Muzun Faydaları

Muzun Faydaları

Tatlı tadıyla yetişkinler kadar çocukların da favori meyveleri arasında yer alan muz, yüksek mineral içeriğiyle aynı zamanda sağlığımız için en faydalı meyvelerden biridir. Kan basıncı düzeyinin korunması açısından oldukça önemli bir mineral olan potasyum bakımından zengin muz, yüksek tansiyonu düşürmek, damar tıkanıklığını önlemek, kalbin normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesine yardımcı olmak ve dolayısıyla kalp ve damarlara bağlı hastalıklardan korunmak için önerilen meyveler arasında yer almaktadır. Muzun dezavantajı ise yüksek şeker içeriği ve 1 adet muzun yaklaşık 110 kalori gibi yüksek enerji değerine sahip olmasıdır.

Muzun Öne Çıkan Faydaları

Kalp ve Damar Sağlığı: 1 muz yaklaşık 540 mg potasyum içerir ve potasyum kalp ve damar sağlığını korumak, tansiyonu kontrol altında tutmak için kilit minerallerden biridir. Muz gibi potasyum bakımından zengin gıdaların tansiyon üzerine olumlu etkileri çeşitli bilimsel araştırmalarla doğrulanmıştır. Örneğin ABD’de 40 bin erkek üzerinde yapılan bir araştırmada yüksek oranda lif içeren ve potasyum bakımından zengin bir beslenme programını takip edenlerin kalp krizi ve felç geçirme risklerinin önemli oranda azaldığı tespit edilmiş.

Sonuçları “Archives of Internal Medicine”de yayınlanan bir diğer çalışmada ise muz ve benzeri yüksek lifli gıdaların düzenli olarak tüketilmesi (günde en az 21 gr besin lifi) kalp hastalığına yakalanma riskini %12, damar tıkanıklığına yakalanma riskini %11 oranında düşürüyor. 10 bin yetişkinin 19 yıl boyunca takip edilmesi ile elde edilen bu sonuçlar besin lifinin hayatı tehtid eden hastalıklar üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu görmek adına oldukça önemli.

Mide Ülseri: Muz, aşırı mide asidi üretimini dengeleyerek mide ülseri oluşumunu önler ve mevcut ülserin tahriş olmasını engel olur. Muzun mide ülserinden korunmak için 2 farklı etkisi vardır. Birincisi mide zarında kullanılan hücrelerin üretilmesini destekleyerek zar üzerinde bulunan mukus tabakasını kalınlaştırır ve mide asidine karşı daha güçlü bir koruma sağlar, ikincisi ise mide ülserine neden olan bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur.

Sindirim: İshal nedeniyle yaşanan su kaybı vücutta öenmli görevi bulunan elektrolitlerin azalmasına yol açar. Bu elektrolitler bakımından zengin olan muz ishalin neden olduğu halsizliğe karşı kullanılabilir. Muz bu özelliği ile efor gerektiren ve aşırı terlemeye neden olan egzersizler sırasında ve sonrasında yenebilecek en ideal meyveler arasında yer almaktadır.

Göz Sağlığı: Sadece muz değil, göz sağlığının korunması için önemli vitaminler olan A, C ve E vitaminlerini içeren sebze ve meyvelerin tüketilmesi göz hastalıklarından korunmaya ve gözlerin bozulmasını önlemeye yardımcı oluyor. Bu konuda 100 bin erkek ve kadının katılımıyla yapılan bir çalışmada antioksidan özelliği bulunan sebze ve meyvelerin az tüketilmesinin ilerleyen yaşlarda gözlerin bozulma riskini önemli oranda arttırdığı belirlenmiş.

Kemik Sağlığı: Sindirim sırasında bağırsaklarda üretilen probiyotik (faydalı) bakteriler, vücudun tüketilen gıdalarda bulunan mineral ve vitaminleri emme yeteneğini arttırır. Sindirime yardımcı baktelerin sayısını arttıran muz bu sayede sindirim sırasında besinlerde bulunan kalsiyumdan daha fazla yararlanmamıza ve dolayısıyla kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur. Ayrıca artan bakteri sayısı nedeniyle daha kısa süren sindirim işlemi bağırsak kanserine yakalanma riskini düşürmektedir.

Muzun Diğer Faydaları

Depresyon: Muz, doğal bir aminoasit olan ve vücut tarafından depresyon tedavisinde önemli bir rolü bulunan serotonine dönüştürülen “tryptophan” içerir.

Enerji: Efor gerektiren bir egzrsiz öncesinde 2 adet muz yemek hem kan şekerini dengeler hem de egzersiz sırasında ihtiyaç duyacağınız enerjiyi verir.

Kramplar: Egzersiz sırasında veya geceleri yaşanan kas krampları için muz yiyebilirsiniz.

Adet Öncesi Sendromu: Adet öncesi sendromu yaşıyorsanız kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak serotonin üretimini tetikleyen muz tüketebilirsiniz.

Şişlik: B6 vitamini bakımından zengin olan muz vücudun aşırı su tutmasını önler, zayıflamaya yardımcı olur, sinir sistemini destekler, ve beyaz kan hücresi üretimini arttırır.

Toksinler: Muz, sindirime yardımcı olan ve vücutta bulunan toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan “pektin” içerir.

Kabızlık: Besin lifi bakımından zengin olan muz bağırsak hareketi sağlayarak kabızlığın geçmesine yardımcı olur.

Reflü: Mide asidini dengeleyen muz aşırı asit üretimi nedeniyle yaşanan reflü ağrılarına iyi gelir.

Hafıza: Düzenli olarak muz yiyerek hafıza ve konsantrasyon için önemli bir mineral olan potasyumu yeterli miktarda alabilirsiniz.

Kaşıntı: Sinek sokması ya da alerji nedeniyle kaşınan bölgelere muz kabuğunun içini sürebilirsiniz.

Vücut Sıcaklığı: Sıcak günlerde muz yiyerek vücut sıcaklığını düşürebilirsiniz.

Sigarayı Bırakma: Sigarayı bırakırken yaşanan “yoksunluk” belirtilerini B vitaminler, potasyum ve magnezyum içeren muzla azaltabilirsiniz.

Kanserden Korunma: “Internal Journal of Cancer”da yayınlanan bir araştırmaya göre, muz başta olmak üzere antioksidan bakımından zengin meyve ve sebzelerin düzenli olarak tüketilmesi böbrek kanseri azaltıyor. Aynı araştırmada haftada 6-8 adet muz yemenin böbrek kanseri riskini %50’ye kadar azalttığının altı çiziliyor.

Hastalık: Yüksek ateş ve ishal gibi ani kilo kaybına neden olan durumlarda besin değeri bakımından zengin olan muz yemek, ihtiyaç duyulan vitamin ve mineralleri daha kolay almanızı sağlar.

Muzun Besin Değeri

1 adet orta büyüklükte muz;

  • 110 kalori
  • 3 gr besin lifi
  • 14 gr şeker
  • 75.5IU A vitamini
  • 10.3 gr C vitamini
  • 0.1 gr E vitamini
  • 0.1 mg riboflavin
  • 0.8 mg niasin
  • 0.4 mg B6 vitamini
  • 23.6 mcg folat
  • 5.9 mg kalsiyum
  • 0.3 mg demir
  • 21.9 mg magnezyum
  • 26 mg fosfor
  • 422 mg potasyum
  • 0.2 mg çinko
  • 0.1 mg bakır
  • 0.3 mg manganez
  • 1.2 mcg selenyum içerir.
Uyarılar
Muzun genel olarak “iyi bir enerji kaynağı” olarak gösterilmesinin altında yatan neden şeker bakımından zengin olmasıdır. Fazla muz yendiğinde günlük olarak alınması önerilen şeker miktarı aşılabilir.

1 adet muz, sağlıklı beslenme listelerinde önerilen potasyum miktarının yaklaşık %25’ini tek başına karşılar. Yani 1 gün içinde 5 adet muz yerseniz ihtiyacınızdan fazla potasyum almış olursunuz. Bu bir alışkanlığa dönüşürse ishal, mide bulantısı, halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Düzenli olarak önerilenden fazla potasyum almak ilerleyen yaşlarda böbreklerin potasyumu eleme fonksiyonu üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.

Muz Hakkında Diğer Bilgiler

1) Her yıl dünyada 100 milyon adet muz tüketilmektedir. Bu tüketim oranı muzu buğday, pirinç ve mısırdan sonra dünyanın en çok tüketilen 4. tarım ürünü yapıyor.

2) Dünyanın en çok tüketilen meyvesi olan muz, elma ve portakalın toplamından daha çok tüketiliyor.

3) Gelişmemiş ve devlet geleneğinin zayıf olduğu ülkeler için kullanılan “Muz Cumhuriyeti” teriminin kaynağı, büyük muz üretim şirketlerinin muz plantasyonu bulunan ülkelerde, şirketi koruyan diktatörlere destek vermesidir.

4) Dünyada tüketilen muzun yaklaşık yarısı kahvaltıda yenmektedir.

5) Hindistan dünyanın en büyük (%28) muz üreticisidir.

6) Muzun yaklaşık %75’i sudur.

7) Muzu buzdolabında muhafaza ederseniz kabuğu kahverengine dönmesine karşın içi etkilenmez.

8) Muzun faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için olgunlaşmış muz tüketmelisiniz. Çürümeye başlamadan hemen önce tüketilen muz, taze halinden daha fazla antioksidan içerir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp