Mide Kanserinden Kurtulanlar

Mide Kanserinden Kurtulanlar: Mide Kanseri Sinsice İlerleyebilir: Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Bölümü‘nden Op. Dr. Behlül Baydar “Mide kanseri” hakkında bilgi verdi.

“Mide kanseri”, dünya genelinde akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türüdür. Ülkemizde erkeklerde görülen kanserlerin %7,4‘ünü, kadınlarda ise %6‘lık bir oranı oluşturan mide kanseri son yıllarda giderek artış göstermektedir

Sigara ve fazla kilolar kansere zemin hazırlıyor…

Erkeklerde, A kan grubundaki kişilerde, sigara içenlerde ve şişmanlarda mide kanseri görülme riski daha fazlayken; hastalık farklı nedenlerle de gelişebilmektedir. Bu sebeplerden bazıları şöyle sıralanabilir;

Midede hazımsızlık, şişkinlik ve ülsere neden olan “Helicobacter pylori” adı verilen bakteri türü tedavisinin ihmal edilmesi
Geçmişte mide sinirleri kesildiği için uzun yıllar midede asit salgılanmamış olması
Tütsülenmiş yiyecekler (Mide kanserinin Japonya‘daki görülme sıklığı fazladır)
Genetik yatkınlık
Kişide gastrit ve B12 vitamini eksikliği olması.
Mide polipleri

Hiçbir belirti vermeden ilerleyebilir!

Mide kanseri bazen hiçbir belirti vermeden, sinsice ilerleyebilir. Belirtiler geç dönemlerde görüldüğünde, hasta cerrahi müdahale şansını kaybetmiş olabilir. Öte yandan, karnın üst kısmında şişkinlik, ağrı, çabuk doyma, iştahsızlık, bulantı, kusma, beraberinde hızlı kilo kaybı, kansızlık (anemi), dışkıda gizli kan testinin pozitif çıkması hastalığın başlıca belirtileri arasındadır. Ancak tüm bu bulguların günlük yaşantıda sık rastlanan, sıradan şikayetler olması, doktora başvurma konusunda gecikmelere yol açabilir.

Çevre organlara yayılmadan teşhis edilmelidir

Hastalığın erken tanısı cerrahi girişimler bakımından avantaj sağlar. Kanser ileri dönemlerde teşhis edildiğinde, çevre organlara yayılmış olma riski hastalığın kesin tedavi şansını azaltmaktadır. Böyle durumlarda, ameliyat öncesinde kemoterapi uygulanır ve kanserdeki gerileme izlenir. Burada amaç, tekrar ameliyat şansını kazanmaktır. Eğer cerrahi olarak kansere müdahale şansı yok ise; “palyatif” denilen, hastaya konfor sağlayacak ameliyat yöntemleri uygulanır. Bu işlemde hastanın kanser açısından tedavisi gerçekleşmez ancak hastanın yeme içme düzenine devam etmesi sağlanır.

Tedavi sonrası tedbiri elden bırakmayın

Hastanın tedavisi için cerrahi yöntemler kullanıldığında, midenin büyük bir kısmı veya tamamı alınmaktadır. Böyle bir operasyon sonrası hastanın sık aralıklarla, küçük porsiyonlarla beslenmesi ve besinleri çok iyi çiğneyerek yutması önerilmektedir. Mide kanseri ameliyatı ve tedavisi sonrası hasta, “Ameliyat oldum kurtuldum” düşüncesine kapılmamalı, düzenli kontrollerine devam etmelidir.

Tedavide gecikme başarı şansını düşürüyor!

Mide kanserinde tedavinin başarısı; kanserin yakalanma süresine, yakalanma evresine, hastanın yaşına, beraberinde görülen hastalıklara, lenf bezleri ile çevre ve uzak organların tutulumuna bağlıdır. Erken evrede teşhis ve tedavi ile 5 yıllık yaşam şansı %90-100 iken, ileri evre tümörlerde bu oran %15-25‘e kadar düşmektedir. Aşırı tuzlu, salamuralı yiyecekleri her gün yemekten kaçınmak, közde piirilen gıdalardan uzak durmak, bol taze sebze yemek, sporu ihmal etmeden, ideal kiloyu korumak hastalığın tedavi başarısını yükselten önemli faktörlerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp