Mide Rahatsızlığı Belirtileri

Mide rahatsızlığı belirtileri hakkında bilgiler bu makalede yer almaktadır. Mide rahatsızlığı belirtileri ile ilgili tüm açıklamaları görmek için Makaleyi inceleyiniz.

Mide rahatsızlıkları

Yemekten sonra midenizde bir şişlik mi hissediyorsunuz? İşte bundan kurtulmanın yolu ;

Sebebi fazla hava

Midede ve karındaki şişlik hissinin sebebi yutulan hava veya hazmederken bağırsaklarda oluşan gazlar.

Mideyi yoranlar:
  • Hazmedilmesi zor olan besinler: Lahana ve baklagiller
  • Karbonik asit içeren içecekler: Kola veya limonata
  • Tatlı ve yağlı yiyecekler: Kebap ve pasta
  • Hızlı yemek
  • Hareketsizlik
  • Stres ve endişe
  • Mide ve bağırsaklarda rahatsızlık

Bitkiyle gelen enerji

Rezene

Rezenenin anti bakteriyel bir etkisi olup, bağırsakta bulunan fazla gazları temizlemede etkilidir.

Anason

Anason da rezenede olduğu gibi bir etkisi olup ayrıca hazmı kolaylaştırır.

Papatya

Mideyi dinlendirir ve rahatlatır.

Nane

Şişkinliği alır, hazmı kolaylaştırır. Ayrıca dezenfekte edici ve gaz çıkarmayı önleyici etkisi vardır.

Diğer

İdeal karışım rezene, nane, anason ve papatya.

HAZIMSIZLIK MI ÇEKİYORSUNUZ ?

Psikolojik nedenler ve yanlış beslenme sonucu ortaya çıkan hazımsızlık bir aydan uzun sürerse ciddiye alınmalı. Modern yaşam biçiminin getirdiği aşırı stres, düzensiz yemek yeme alışkanlığı, çay, kahve ve asitli içeceklerin fazla tüketilmesi hazımsızlık ya da tıbbi adıyla dispepsi sorununun sıklığını artırıyor. Genellikle basit bir sorun olarak görülen hazımsızlık sorunu diyabet, ülser, yemek borusu iltihabı, gastrit, safra kesesi taşı, bağırsak hastalıkları ve kanserlerinin de belirtisi olabileceğini unutmamak gerekiyor. Acıbadem Hastanesi Bakırköy Gastroenteroloji ve Hepatoloji uzmanı Prof. Dr. Nadir Kaya, hazımsızlığın genellikle iyi tarif edilemeyen karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik, gaz, karın ağrısı, erken doyma, bulantı, kusma ve göğüs kemiği arkasında yanma gibi yakınmalar biçiminde ortaya çıktığını belirtiyor.

Gebelikte görülebilir

Hazımsızlık nedeni ile başvuran hastaların yaklaşık yarısında herhangi bir organik veya sistemik neden bulunamadığına dikkat çeken Prof. Dr. Nadir Kaya, 'Bu durum ise fonksiyonel hazımsızlık olarak adlandırılır' diyor ve ekliyor: 'Fonksiyonel hazımsızlıkta, en az bir aydan daha uzun süreli tekrarlayan karın ağrısı ve karnın üst kısmında rahatsızlık hissi söz konusudur. Bu belirtileri açıklayacak hiçbir klinik, laboratuar, endoskopik veya ultrasonografik bulgu yoktur.

Fonksiyonel hazımsızlıkta düşünülen hastadan ayrıntılı bir hikaye alınmalı, organik ve sistemik hastalıklar araştırılmalıdır. Hazımsızlık problemi olan hastalarda sorunun kaynağının kesin olarak ortaya konması için ayrıntılı olarak inceleme yapılması büyük önem taşıyor. Kilo kaybı, yutma güçlüğü, kansızlık, kanama, sarılık, kusma, ailede kanser öyküsü bulunması gibi belirtilerin alarm belirtileri olarak görüldüğünü belirten Prof. Dr. Nadir Kaya, 'Bu belirtileri olan hastalarda mutlaka endoskopik inceleme yapılmalıdır' diyor.

Dikkatli incelenmeli

Fonksiyonel dispepsili hastalarda, psikolojik bozukluklar olabileceğine de işaret eden Prof. Dr. Nadir Kaya, şunları öneriyor: hastaya psikiyatrik yaklaşım da gerekebilir. Tetiği çeken olay ya da olaylar, sorunlar çözülmeden bu tür hastalıklarda sadece sindirim sistemini yönelik tedavi yetersiz kalabilir. Dispeptik hastalarda tedavi nedene yönelik olmalıdır. Asit giderici ilaçlar, bağırsak hareketlerini düzenleyen ilaçlar kullanılabilir.

Yorumlar

  • Bey** Kay*
    7 yıl önce
    Midede bazen tokluk hissi, ağırlık, baş ağrısı, halsizlik bunun nedeni acaba nedir ?
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Lütfen sebeninin ne olduğu ile ilgili bir hekime danışınız . biz teşhis sonrası tedavi noktasında yardımcı olmaktayız. iyi günler

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp