamini ya da lanolin içeren bir kremi nasırın üstüne yedirin. Böylece nasırın yumuşamasını ve şayet şanslıysanız küçülmesini sağlayabilirsiniz.

- Ayakkabı giydiğiniz vakit ağrılı bölgenin korunması için üstüne normal yara bandı veya plaster takın. Bant veya plasteri 1 günden daha uzun bir müddet nasırın üstünde tutmayın ve çıkartırken nasırın çevresindeki cilde zarar vermemek için dikkat edin.

- Nasırlı bölgeyi yumuşatmak için ılık suda bir müddet tutun. Daha sonra fazla sert olmayan bir ponza taşı veya benzeri yumuşak bir aletle nasırlı bölgeyi hafifçe temizlemeye çalışın. Böylece nasırın oluşturduğu sertliği -ölü hücreleri- temizlemiş, bölgeyi rahatlatmış olacaksınız.

- Giydiğiniz ayakkabıları ayak ve bilhassa parmak bölgenize basınç yapmayacak biçim ve yumuşaklıkta seçin. Ayakkabılarınıza lazım bakım ve onarımı yaptırın veya eskiyerek biçimini kaybetmiş olanları giymeyin. Yürürken ayağınızın maruz kaldığı devamlı şokun emilmesi için ayakkabıların iyi taktirde olması şarttır. Bilhassa ayakkabı topuklarının yıpranması, vücut yükünün %25′ini çekmekte olan ayak tabanınızla kemiğinize aşırı ve yanlış yük binmesine sebep olur. Ayakkabınızın topuğu bilhassa belli bir yöne doğru aşınıyorsa kesinlikle bir ortopediste baş vurun.

- Gece yatarken nasır bölgesine bir parça sarımsak veya soğan koyarak sarıp uyuyun. Asitleri nasırın yumuşamasına yardımcı olacaktır.

Oluşumu nasıl engellenebilir?

Nasırın oluşmadan engellemesi için alınabilecek tedbirler şunlardır:

Yumuşak materyalden yapılmış ayakkabılar kullanmaya çalışın. Bunların içinde en iyisi deridir; esnekliği ayağa gelecek baskı ve sürtünmeyi önleme konusunda öncelikli yardımcınız olacaktır.

Seçtiğiniz ayakkabının topuk ve baş parmak altındaki bölgelerinin yastıklı olmasına çalışın. Bu, ayağınızın doğal bir pozisyonda kalmasına neden olduğundan faydalıdır.

Parmak bölgesi geniş ve oval olan ayakkabılar tercih ettiğiniz durumda parmaklarınıza bol yer kalacağı için parmak arasında nasır oluşması da önlenebilir.

6 santimetreden fazla topuklu ayakkabılardan sakının.

Ayakkabınızın ek yerleriyle dış limit dikişlerinin iyi olmasına itina gösterin.

Nasıra meyilliyseniz bilhassa dar burunlu ayakkabılar başta olmak üzere, insan ayağının doğasına aykırı modelleri olan bütün ayakkabılarınızdan kurtulun!

Ayaklarınızı kesinlikle iyi kurulayın. Pamuklu çorap giymeniz öneri edilir. Devamlı rutubet içerisinde duran ayaklarda cilt tahriş olur. Çoraplarınız nemlendiğinde temiz bir çiftle değiştirin.

Evde olası olduğu kadar yalın ayak dolaşın. Doğa ana ayak parmaklarımızın hür ve serbest olmasını isterdi! ama soyunma odaları gibi topluma açık yerlerde yalın ayak basmamaya itina gösterin. Böyle yerlerde kesinlikle terlik kullanın. hiç kimse ile ortak havlu, çorap, ayakkabı kullanmayın.

Metabolizmanızdaki asit/alkalin dengesini düzeltmek için 3 gün boyunca çiğ meyve ve sebze tüketin.

Kızartma, kırmızı et, kafein, şeker ile fazla işlenmiş ve katkılı besinlerden uzak durun.

Yetersiz a, e vitamini ve potasyum nasır oluşumunu teşvik edebilir. Beslenme şeklinizde meyve, sebze ve lifli besinleri artırırsanız vücudunuza yardımcı olabilirsiniz. Muz ve havuç bilhassa öneri edilir.

Nasırın sebep olduğu ağrı ve kaşıntıdan kurtulmak için bölgeye soğuk kompres uygulayın.

Dikkat!

1. Nasırın çevresinde kırmızılık veya tahriş gördüğünüz an kullanmakta olduğunuz ilaç ve tedaviye son vererek profesyonel görüşe başvurun.

2. Nasırınızın baş edemeyeceğiniz bir boyutta olduğunu düşünüyorsanız doktora baş vurun.

3. Şeker hastalığı veya dolaşım bozukluğu gibi bir rahatsızlığınız varsa, kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmadan önce bir doktora baş vurun.

4. Hiçbir koşul ve taktirde nasırı açık bir jiletle almaya çalışmayın. Doktor tarafından yapılmadığı sürece nasırın üstünden inceltilmesi için yalnızca nasır bıçaklarını dikkatlice kullanmanız öneri edilir. Nasırın çevresinde veya altında olan cilde zarar vermemeye dikkat edilmelidir çünkü bu tarz yaraların iltihap kapması hemen hemen kaçınılmazdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp